Megtörik-e a magyar edző 52 éves átka?

(FILES) A combination of file pictures shows Sevilla's French forward Kevin Gameiro (L) celebrating after scoring during the UEFA Europa League round of 32 second-leg football match Sevilla FC vs NK Maribor at the Ramon Sanchez Pizjuan stadium in Sevilla
(FILES) A combination of file pictures shows Sevilla's French forward Kevin Gameiro (L) celebrating after scoring during the UEFA Europa League round of 32 second-leg football match Sevilla FC vs NK Maribor at the Ramon Sanchez Pizjuan stadium in Sevilla on February 27, 2014 and Benfica's Spanish forward Rodrigo Moreno Machado celebrating after scoring during the Portuguese league football match SL Benfica vs CS Maritimo at Luz stadium in Lisbon on January 19, 2014. Sevilla and Benfica will play the UEFA Europa League final in Turin on May 15, 2014. AFP PHOTO / PATRICIA DE MELO MOREIRA / JORGE GUERRERO
Vágólapra másolva!
Tíz nappal az összmadridi BL-döntő előtt szerda este az Európa Liga-trófea a tét. A Benfica megpróbálja végre lerázni magáról egykori magyar edzője, Guttmann Béla átkát. A Sevilla kétszer is megnyerte már a sorozatot, de most végig kellett rágnia magát a teljes sorozaton, egészen a legelső selejtezőtől.

Véget lehet-e vetni egy átoknak egy engesztelésnek szánt szoborállítással? A szerda esti Európa Liga-döntőre készülő Benfica szurkolóit, még azokat is, akik egyébként csak nevetnek a babonákon, most bizonyára erősen foglalkoztatja ez a kérdés.

Ötvenkét éve tart a Benfica pechszériája. A legsikeresebb portugál csapat 1962 óta hét európai kupadöntőt bukott el - ennyi elveszített finálét csak a Juventus tud felmutatni az európai klubfutballban.

Mindezért pedig egy magyar edzőt szokás okolni. A csapattal 1961-ben és 1962-ben is BEK-et nyerő Guttmann Béla a második siker után prémiumot kért, de a klub ezt megtagadta. Guttmann sértődötten elviharzott, de előtte még odavágta: "Száz évig nem nyertek majd BEK-et!"

Azóta a Benfica a BEK-ben öt, az UEFA-kupában/Európa Ligában további két döntőt vesztett el - a legutóbbit épp tavaly, a Chelsea ellen -, a rontás tehát nem is csak a legrangosabb kupában fog. A klubvezetők a jelek szerint hajlandók a békülésre, legalábbis idén februárban, a klub alapításának 110. évfordulóján a stadion mellett szobrot állítottak az 1981-ben elhunyt Guttmann-nak. A 220 centi magas alkotás a 2004-ben, meccs közben elhunyt Fehér Miklós mellszobra mellé került.

Veretlenül érhetnek célba

Szerda este, a Sevilla ellen kiderül, ez elég-e a rossz sorozat megtöréséhez. Mindenesetre ha a Benfica nyer, nemcsak megtöri a Guttmann-átkot, de egy ritka különlegességgel is büszkélkedhet: mivel tíz nap múlva a stadionjában rendezik a Bajnokok Ligája-döntőt, kis ideig mindkét trófeát birtokolná.

Jorge Jesus csapata az első az EL történetében, amely veretlenül jutott döntőbe, míg a Sevilla bravúrja, hogy a sorozat legelejétől, azaz három selejtezőkörön át küzdötte magát idáig. Korábban két csapat döntőzött így: a Fulham elbukott, az Atlético Madrid nyert.

Az esti meccs esélyese kétségkívül a Benfica, elvégre simán megnyerte a portugál bajnokságot, és bár a hétvégén kikapott a Portótól az örökrangadón, előtte tizenkét tétmeccsen át veretlen volt. A Sevilla csak ötödik a Primera Divisiónban, ráadásul az utolsó négy meccséből hármat elvesztett, egyszer ikszelt, és mindössze két gólt lőtt.

