A Fradira is kivetette a hálóját a maffia

Antonio Iovine
Italian policemen celebrate as they escort Antonio Iovine, one of the most powerful leaders of the Camorra organised crime group, after his arrest after 14 years on the run, on November 17, 2010 in Naples. Iovine, believed to be the boss of the murderous Casalesi clan, was nabbed in Casal di Principe, the clan's home town north of Naples. He had been on the interior ministry's most wanted list for years. Iovine was found in a home in Casal di Principe after "complex" police work and he did not resist arrest, a ANSA news agency's report said. AFP PHOTO / ROBERTO SALOMONE
Vágólapra másolva!
A pénzmosás és különböző, legálisnak álcázott üzleti tevékenységek mellett a Ferencváros focicsapatát is megpróbálta megvásárolni a nápolyi maffia - írja a Blikk.

A rettegett Camorra magyar kapcsolatairól a bűnszervezet egykori pénztárosa, a speciális cellában szigorúan őrzött Antonio Iovine köpött a nyomozóknak. A Gyerekarcú becenévre hallgató Iovine közreműködésével vette meg a maffia a római politikai és gazdasági elit által látogatott Gilda diszkót, majd a Lazio futballcsapatra vetették ki a hálójukat. Ehhez állítólag azt a 21 millió eurót (kb. 6,3 milliárd forint) használták volna fel, amelyet Magyarországon mostak tisztára.

A Camorra milliárdjai a Casalesi-klánhoz közel állóm, azóta elhunyt Giorgio Chinaglia, a Lazio és az olasz válogatott volt játékosa nevén érkeztek vissza Magyarországról Olaszországba. Chinaglia a rejtélyes hátterű Dicobe nevű cég képviseletében 1998-ban a Ferencváros megvásárlásáról tárgyalt. Szívós István (66), az FTC akkori elnöke emlékszik rá, többször egyeztettek az adásvételről.

Antonio Iovinét 2010-ben tartóztatták le Forrás: AFP/Roberto Salomone

"Egy-két hónapig folytak a tárgyalások. Hosszú menet volt, és én elég óvatos ember voltam. Kikötöttem, csak olyan befektető jöhet, aki előre leteszi a pénzt. Végül kaptunk tőlük egy levelet, amelyben politikai okokra hivatkozva elálltak vételi szándékuktól. Hogy mi állt ennek a hátterében, azt már nem tudom. Annyi biztos, hogy kaptak ebédet és kávét, de más értéket nem vittek el a Fradiból" - mondta Szívós a Blikknek.