Vágólapra másolva!
Louis van Gaal kinevezéséről már rég tudtunk, most csak hivatalossá vált, mégis tele van a hírrel a sajtó. Miért? A holland edző kőkemény - a BBC szavával "diktatórikus" -, a maga módján mégis szórakoztató személyisége miatt. Rövid távon sikert jósolnak a hollandnak, hosszabb távra ott lesz Ryan Giggs.

Louis van Gaalt hivatalosan is kinevezték a ManUnited edzőjének. A hírről számtalan lap azonnal beszámolt, noha már régóta szinte biztos volt, hogy a holland szakembernek kell majd rendet raknia David Moyes szűk egy esztendeje után. Van Gaal kinevezése mégis érdekes, mert roppant erős személyiség.

A BBC egyik Twitter-csatornája például közölte: Van Gaal diktatórikus szemléletet visz magával a MU-hoz, az illusztrációhoz használt képen pedig egy Hitler-bajusz is felbukkant.

A szintén angol SkySports Van Gaal önmagáról tett megállapításaiból közölt gyűjtést. "Tudom, hogy nagyon jó edző vagyok; Vagyok, aki vagyok: magabiztos, arrogáns, domináns, őszinte, keményen dolgozó és innovatív; Mikor úgy érzem, hibáztam, nem tudok tőle aludni - de ilyen csak ritkán fordul elő; A futás az állatoknak való, a focihoz ész és labda kell; Nem fogok változni, csak mert páran azt szeretnék."

A holland mesterről szinte minden volt játékosa vagy munkatársa úgy tartja, hogy rendkívül felkészült szakember, akivel rövid távon biztosan ismét eredményes lesz majd a ManUnited, ám hosszabb idő után a játékosai nehezen viselik majd a keménykezűségét, a klub alkalmazottai pedig a keményfejűségét.

Tény: Van Gaal az ajaxos sikerkorszaka - melynek legszebb pillanata az 1995-ös BL-győzelem volt - óta két óriásklubnál dolgozott, de a Barcelonánál és a Bayern Münchennél is lényegében megbukott, ahogy az első szövetségi kapitánykodásakor is, elvégre nem jutott ki a holland válogatottal a 2002-es vébére.

Louis van Gaal a holland válogatottnál Forrás: AFP/ANP

Több elemzés szerint mai generáció már nem bírja azt a vasfegyelemre építő stílust, amit Van Gaal vagy épp Felix Magath képvisel, egyszerűen más nyelven kell velük beszélni, ezért voltak kénytelenek többször is idő előtt távozni mindketten.

Talán éppen ezért Van Gaal nem is kap totális hatalmat Manchesterben, legalábbis ott lesz mellette másodedzőként a visszavonulását bejelentő Ryan Giggs, a klub legendája, aki nyilván hosszabb távú megoldást jelenthet majd, és addig is sokat tanulhat Van Gaaltól.

A 62 éves holland trénerrel hároméves szerződést kötött a MU. Sem a Barcánál, sem a Bayernnél nem bírt ki ennyi időt, a német csapat akkori elnöke, Uli Hoeness azt mondta róla: "Van Gaalnak nem az a problémája, hogy ő Isten - ő Isten édesapja személyesen. Louis már itt volt, mielőtt a világ egyáltalán létezett volna."

Ám a legtalálóbb kritikát talán Ferran Soriano fogalmazta meg, aki még a Barcelonánál dolgozott együtt Van Gaallal: "Louis kiváló edző, de nagyon nehéz ember. Nagyon kemény, nem szeretik az emberek, de győz. Ám egy napon aztán nem győz, és amikor ez a nap elérkezik, az összes haragos előjön, hogy kinyírja."