Annyira valószerűtlen, hogy 50 év múlva is mesélni fogják

Az Atlético Mardid nyerte a Spanyol Kupát
Atletico de Madrid's football players and staff pose as they celebrate their Spanish league title at the end of the Spanish league football match FC Barcelona vs Club Atletico de Madrid at the Camp Nou stadium in Barcelona on May 17, 2014. Atletico Madrid claimed their 10th Spanish league crown today but first in 18 years after coming from behind to draw 1-1 away at title rivals Barcelona. AFP PHOTO/ JOSEP LAGO
Vágólapra másolva!
A szezon előtt a fogadóirodák 66-szoros pénzt fizettek az Atlético Madrid bajnoki elsőségére, ami mutatja, mennyire komoly bravúr Diego Simeone csapatától, hogy a Barcelonát és a Real Madridot is megelőzte. Pedig a nagy többség azt várta, előbb-utóbb ki fog pukkadni a csapat.

"Egy pillanatra sem jutott eszembe, hogy a csapat nem tudja megcsinálni a feladatot. Minél nagyobb a kihívás, annál jobban reagálnak rá, és annál elszántabbak, hogy elérjék a céljukat. Már akkor feltűnt ez, amikor az első nap beléptem az öltözőbe" - nyilatkozta Diego Simeone, az Atlético Madrid edzője.

Simeone tudja, milyen érzés megelőzni a Barcelonát és a Real Madridot, mert tagja volt az Atlético utolsó bajnokcsapatának, amely 1996-ban végzett az élen. A korábbi középpályás csapatára is átragasztotta azt az elszántságot, amely őt is jellemezte játékosként, és bár sokan azt hitték, az Atlético ki fog pukkadni, a csapat végig bírta az idényt fizikailag és mentálisan is, pedig a Barca elleni mindent eldöntő meccsen két kulcsember, Diego Costa és Arda Turan is lebicegett az első félidőben.

Hogy az idény előtt mennyire valószerűtlennek tűnt az Atlético bajnoki címe, azt mutatja, hogy a fogadóirodák 66/1-hez adták a végső győzelmüket, a skót bajnokságban nagyjából ugyanennyi esélyt kapott előzetesen az Aberdeen és a Motherwell a topfavorit, és végül az aranyat be is zsebelő Celtic mögött.

A Neymart megvásároló Barcelona és a Bale-et leigazoló Real Madrid ezekkel az üzletekkel már több pénzt költött el tavaly nyáron, mint amennyit az Atlético csapata ér, és ez visszaadja a szurkolók hitét, hogy nem minden a pénzen múlik - még a futballban sem. A Eurosport internetes oldala találóan úgy fogalmazott, hogy hiába veszíti el a nyáron valószínűleg Courtois kapust és Diego Costát az Atlético, a mostani sikert még 50 év múlva is emlegetni fogják a szurkolói.

Az is jól mutatja, mennyire kiemelkedő teljesítmény ez az arany az Atléticótól, hogy az elmúlt öt szezonban 17 pontos hátrány volt a legkevesebb, amit a harmadik helyezett felhalmozott az uralkodó Barca-Real páros mögött, míg az Atlético most mindkét nagyra három pontot vert. És ne felejtsük el, hogy a csapat 40 év után bejutott a legfontosabb európai kupadöntőbe is, és az ottani ellenfél, a Real Madrid a most véget ért bajnokságban nem tudta legyőzni az Atléticót.