A bajnokságot nem uralni kell, hanem megnyerni

170612797 Manchester City's Belgian midfielder Vincent Kompany celebrates with the trophy after his team won the Premiership title following their victory in the English Premier League football match between Manchester City and West Ham United at the Etih
Manchester City's Belgian midfielder Vincent Kompany celebrates with the trophy after his team won the Premiership title following their victory in the English Premier League football match between Manchester City and West Ham United at the Etihad Stadium in Manchester on May 11, 2014. AFP PHOTO/ANDREW YATES RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or “live” services. Online in-match use limited to 45 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications.
Vágólapra másolva!
Idén az angol és a spanyol bajnokság is ritka izgalmasan alakult: Angliában négy csapat is vezette a tabellát, Spanyolországban három futott versenyt, és még csak most jön a döntő ütközet. Az angoloknál az lett a befutó, aki a legkevesebbet állt az élen, és könnyen lehet, hogy a másik esetben is ez lesz a végeredmény. Nézze meg grafikonon is, hogyan kavargott a két topliga idei élbolya!

Angliában a kétezres évek elején Big Four néven emlegették a négy, bajnoki címért küzdő csapatot (Manchester United, Chelsea, Arsenal, Liverpool). Az elmúlt években ez a fogalom kissé megkopott, de az idén ismét teljesen indokkolttá vált a használata.

A hétvégén véget ért szezonban is négy csapat vezette felváltva a bajnokságot, csak immár a ManUnited helyén a városi riválisa, a City nyomult. A United nem tudta megoldani Alex Ferguson edző utódlását, már a rajtnál beragadt, és később sem tudott felzárkózni az élbolyhoz. A Liverpoolnál viszont éppen az ellenkezője történt: Brendan Rodgers csodát tett az előző négy évben hetedik, hatodik, nyolcadik, majd ismét hetedik helyen záró csapattal.

Forrás: Origo

Miután a fordulókat több játéknapra bontják szét, illetve elmaradt meccsek is bonyolítják a tabella alakulását, a Premier League hivatalos statisztikái szerint ebben az idényben összesen 25-ször változott az éllovas kiléte, ami rekord a liga történetében. Igaz, ha a fordulók zárását nézzük, volt egy hosszabb Arsenal-, majd egy-egy rövidebb Chelsea- és Liverpool-uralom, így csak kilencszer váltották le a listavezetőt.

Érdekes, hogy ebben az összevetésben a Manchester City mindössze négyszer állt az első helyen. A Chelsea hétszer, a Liverpool kilencszer - a legtöbször, 18-szor a végül csak a negyedik helyre odaérő Arsenal. Ugyanakkor a hajrában a City két elmaradt meccset is görgetett maga előtt, ha ezeket időben lejátssza, könnyen lehet, hogy simábban alakul a finis.

Merthogy sokáig úgy tűnt, a Liverpool lesz a befutó, kizárólag a bajnokságra kellett figyelnie, a saját kezében volt a sorsa, a maradék három meccsén még egy iksz is belefért. Ám mindjárt elsőre otthon kikapott a Chelsea-től.

Ekkor már lehetett érezni, hogy baj van, a ManCity már jobban állt vesztett pontok terén, aztán a Pool az utolsó előtti fordulóban is botlott: 3-0-s vezetésről csak ikszelt a Crystal Palace-szal. Bármilyen őrült szezon is volt ez, az most sem történt meg, hogy a záró fordulóban megelőzzék a listavezetőt.

Forrás: Origo

A Liverpool a hajrá elidegeskedése mellett még valamit elrontott: túlságosan nyílt focit játszott. Közel került a Chelsea 103 gólos csúcsához, 101-nél állt meg. Az első félidőben például összesen 59-szer talált be, ami - hihetetlen, de igaz - több, mint 14 másik PL-csapat együttes első félidei termése. Csakhogy a Vörösök, bár szépen termeltek, közben kaptak ötven gólt. Legutóbb a hatvanas években esett meg, hogy egy csapat száznál több gólt lőjön, és legalább ötvenet kapjon az angol élvonalban (Tottenham, 1962/63, 111-62).

Az őrült idény végén Vincent Kompany és a ManCity örült Forrás: AFP/Andrew Yates

Ezzel szemben a ManCity eggyel több gólt lőtt a Liverpoolnál, de tizenhárommal kevesebbet kapott, miközben uralta a pályát: 20 754 passzából 17 863 sikeres volt, ami 86,1 százalék az Opta adatai szerint.

A nagyarányú labdabirtoklásról manapság szinte csak a Barcelonára és a spanyol focira asszociálunk, holott az már a Barcánál sokkal direktebben focizó Jupp Heynckes-féle Bayernnél is kulcsfontosságú volt, és most az angol bajnokság győztese is a labdát a mezőnyben legtöbbet birtokló csapat lett (62,2 százalék). Az Arsenal, Chelsea, Liverpool trió pedig sorrendben a negyedik, ötödik, hatodik helyen zárt ebben a rangsorban.

