Neymar magasan veri C. Ronaldót és Messit

Neymar, brazil labdarúgó
Brazil's forward Neymar celebrates at the end of a friendly football match between South Africa and Brazil at Soccer City stadium in Soweto, outside Johannesburg, on March 5, 2014 ahead of the 2014 FIFA World Cup football tournament. Neymar scored a hat-trick as Brazil ended a run of narrow victories over South Africa by cruising to a 5-0 triumph. AFP PHOTO / ALEXANDER JOE
Vágólapra másolva!
Neymar még csak 22 éves, de már 47 meccset játszott a brazil válogatottban, és ezeken 30 gólt szerzett. Ha így folytatja, akár még Pelé rekordját is megdöntheti.

Bár Neymarról a Dél-Afrika elleni barátságos meccs után a legtöbb internetes oldalt amiatt emlékezett meg, mert egy pályára berohanó kisfiút megmentett a biztonságiaktól, a brazilok klasszisa a munkáját is jól végezte el, megszerezte ugyanis második mesterhármasát a válogatottban.

A Barcelona támadója az első félidőben ballal lőtt köténygólt, majd a másodikban előbb látványosan átemelte a kapust, majd Jo önzetlen passza után közelről tette teljessé a mesterhármast. Pedig még csak nem is játszott igazán jól: míg a Barcelonában öncélú játék helyett igazi csapatemberként teszi a dolgát, ezen a meccsen mintha mindent egyedül akart volna megoldani, sokat hibázott, főleg a második félidőben - bár lehet, hogy csak érezte, jó napja van, és próbálta ezt minél inkább kiaknázni.

Az első félidőben sárga,a másodikban kék mezben lőtt gólt, a szponzor miatt ugyanis átöltöztek szünetben a brazilok:

Neymar a mostani három góljával összesen harmincnál tart a selecaóban, és ezek közül huszonegyet a legutóbbi huszonhat fellépése alkalmával szerzett, ami azt mutatja, hogy 22 éves korára igazán fontos tagja lett a csapatnak.

Azzal, hogy elérte a harmincgólos határt, egy exkluzív klub tagja lett, jelenleg Zizinhóval holtversenyben a tizenegyedik helyen áll a brazil örökranglistán, előtte pedig olyan nevek állnak, mint Pelé, Ronaldo, Romário, Zico, Bebeto, Jairzinho, Ronaldinho, Tostao. A következő mérföldkő a negyven gól lehet, amely már az ötödik helyet jelentené Neymar számára, és ha hasonló ütemben folytatná a góltermelést, akkor öt-hat éven belül a brazil rekordert, a 77 góllal a lista élén álló Pelét is befoghatná.

Forrás: AFP/Alexander Joe

Neymar 47 meccsen érte el a 30 gólt - Pelének ehhez 28 találkozó kellett, az örökranglista második helyén álló Ronaldónak pedig 44. Neymar meccsenkénti gólátlaga 0,63 a válogatottban, amivel az argentin Lionel Messit (37 gól/83 meccs, 0,44-es átlag) és a portugál Cristiano Ronaldót (49/110, 0,44) is megelőzi. Messinek 74, C. Ronaldónak 89 meccs kellett a válogatottban a 30 gól eléréséhez, Neymar tehát ebben az összevetésben is sokkal jobban áll.

A brazil válogatott a vébé előtt még Panamával és Szerbiával játszik felkészülési mérkőzést. A világbajnokságon kiderül majd, hogy kezeli a nyomást, Brazília ugyanis csak az aranyérmet tudja elfogadni a válogatottól a hazai vébén, és a selecao már a nyolcaddöntőben belefuthat a spanyolokba vagy a hollandokba - e kettő közül bármelyik csapat elkaphatja a brazilokat.

Az ötszörös világbajnok tavaly nyáron a vébé főpróbájának számító Konföderációs Kupából mindenesetre önbizalmat meríthetett, a csapat akkor a spanyolokat 3-0-ra gyalulta le a döntőben, Neymar pedig remekül játszott, négy góllal zárt, és ő lett a torna legjobb játékosa.