Csak nézte, üres-e a tár

Pretoria, 2014. március 5.

A barátnője meggyilkolásával vádolt Oscar Pistorius hatszoros paralimpiai bajnok dél-afrikai futó perének harmadik tárgyalási napján, 2014. március 5-én egy pretoriai bíróságon. A mindkét alsó lábszárán amputált, 27 éves atléta
Pretoria, 2014. március 5. A barátnője meggyilkolásával vádolt Oscar Pistorius hatszoros paralimpiai bajnok dél-afrikai futó perének harmadik tárgyalási napján, 2014. március 5-én egy pretoriai bíróságon. A mindkét alsó lábszárán amputált, 27 éves atléta ellen előre kitervelt, szándékos emberölés, lőfegyver közterületen való használata és lőszer illegális birtoklása a vád. (MTI/EPA/Pool/Alon Skuy)
Vágólapra másolva!
Szerdán kitért a pretoriai bíróság egy másik, Oscar Pistorius elleni vádpontra is: a barátnőjét megölő paralimpiai bajnokot lőszer illegális birtoklásával és közterületen használt fegyverrel is vádolják. A szomszéd ezúttal semmi újat nem mondott, előkerült viszont Kevin Lerena, Pistorius bokszoló barátja.

A szerdai tárgyalás percről percre

Nem sokat haladt előre Pistorius pere szerdán. Elsőnek az egyik szomszédot, Charl Johnsont hallgatták meg, ám miután kiderült, hogy a lövöldözés után készített feljegyzéseket az iPodján, Barry Roux, Pistorius ügyvédje látni akarta azokat. Johnson fel is ajánlotta a készülékét, ám a bíróság csak csütörtökre készíti el a másolatokat, így várhatóan ezzel folytatódik majd a per.

Roux próbálta ellentmondásba keverni Johnsont, akinek feleségét, Michelle Burgert is kihallgatták korábban. Mindketten állítják: egyre hangosabb és egyre rémültebb női sikolyokat hallottak Reeva Steenkamp meggyilkolásakor, majd lövéseket, melyek után lassan erőtlenebb lett a segélykiáltás.

Ugyanakkor még szerdán áttért a bíróság egy másik helyszín, Tashas étterem elemzésébe, ahol Pistorius korábban elsüthetett egy fegyvert. Az egyik tanú, Kevin Lerena bokszoló, Pistorius barátja volt, aki az asztaltársaság tagjaként töltötte az estét. Lerena állította: Pistorius lőtt egyet Darren Fresco fegyverével, majd megkérte Frescót, hogy vállalja a felelősséget, tekintettel az ő hírnevére.

A barátnője meggyilkolásával vádolt Pistorius a bíróságon Forrás: MTI/EPA/Pool/Alon Skuy

Pistorius elmondta, éppen ellenőrizte, üres-e a tár, mikor véletlenül elsült a kezében a pisztoly. Roux azt mondta, Pistorius dühös volt ezért a barátjára, aki átadta neki a pisztolyt, de Lerena nem emlékezett ilyesmire.

Végül az étterem tulajdonosa, Maria Loupis, illetve a férje, az étterem menedzsereként dolgozó Jason Loupis beszélt, akik elmondták: a lövés után Darren azt mondta nekik, "bocsánat, kiesett a pisztoly a nadrágomból." Később azonban úgy tűnt, minden rendben, "röviddel a lövés után fizettek és távoztak" - jelentette ki Jason Loupis.

Közben a Twitteren előkerült egy fotó, melyen Reeva éppen abban az étteremben táncol, ahol Pistoriusék pisztolya később elsült.

Csütörtökön várhatóan a bíróság visszatér Charl Johnson szomszéd meghallgatásához.