Vágólapra másolva!
Elvesztette első mérkőzését a magyar U19-es válogatott a hazai rendezésű Európa-bajnokságon, miután 3-1-re kikapott az osztrákoktól. Az első negyedóra végén előbb a kapusunk hozott össze egy büntetőt, majd az egyik védő labdaeladását használta ki az ellenfél, és akik reménykedtek volna, azokat a szünetet követően gyorsan lehűtötte a harmadik osztrák gól. Folytatás kedden a portugálok ellen.

U19-es Eb, A csoport, 1. forduló:
Magyarország – Ausztria 1-3 (0-2) - élő közvetítés
Budapest, Szusza Ferenc Stadion, 9762 néző
v.: Estrada Fernandez (spanyol)

Magyarország:
Hrabina – Talabér (Varga Sz., 46.), Asztalos , Bobál D., Tamás – Németh M., Nagy D., Kalmár - Medgyes, Bobál G. (Mervó, 53.), Farkas Z. (Balogh N., 77.).
Ausztria: Lucic – Rosenbichler, Lienhart, Lovric, Joppich – Rasner, Michorl – Blutsch, Bytyqi (Maderner, 92.), Horvath (Puchegger, 88.) – Grubek (Laimer, 77.).
gól: Varga Sz. (60.), illetve Bytyqi (15., 11-esből), Blutsch (18.), Michorl (47.)
sárga lap: Hrabina (14.), Kalmár (71.)

"Ez a generáció teszi újra naggyá a magyar focit" – ezt a mondatot az elmúlt 20 évben többször is hallhattuk az aktuális vezetők és szakemberek szájából, reménykedtünk, hogy igazuk lesz, de a vége mindig ugyanaz lett: csalódás. Legutóbb 2009-ben hittük azt, hogy megtaláltuk azt a garnitúrát, amelynek tagjai a felnőtválogatottal is sikeresek lesznek, amikor a többek között Németh Krisztiánnal és Koman Vladimirrel felálló csapat harmadik lett az U20-as vébén. Ők ketten a nagyválogatottban is többé-kevésbé meghatározó emberek lettek, de hogy mégsem futották be a remélt karriert, azt mutatja, hogy jelenleg mindketten csapatot keresnek.

Mészöly Géza vereséggel mutatkozott be a hazai Eb-n Fotó: Origo


Az U19-es Eb-n házigazdaként pályára lépő csapatról két dolgot feltétlenül elmondhattunk még az osztrákok elleni kezdés előtt: egyfelől azt, hogy tétmeccsen még nem szenvedett vereséget, másfelől pedig azt, hogy remekül van menedzselve. Ami tény, a fiatalok között szerepel német, olasz és holland légiós is, a győri Kalmár Zsolt pedig már a Pintér Attila által irányított felnőttválogatottban is bemutatkozhatott.

A magyar foci pedig nem tud olyan rossz lenni, hogy az emberek ne szavazzanak újra és újra bizalmat az aktuális tehetségeknek, így aztán szombaton nagyjából 10 ezren gondolták úgy, hogy a nyár egyik legforróbb napján a strand helyett a Szusza Ferenc Stadionba mennek, hogy kiszurkolják az osztrákok elleni győzelmet. És a nézők már fél perc elteltével felpattantak a helyükről, az osztrák kapus rossz kirúgása után ugyanis Farkas kerülhetett volna ziccerbe, de elcselezte magát a 16-oson belül.

Az első tíz percben sokkal többet volt a labda a magyar csapatnál, magabiztosnak tűntek a játékosok, legalábbis bátran felvállaltak a cseleket, ekkor még nem is sejtettük, hogy pár perc múlva jön a fordulat. A 14. percben Grubeck rajtolt egy védők mögé betett labdára, Hrabina borzasztó ütemben mozdult ki a kapujából, majd elütötte az osztrák csatárt, amiért a spanyol bíró jogosan ítélt büntetőt. A kapus kis híján jóvátette a hibáját, az osztrákok legnevesebb játékosa, a Manchester Cityben izmosodó Bytyqi lövése azonban végül becsúszott a kapus hasa alatt. Semmi gond, van még hátra 75 perc, nyugtattuk magunkat, de három perccel később jött az újabb csapás, Bobál Dávid adta el a labdát 20 méterre a kapunktól, az osztrákok pedig megint büntettek, Blutsch lőtte ki a bal alsót.

Az osztrákok joggal ünnepeltek, a játék minden elemében jobbak voltak Fotó: Origo


A két gyors gól érthetően és érezhetően megtépázta a magyarok önbizalmát, sokkal bátortalanabbak lettek a passzok, és ha nagy nehezen el is jutott a labda Bobál Gergelyig, a center nagyon pontatlanul játszotta meg a támadásba belépő társakat. Az osztrákok a hat selejtezőn összesen három gólt kaptak, vagyis masszív védelemmel bírnak, és kétgólos előnyben már nem kellett kezdeményezniük, így megszálltak a saját térfelüket, és vártak a kontralehetőségekre. Az ivószünet után megvolt a lehetőségünk a szépítésre, Bobál Gergely lövését azonban kitolta a kapus, a kipattanóból pedig Medgyes taccsra rúgta a labdát. Feltűnő volt, hogy a magyar csapat akcióiban csak akkor volt ötlet, ha Kalmárhoz került a labda, hátul azonban nagyon bizonytalanok voltak a védőink, a milanos Tamás Krisztián például egyszerűen odatette a labdát a 16-osnál álló osztráknak, szerencsére a gólvonalnál végül sikerült menteni, így maradt a 0-2 a szünetre.

Akik valamiféle csodára vártak, azok pontosan két percig bizakodhattak, a 47. percben ugyanis 17 méterről végezhettek el szabadrúgást az osztrákok, amit Michorl ballal a jobb sarokba zúdított. „Mészöly, takarodj” – üvöltötte egy drukker vörös fejjel a harmadik gól után, de a többség nem volt ennyire indulatos, egyszerűen csak kedvetlenül szemlélte mi folyik a pályán. Aztán a 60. percben olyan tombolás volt a stadionban, mint amilyen Berlinben lehetett Mario Götze vb-döntős góljánál: Farkas éles szögből leadott lövését Lucic kiütötte, a felpördülő labdát pedig a szünetben beállt Varga besodorta.

A második félidőre feljavult a magyar csapat, de ez csak a szépítésre volt elég Fotó: Origo


A góltól a közönség mellett a csapat is életre kelt, folyamatosan érkeztek a két szélről a labdák az osztrák kapu elé, de Lucicnak csak egyszer kellett mentenie, Németh szabadrúgását tolta ki vetődve. A 83. percben Tamás beadása okozott riadalmat, de Baloghnak túl magas volt a labda, így hiba volt egész közel a kapuhoz, nem tudta egy gólra faragni a hátrányt.

A pesszimisták, illetve mint utóbb kiderült, a realisták a 88. perc környékén elhagyták a lelátót, és a hajrában már nem is történt érdemi dolog, az osztrákok 3-1-re nyertek, a magyaroknak pedig még két lehetőségük maradt a javításra. Kedden Felcsúton Portugália, pénteken pedig Izrael lesz az ellenfél, újra Budapesten.

További eredmények:
A csoport:
Portugália-Izrael 3-0 (1-0)
B csoport:
Ukrajna-Szerbia 1-1 (1-1)
Németország-Bulgária 3-0 (2-0)