Nem lesz még egy kapus ilyen jobb lábbal

Rogerio Ceni brazil kapus
Rogerio Ceni of Brazil’s Sao Paulo, celebrates the goal against Chile’s Universidad Catolica, during their 2013 Copa Sudamericana football match held at San Carlos de Apoquindo stadium, in Santiago, Chile, on October 23, 2013. AFP PHOTO/Hector RETAMAL
Vágólapra másolva!
Kevés kapus van, akinek nem azokra a góljaira emlékeznek, amelyeket kapott, hanem azokra, amelyeket ő rúgott. A brazil Rogério Ceni, a Sao Paulo 41 éves kapusa pályafutása során 114 gólt ért el tizenegyesből és szabadrúgásból, de lassan fellélegezhetnek a pályatársai, mert az idény végén visszavonul.

A visszavonulását a napokban bejelentő Rogério Ceni nemcsak azért számít különlegesnek, mert ő a futballtörténelem leggólerősebb kapusa, hanem azért is, mert egész pályafutását egyetlen klubban töltötte.

Tizenhét évesen lett a Sao Paulo játékosa, 1992-ben kerül a felnőtt kerethez, vagyis 22 éve szolgálja a klubot, amivel az aktív játékosok között a második a Roma ikonjával, Francesco Tottival együtt, csak Ryan Giggs (Manchester United, 24 év) előzi meg, Dél-Amerikában viszont ő a csúcstartó. Ki kellett várnia a sorát, öt évig csak a kispadra vagy még oda sem ülhetett le, majd amikor az 1994-ben tartalékként világbajnoki címet szerző Zetti eligazolt, eljött az ő ideje.

Sokszor elmondja, a mai napig hálás Muricy Ramalho edzőnek, aki először tette be a csapat kezdőjébe, és szintén ő volt az, aki megengedte, hogy odaálljon a szabadrúgásokhoz. A kapusok körében nem ritka, ha valaki elvállalja a pontrúgásokat, gondoljunk csak a paraguayi legendára, José Luis Chilavertre, aki még az 1998-as vébén is majdnem gólt szerzett szabadrúgásból Bulgária ellen, és karrierje során elég sok büntetőt berúgott. A kolumbiai showman és botrányhős, René Higuita is veszélyes volt az ellenfél kapujára, itthon pedig a csepeli Szieben László és Szűcs Lajos (Fradi, Újpest, Pápa) is rúgott tizenegyest.

17 éve kezdte a gólgyártást

A kapusok rengeteget gyakorolják a kirúgásokat, és az edzéseken ők is lőnek, beadnak egymásnak, ezért nem meglepő, hogy egyik-másik a rúgótechnikában nem marad el a mezőnyjátékosok mögött. Ráadásul tudnak a másik kapus fejével gondolkozni, ami egy fontos pillanatban megítélt tizenegyesnél jól tud jönni. De ilyen biztos lábú nem nagyon akad közöttük.

Sokat kell gyakorolni, hogy valakinek ilyen rúgótechnikája legyen Forrás: AFP/Raul Arboleda

Rogério Ceni 1997-ben kezdte a gólgyártást Sao Paulo állam bajnokságában, az Uniao Sao Joao elleni mérkőzésen 20 méterről csavart be egy szabadrúgást. 1997 nem csak ezért volt fontos évszám számára, ekkor debütált ugyanis a brazil válogatottban: a Mexikó elleni Konföderációs Kupa-meccsen Dida helyére állt be a hajrában.

Bár csak ez a minimális szerep jutott neki a tornán, így is elmondhatta magáról, hogy válogatottbeli pályafutását egyből egy aranyéremmel kezdte, mert a brazilok meg sem álltak a tornagyőzelemig, a döntőben az ausztrálokat 6-0-ra mosták le. A szerepléseket tekintve 2001 volt a legjobb éve a válogatottban, négyszer is kezdő volt, de ennél sokkal szívesebben emlékszik vissza 2002-re, amikor a selecao története ötödik vb-címét nyerte, és ő is a huszonkettes keret tagja volt, bár nem lépett pályára.

Egy elrontott 11-esen múlt a mesterhármas

2006-ban is vb-kerettag volt, a Japán elleni csoportmeccsen Carlos Alberto Parreira be is küldte Dida helyett a 81. percben, de ez a találkozó nem erről lett emlékezetes, hanem arról, hogy Ronaldo ekkor állította be Gerd Müller vb-gólrekordját. Rogério Ceni összesen 16 válogatottságig jutott, ha lehet hiányérzete valami miatt, akkor talán ez az a terültet, bár a világbajnoki címet így sem vehetik el tőle.

Klubszinten a 2005-ös éve volt a legjobb, a Sao Paulóval megnyerte a BL dél-amerikai megfelelőjét, a Libertadores-kupát, majd a klubvilágbajnokságon is első lett. A Libertadores-kupában a mexikói Tigres elleni negyeddöntőben Ceni belőtt két szabadrúgást, és a mesterhármas is összejöhetett volna - kapusként erre csak Chilavert volt képes -, de elrontott egy büntetőt.