A spanyoloknál most jön a finálé

A Primera Divisiónban még változhat az éllovas az utolsó körben. Az elmúlt években ahhoz szoktunk hozzá, hogy a spanyol bajnokság a Barcelona és a Real Madrid belügye, a többiek legfeljebb egy-egy pont elcsenésével szólnak bele a bajnoki cím sorsába. Legutóbb tíz éve nyert más csapat, a Valencia, amely az előző idényben hónapokig a csőd szélén táncolt.

A Valencia bajnoki címe akkor úgy jött össze, hogy a Real Madrid az öt utolsó bajnokiját mind elvesztette (a Barcelona elleni hazai 2-1-es vereséggel került a lejtőre). Az azóta eltelt évtizedben a két óriásklub csak morzsákat hagyott a többieknek. Infografikánkon látszik, hogy egyedül a Villarreal tudott egyszer befurakodni a Real és a Barca közé, az utóbbi években pedig az üldözők ponthátránya alaposan megnőtt.

Ehhez képest idén megdöbbentően izgalmas a harc, és ezt mindenekelőtt Diego Simeonénak köszönhetjük. Az argentin edző új szintre emelte az Atlético Madridot: a csapat tavaly Európa Ligát nyert, és kvalifikálta magát Bajnokok Ligájába, jelenleg pedig - a zárókör előtt - élen áll a tabellán, és a BL döntőjében is ott van.

Forrás: Origo

Nem elég, hogy ilyen szoros a befutó, az utolsó fordulóban, szombaton a Barcelona gyakorlatilag bajnoki döntőt játszik az Atléticóval. A képlet egyszerű: ha nyer a Barca, bajnok lesz (jobb egymás elleni eredménnyel), ha nem, csak második az Atléti mögött. A szezon eddigi eredményeiből nehéz megjósolni a meccs (így a bajnokság) kimenetelét, ötből négyszer ikszeltek a felek, és egyszer, egyetlen góllal nyert az Atlético.

Barcelona vs Atlético Madrid 2013/14
2013. augusztus 21.Spanyol Szuperkupa-döntőAtlético Madrid-Barcelona 1-1
2013. augusztus 28.Spanyol Szuperkupa-döntőBarcelona-Atlético Madrid 0-0
2014. január 11.Primera DivisiónAtlético Madrid-Barcelona 0-0
2014. április 01.Bajnokok Ligája-negyeddöntőBarcelona-Atlético Madrid 1-1
2014. április 09.Bajnokok Ligája-negyeddöntőAtlético Madrid-Barcelona 1-0
2014. május 17.Primera DivisiónBarcelona-Atlético Madrid ?-?

A dupla döntetlenes szuperkupából a Barca jött ki jobban, de aztán sem a bajnokságban, sem a BL-ben nem bírt Simeone csapatával. Ilyen parádés idénnyel az Atlético megérdemelné a legutóbb 1996-ban megnyert bajnoki trófeát.

"Az Atlético Madrid vesztes csapatnak van elkönyvelve" - summázta a spanyol közvélekedést az Origónak Santiago Segura, a Torrente-filmekben fanatikus Atlético-drukkert alakító színész. Simeone ezen változtatott gyökeresen. A Real Madridot 1999 óta először győzték le az argentin edzővel, ez pedig nem csupán egy nagy múltú párbaj szokatlan kimenetele volt, egyúttal egy fóbia legyőzése is.

Simeone már játékosként sem kímélte az ellenfelet, edzőként pedig immár egy komplett csapatot bujtogathat erre. A játékosai védőerényeket csillogtatnak: fegyelmezettek, szívósak, kőkemények. A kezei alatt megnyugodott a korábban négyszer kölcsönadott, vad természetű Diego Costa, agresszívebb és támadóbb lett a tehetséges, de sótlan Real-nevelés, Juanfran, Mario Suarezből spanyol válogatott kerettagot faragott, Arda Turanba beleverte, hogy védekezni is rohanjon, ne csak támadni. Simeone mindenkivel személyesen foglalkozott, a csapat játékának karaktert, a játékosainak hitet adott.

Forrás: Origo

A mostani idényben tíz forduló után is az élen állt a csapat, köztük az eddigi utolsó kilencben, azaz épp a bajnokság legfontosabb periódusában - hasonlóan a Manchester Cityhez. Kissé meglepő, de a Real Madrid mindössze négy kört zárt az élen, a Barcelona viszont sokáig vezetett, aztán a hajrára megbicsaklott.

Az utolsó körben dupla Madrid-Barcelona párharcot rendeznek: szombaton, 16-tól a Real Madrid az Espanyolt, két órával később a Barcelona az Atlético Madridot fogadja. Hogy aztán május 24-én jöhessen a Real-Atlético Bajnokok Ligája-döntő.