Jorge Jesus, a Benfica és Unai Emery, a Sevilla edzője Forrás: AFP/Francisco Leong

A két csapat 1957-ben egymással játszotta a mindkettő számára első nemzetközi kupameccset, a BEK selejtezőjében. Az oda-visszavágós párharcot a Sevilla nyerte, a hazai 3-1 után nem esett gól a lisszaboni visszavágón. Az azóta eltelt közel fél évszázadban viszont egyszer sem játszottak egymással.

Azóta a Benfica vált sikeresebbé, ám a Sevilla hatékonyabb: a portugál csapatokkal szembeni mérlege jobb, mint a Benfica spanyolok elleni eredményei: az előbbi 8 győzelem, 3 döntetlen, 5 vereség, 27-18-as gólkülönbséggel, az utóbbi 5-7-10, 25-35.

A Sevilla a döntőkben is jobb. Mindkét csapat két európai kupát nyert, ám a spanyolok ezt elvesztett döntő nélkül hozták, egyszerűen csak megvédve az előző évi UEFA-kupa-győzelmüket 2007-ben.

A Benfica kétszeres BEK-győztes (szintén gyors egymásutánban, 1961-ben és '62-ben nyert), amivel ugyan kivívta a helyét Európa nehézsúlyú csapatai közt, de azóta hét európai kupadöntőt is elbukott.

Kevin Gameiro a Sevilla házi gólkirálya az EL-ben, Rodrigo Moreno spanyol U21-es Európa-bajnok Forrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

A mezőny legeredményesebb és legrutinosabb játékosa is benficás lesz: Oscar Cardozo már 33 gólt lőtt európai kupameccseken, míg Luisao 107 ilyenen lépett pályára. A Sevillából Ivan Rakitic emelhető ki, aki a legtöbb, 13 meccsen játszott ebben a sorozatban.

A két edző az elmúlt idényben már meccselt egymással: Unai Emery akkor a Szpartak Moszkvát vezette Jorge Jesus Benficája ellen a BL csoportkörében. Mindkétszer a hazaiak nyertek, a moszkvai 2-1-et egy lisszaboni 2-0 követte.

Jesusnak a döntő lesz az ötvenedik európai kupameccse, és ő az egyetlen Benfica-edző, aki két egymást követő évben európai kupadöntőbe juttatta a csapatot. Leszámítva persze Guttmann Bélát.

Guttmann hipnotikus hatalma

"Az edző olyan, mint egy oroszlánszelídítő. Abszolút hatalma van az állatok felett, a porondon ő vezényli a show-t - magabiztosan, a félelem legcsekélyebb jele nélkül" - szólt Guttmann ars poeticája. "De abban a pillanatban, hogy hipnotikus hatalma gyengülni látszik, vagy csak a leghalványabb félelem is tükröződik a szemén, elveszett."

Guttmann sohasem várta meg, hogy eljöjjön ez a pillanat. Az 1953/54-es szezon felénél a sztárokkal (Nordahl, Liedholm, Schiaffino, Maldini) teletűzdelt AC Milan csábította magához. Első évében behozta harmadiknak a csapatot, a másodikban pedig a tabella élén állt 19 forduló után, mikor kirúgták. "A vezetőség kirúgott, pedig nem vagyok sem bűnöző, sem homoszexuális. A viszontlátásra!" - mindössze ennyit mondott az összegyűlt újságírók legnagyobb megdöbbenésére a távozásakor. Innentől kezdve minden egyes szerződésébe belefoglaltatta: a vezetőség semmilyen indokkal nem rúghatja ki, amíg a csapat vezeti a tabellát.

Guttmann heves természetű individualista volt, aki elutasít minden tekintélyt. Életét jól példázza válogatottságának története. 1924-ben bekerült a párizsi olimpiára utazó csapat keretébe, de már a nem megfelelő felkészülés során felemelte a hangját. A kiutazó keretbe aztán több hivatalnok és tisztviselő került, mint ahány játékos. A csapat szállása egy, a Montmartre-hoz közeli hotelben volt, ami ideális volt a vezetőség késő éjszakáig tartó szórakozásához, de kevésbé szolgálta a pihenésre vágyó játékosok kényelmét. Tiltakozásképpen Guttmann néhány társával együtt patkányvadászatra indult a hotelben, és sikerült is néhány állatot becserkészniük, amiket a farkuknál fogva a vezetőségi szobák kilincsére akasztottak. Soha többet nem volt válogatott.