Vágólapra másolva!
A hetvenháromszoros angol válogatott védő, Sol Cambell azt állítja, a bőrszíne miatt nem lehetett huzamosabb ideig az angol válogatott csapatkapitánya.

"Ha fehér lennék, tíz éven át az angol válogatott csapatkapitánya lehettem volna" - nyilatkozta Sol Campbell, akinek most jelent meg az önéletrajzi könyve. A 39 éves védő 73-szor szerepelt az angol válogatottban, és három meccs erejéig ő volt a csapatkapitány.

Szerinte sem az angol szövetség, sem a szurkolók nem szeretnék, ha hosszú távon egy színesbőrű játékos viselné a válogatottban a csapatkapitányi karszalagot. Campbell 2012-es visszavonulása előtt a Tottenhamben, az Arsenalban, a Portsmouthban, a Notts Countyban és a Newcastle Unitedben játszott, és azt mondja, emberi kvalitásai és tudása alapján alkalmas lett volna a kapitányi szerepre, ahogy a Tottenhamnél például egész korán övé lett a karszalag. "Az elfogadottnak számít, ha az utánpótlás-válogatottaknál színesbőrű játékos a kapitány, de a felnőtt csapatnál van egy fal, amit nem lehet áttörni".

Campbell három barátságos mérkőzésen volt az angol válogatott csapatkapitánya, 1998-ban a belgák és a csehek, 2005-ben az USA ellen viselhette a karszalagot. A védő 1996 és 2007 között játszott a válogatottban, ezen idő alatt David Platt, Tony Adams, Alan Shearer, Paul Ince, Stuart Pearce, David Seaman, Martin Keown, David Beckham, Michael Owen, Steven Gerrard és John Terry volt a csapatkapitány rajta kívül.

"Owen fantasztikus csatár volt, de egyáltalán nem volt egy csapatkapitány alkat, kínos, hogy mégis megtették annak. Folyton azt kérdeztem magamtól, hogy milyen hibát követtem el, miért nem engem választottak meg csapatkapitánynak. És mindig ugyanaz volt a válaszom rá, hogy csak a bőrszín lehetett az oka" - mondta Campbell, aki előtt Paul Ince volt az első színesbörű kapitánya az angol csapatnak.