Vágólapra másolva!
A futball és a huliganizmus nem szinonimák, a rasszizmus nem a jó focidrukker ismérve. George F. Hemingway, a kispesti klub tulajdonosa a SportKlub Dodzsem című műsorában elmondta, nem szabad kibújni a felelősség alól, fel kell lépni a rasszizmus ellen. Ebben a Budapest Honvéd az élen szeretne járni, a cél pedig az, hogy a Bozsik Stadion a béke szigete legyen.

Aktuális kérdés a foci világban a faji megkülönböztetés, hiszen mindössze néhány hete járta be az internetet Dani Alves és a banán esete, amely példaértékű összefogást váltott ki a szurkolókból. Hazánkban a stadionok egy részében találkozhatunk negatív megnyilvánulásokkal, amelyek ellen szankciókkal lépne fel George F. Hemingway.

"A probléma sokrétű és én egyedül biztosan nem tudom megoldani, de ha összefognak a klubok, az MLSZ, és általában a közönség is úgy gondolja, hogy ez egy létező probléma, akkor meg lehet oldani elég gyorsan" - mondta el Hemingway. "Az én feladatom az, hogy a Bozsik Stadion a béke szigete legyen, hogy ha kijön valaki feleségével vagy gyermekével a stadionba, akkor ne rasszista suhancok vegyék körül. Ezt a kérdést meg fogom oldani."

George F. Hemingway, a Budapest Honvéd tulajdonosa Fotó: Szabó Pál

Hemingway elmondta, hogy biztonsági szolgálatukkal kidolgoznak egy olyan programot a jövő évre, ahol kimondottan kiemelik és eltávolítják azokat, akik a szektorbezárások ellenére, továbbra sem hajlandóak kulturáltan viselkedni.

"A kormány csodálatos stadionokat épít, próbálja felvirágoztatni a magyar futballt, a gyereket és a családokat kivinni a mérkőzésekre, ez hogy valósulhatna meg, ha ilyen személyek vannak a stadionokban? Ez a mi felelősségünk, mindenki kibújik ez alól, én nem fogok elbújni a saját stadionomban a felelősség elől!" - magyarázta. "Ezek az emberek szörnyű károkat okoznak, hiszen akár az országunk megítélését is meghatározhatják. 1500 ember van az állószektorban, ebből mindössze 50-60 ilyen, nekik nincs helyük ott, a rendes emberek nem akarják őket! A szektorbezárás egy figyelmeztetés, ahogy egyszer már megtettük. A legközelebbi hazai mérkőzéstől, ami a következő szezonban lesz, olyan szisztémát vezetünk be, ha akármi negatív elhangzik, akik ezt teszik, azokat azonnal megfogjuk, kivisszük a stadionból és átadjuk a rendőröknek. Meglátják, nem viccelünk!"


Hemingway azt is elmondta, hogy akadnak olyan klubok, amelyeket nem érint a szurkolói rasszizmus, a kérdés körülbelül öt-hat csapatot érint, nekik azonban kiemelt figyelmet kell fordítaniuk erre. A vezető nem akar éllovas lenni a harcban, mindössze szeretné megállítani a rasszizmust a saját stadionjában.