Vágólapra másolva!
Debrecen új stadionja csodás, már csak egy csapat kellene bele - mondta egy szurkoló a dánok elleni barátságos meccs előtt. Nem tévedett nagyot, jobb volt az ellenfél, de a magyar focisták meglátták a pozitív jeleket a döntetlenben, Pintér kapitány pedig egyszerre dicsekedett és panaszkodott a lefújás után.

A magyarok a jelek szerint még mindig szeretik a futballt. Hogy a debreceni stadion felé hömpölygő tömeg mennyire szólt a magyar válogatottnak és mennyire az új stadionnak, gyorsan kiderült és ötfős társaság megszólítása után. "Hatvan kilométerről jöttünk, de ha magyar sikerre van kilátás, sokkal többet is hajlandóak vagyunk utazni. Amikor a Kolozsvár bejutott a BL-be, mind a három hazai meccsükön ott voltunk" - mondta a társaság egyik tagja, Tamás.

Gyula hozzátette, a magyar válogatott szurkolói már leszoktak arról, hogy komoly elvárásokkal menjenek meccsre, de "még mindig megéri összeveszni az asszonnyal a meccsre járás miatt. Jó idő van, összejövünk a haverokkal, beszélgetünk. És még egy meccs is van."

A stadion környéki hangulat csak az érkező szurkolók számában különbözött bármely más barátságos meccstől. Az új Nagyerdei Stadion nem véletlenül vonzott ilyen sok nézőt. Kifejezetten szép, igényes létesítmény, és a szurkolókat is magával ragadta annyira, hogy ne kezdjenek csípőből politizálni.

Ez legalább valami

„Nem lehet úgy elkezdeni építkezni, hogy nincs semmid. Ez legalább valami" – mondta Zsolt, aki nem sokszor jár ki meccsekre, és most sem tagadta, hogy a telt házas stadion hangulata miatt jött ki.

"Csak az újdonság varázsa" - hűti le a lelkesedést a válogatott mezben lévő Zsolt, majd a város irányába mutat, hogy azért ott is volna mit fejleszteni. "Egy stadion teljesen elég lett volna, bánom is én, legyen a Videotoné. A lényeg, hogy minek stadion, ha csapat meg nincs?"

Arról már sokkal egységesebb a szurkolók véleménye, hogy lesz-e valódi építkezés, mert Pintér Attila megítélése nem sokat változott kinevezése óta. „Most tanítják beszélni" – utalt Zsolt a kommunikációs tréningre küldött kapitány stílusára.

Fotó: Hajdú D. András - Origo

Azért akadt, aki a védelmébe vette Pintért. "Legalább lelkes, és nála nem lesz válogatott, aki nem való annak. Szakmailag nem egy Mourinho, de mit érne vele, ha az lenne? Ehhez a kerethez pont passzol – mondta Gyula, aki Debrecen közelében lakik, de Újpest-szurkoló, így különösen meglepő, hogy szimpatizál az ősfradista Pintérrel.

A Nagyerdei Stadion jól teljesített a meccsen is. A zárt szerkezet jól bent tartja a hangot, egy-egy ígéretes magyar támadásnál elképesztő volt a hangorkán. Csahogy ígéretes magyar támadás nem sok volt, kis híján megismétlődött a finnek elleni forgatókönyv: Pintér Attila debütálásán a magyar csapat vezetést szerzett, az ellenfél fordított.

Mázlink volt

A kapitány alapvető elgondolása, hogy a védelmet feltolva egy szűk sávba tereli a játékot, jónak tűnt, és működött is, amíg a dánok egy csatárral játszottak. Aztán viszont a csapatához hasonlóan a kapitány is elveszítette a fonalat, nem tudott érdemben reagálni a dánok formációváltására, így a két szélen folyamatosan megverték a magyar védelmet, és záporoztak a veszélyes labdák a kapunk elé.

A cserék sem igazán jöttek be, és tekintve, hogy négy hónap múlva már tétmeccset kell játszanunk, a csapat játéka sem tart ott, hogy bizakodni kezdjünk. Koman Vladimir valamiért képtelen kikerülni a válogatottból, Varga József jobbhátvédként továbbra sem megnyugtató megoldás.

A 2-2-es végeredmény a magyar válogatottra nézve hízelgő, a játékosok nem is tagadták, hogy összességében jobb volt az ellenfél, ugyanakkor egyöntetűen úgy érzik, a finn meccs óta érezhető a javulás. A másik pozitívum, amit Varga J., Dzsudzsák és Gyurcsó is kiemelt, hogy az újoncok közül többen jól mutatkoztak be: Gulácsi többször bravúrral védett, Varga Roland gólt fejelt.

Fotó: Hajdú D. András - Origo

"Ez a csapat most játszott először együtt, a finnek elleni meccshez képest sokkal hosszabb volt a jó periódusunk, ez biztató" - mondta Pintér Attila, majd dicsekedett és panaszkodott is, mondván, "mindkét gólunk begyakorolt figurából esett, de több időt kellene együtt töltenünk ahhoz, hogy tudatosabban alkalmazzuk az edzésen begyakoroltakat."

Morten Olsen dán kapitány - ahogy a játékosai is - egyértelműen csalódott volt az iksz miatt: "A második félidőben bejött a formációváltás, sokkal gyorsabban és pontosabban játszottunk, és rengeteg helyzetünk volt. Hét-nyolc komoly ziccerrel meg kellett volna nyernünk a meccset, és talán meg is nyertük, mert lehet, hogy a magyarok második gólja les volt" - duzzogott Olsen, de nem volt igaza, egyik gól sem lesről született.

Pintér a dánok jó teljesítményét igyekezett a maga javára fordítani: "A dán válogatott 14 éve épül, látszik, milyen messzire lehet eljutni, ha egy kapitánynak megvan a kellő támogatottsága. Erre nálunk is nagy szükség lenne."