Vágólapra másolva!
A Magyar Labdarúgó Szövetség három évre szóló együttműködést kötött a belga Double Pass céggel, amely első körben felmérte a fociakadémiák működését. A jelentés számos hiányosságot feltárt, de az akadémiai auditálás vezetője, Szabó Tamás szerint csak szeptemberben indul az intenzív javítási, tanulási folyamat.

Az utánpótlásképzés alapját jelentő akadémiai rendszert német és belga szempontok szerint tesztelte a belga Double Pass cég. A DP lesújtó megállapításait egy neve elhallgatását kérő edző közölte az Indexszel: "Megállapították, hogy az utánpótlás jelenlegi rendszere nem alkalmas az eredményes működésre. Ezzel az akadémiai képzéssel csak évekre konzerváljuk a sikertelenséget. Így ugyan megvan az esély, hogy a hazai élvonalig eljutnak a játékosaink, vagy olykor még oda sem, de mitől lenne jobb így a válogatottunk, mitől jutnánk ki bárhová is?"

Szabó Tamás, az MLSZ részéről az akadémiai auditálás vezetője óva intene mindenkit attól, hogy az akadémiai rendszer csődjéről beszéljen.

"Ez egy nagyon komoly, Magyarországon eddig példa nélküli, széles spektrumot átölelő vizsgálat, amely támpontot ad ahhoz, hogy a sikeres külföldi akadémiákhoz képest hol járunk, és hogyan tudunk előrelépni" - mondta a DP jelentéséről, hozzátéve, hogy nem a minősítés, a számonkérés volt a cél, és ezt kellett megértetni a klubokkal is még a cég megérkezése előtt. Szabó szerint a támogatásokat éppen ezért nem is befolyásolja a jelentés, arra majd az újabb, egy év múlva kezdődő második auditálás lesz komoly hatással.

Nem sandaság

A 134 oldalas átvilágítás eredményéről az MLSZ csak egy összefoglalót tett közzé a honlapján, de Szabó szerint nem azért, mert titkolózni akar a szövetség.

"Egyáltalán nem sandaság áll a háttérben, egyszerűen arról van szó, hogy az üzleti szférában végzett auditálások is sok olyan információt tartalmaznak, melyek bizalmasak, s csak az érintettek beleegyezésével lehet nyilvánosságra hozni, ezért nem lettek publikusak a klubriportok" - mondta Szabó Tamás.

A következőnek anyagi hatása is lehet

A klubokról külön-külön készített anyagokat áprilisban minden egyesülettel két-két órás megbeszélésen ismertették, s írásban is megkapták azt, melyre reagálhattak, és megoszthatták a véleményüket róla az MLSZ-szel. Az új, nyolc hónapos, úgynevezett tanulási szakasz szeptemberben indul, melynek már úgy vághatnak neki az akadémiák, hogy tisztában vannak a feladatokkal, s ehhez a Double Passtól és az MLSZ-től is minden segítséget megkapnak.

"Különböző módszertanok szerint zajlik majd az elkövetkezendő időszak, workshopokat tartunk, külföldi tanulmányutakat szervezünk, s edzéslátogatások is lesznek többek között. A Double Pass is megerősített stábbal járja majd az akadémiákat, a magyar szövetség pedig az edzői, az utánpótlás és a szakmai bizottság bevonásával dolgozik majd a projekten" - vázolta a közel jövő feladatait Szabó Tamás, hozzátéve, hogy szigorú forgatókönyv alapján haladnak majd.

Kiemelte, hogy egy hosszú folyamatról van szó, ezért is korai ítélkezni a mostani jelentés után. Az ősszel kezdődő nyolc hónapos szakaszt követően auditál újra a belga cég, s annak a felmérésnek lehet már komoly hatása az akadémiák finanszírozására is.