112 gól a 114-ből:


A sorozatban összesen öt góllal zárt, az egyenes kieséses szakaszban pedig hét meccsen öt gólt kapott csak, így kiérdemelte a legjobb játékosnak járó díjat. A klubvébén az elődöntőben ő szerezte a győztes gólt tizenegyesből a szaúd-arábiai al-Ittihad ellen, majd a döntőben kivédte a Liverpool-játékosok szemét, így a döntő és az egész torna legjobbja ő lett. Ehhez jött még a Sao Paulo állam bajnokságában szerzett aranyérem, és az tény, hogy 21 góllal zárta az évet - ezt sok csatár is megirigyelné.

Vannak napok, amikor Isten rád néz

2006. augusztus 20. nem csak Magyarországon számított piros betűs ünnepnek, Rogério Ceni ezen a napon döntötte meg Chilavert rekordját, és lett minden idők leggólerősebb kapusa. A Cruzeiro elleni meccsen előbb bevarrt egy szabadrúgást, majd egy büntetőt is a helyére küldött, bónuszként pedig kivédte az ellenfél tizenegyesét.

A Benfica azóta már elhunyt legendás csatárával, Eusébióval köszöntik egymást Forrás: AFP/Pedro Nunes

"Nagyszerű érzés, hogy sikerült megdöntenem a rekordot, de inkább a trófeák gyűjtésében szeretnék történelmet írni. Nagyon elégedett vagyok csapatom mostani idényével és a saját teljesítményemmel is" - nyilatkozta a mérkőzés után. A szezon végén a brazil bajnoki címet is begyűjtötte a Sao Paulóval, és mivel csapata kapta a legkevesebb gólt - harminckettőt harmincnyolc meccsen -, nem meglepetés, hogy őt választották az idény legjobbjának, és nem csak a kapusok között.

2007-ben minden fronton ismételt, újabb bajnoki cím, újabb idény legjobbja és legjobb kapusa cím került a dicsőséglistájára, és az Aranylabda-jelöltek ötvenes listáján is szerepelt a neve, a három nem Európában játszó közül ő volt az egyik. A 2008-as, zsinórban harmadik bajnoki cím után a következő mérföldkő 2011 márciusában következett, amikor a Cruzeiro elleni rangadón a tőle megszokott módon varázsolt a jobb felsőbe egy szabadrúgást, eljutva ezzel a százgólos álomhatárhoz. "Sose gondoltam volna, hogy éppen egy klasszikus meccsen szerzem meg a századikat! Ez Isten ajándéka, vannak napok, amikor rád néz" - örvendezett az ünnepi gól után.


Csak egyszer járt pórul

Ugyanez év szeptemberében Ceni lejátszotta az ezredik meccsét a Sao Paulóban, majd 2012 januárjában egy vállműtét miatt féléves pihenőt kellett tartania. A visszatérés azonban jól sikerült, mert 2012-ben a Sao Paulo győzelmével zárult Dél-Amerika második számú sorozata, a Copa Sudamericana.

A tavalyi éve nem sikerült a legjobbra, volt olyan időszaka, hogy zsinórban négy büntetőt rontott el, de év végén a klub még egy szezonra szerződést ajánlott neki. Egy ideig vacillált, majd múlt héten eldöntötte, 2014 végén lezárja a pályafutását, amely így is csodálatosra sikerült: a Sao Paulóban 1136 meccsen védett, és ezeken 114 gólt szerzett. Ez olyan rekord, amelyet biztosan sokáig nem fognak megdönteni.

A kapusoknál gyakran előfordul, hogy egy meccsen számtalan bravúrt bemutatnak, majd kapnak egy potyát, és mindenki csak az utóbbira emlékszik, de Cenivel kapcsolatban mindenki csak az általa szerzett gólokra emlékszik majd. Pedig neki is voltak kínos pillanatai, 2002-ben, a Fluminense elleni meccsen még a kapuja felé kocogva ünnepelte a tizenegyesből szerzett gólját, amikor az ellenfél egyik szemfüles játékosa a középkörből beívelte a labdát a kezdőrúgás után. 2011-ben pedig Panenka-módra rúgott büntetőjét az ellenfél kapusa simán lehúzta.


Elnöknek is ideális lenne

Rogério Ceni olyan játékos, aki a pályán és azon kívül is vezér, a fiatal Sao Paulo-védő, Rodrigo Caio szerint ő a csapat arca, aki pár év múlva tökéletes jelölt lenne klubelnöknek. A PSG-ben játszó Lucas Moura (szintén Sao Paulo-nevelés) David Beckhamet is Cenihez hasonlította, szerinte mindkettőjükben közös vonás, hogy hihetetlenül profik, minden edzésre elsőként érkeznek és utoljára távoznak, de emellett közvetlenek, és rengeteget lehet tanulni tőlük.

Cenit 2001-ben az Arsenallal hozták össze, majd később is folyton bombázták a külföldi klubok, ő mégis mindig maradt, és amikor arról faggattak, miért nem próbálja magát ki máshol, csak annyit felelt: "Szeretek itt játszani".