Vágólapra másolva!
A játékosként 1982-ben világbajnoki aranyat nyerő Pietro Vierchowod lett a Budapest Honvéd új edzője.

Az ukrán apától és olasz anyától származó Vierchowod kőkemény hátvéd volt, az olasz bajnokság egyik legjobb emberfogója. Pályafutását a Comóban kezdte, majd a Fiorentinához igazolt, ahol csak egy szezont húzott le, majd a Roma játékosa lett, és a fővárosiakkal egyből bajnok lett.

A legnagyobb sikereit a Sampdoriával érte el, a genovaiakkal nyert bajnoki címet, négy olasz kupát, KEK-et és játszott BL-döntőt is 1992-ben. A BL-siker később a Juventusszal összejöt a védőnek, aki egy szezont a Milannál is eltöltött, majd a Piacenzából vonult vissza 41 évesen. A Serie A-ban összesen 562 meccset játszott, ezzel ötödik az örökranglistán Paolo Maldini, Gianluca Pagliuca, Dino Zoff és Javier Zanetti mögött.

A válogatottal 1982-ben világbajnoki címet szerzett, nyolc évvel később a hazai rendezésű vébén bronzot, összesen 45 alkalommal húzhatta magára az azúrkék mezt. A Cár becenévvel illetetett Vierchowodot az argentin Diego Maradona és az angol Gary Lineker is pályafutása legkeményebb ellenfelének titulálta. "Brutális volt és villámgyors" - mondta róla Lineker.

Vierchowod edzőként dolgozott az akkor harmadosztályú Cataniánál, a pénzügyi csődje miatt a negyedosztályba sorolt Fiorentinánal, valamint a másodosztályú Triestinánál. 2006 és 2013 között Roberto Mancini szakmai stábjának tagja volt az Internél, a Manchester Citynél, és legutóbb a Galatasaraynál. A Honvédot a bajnokság utolsó pár meccsén irányító Simon Miklós másodedzőként segíti majd Vierchowod munkáját.