Vágólapra másolva!
Hollandiában annyira gyengének tartják a magyar bajnokságot, hogy ha egy fiatal játékosról kiderül, hogy magyar, az ötödére csökken az ára, mondta a Nemzeti Sportnak Nagy Sándor, aki a PSV Eindhoven magyarországi megfigyelőjeként dolgozik. 

Nagy Sándor 20 éves koráig maga is futballozott, Dzsudzsák Balázs csapattársa volt Debrecenben, később a Testnevelési Egyetemen tanult, majd az utánpótlásban edzősködött, dolgozott amerikai focitáborokban, jelenleg pedig a holland PSV Eindhoven magyarországi játékosmegfigyelője. Nagy azt mondja, Magyarországról az U14-es korosztályig visszafelé mindenki szerepel a PSV adatbázisában, és a klub mondja meg neki, hogy kit kell megnéznie.

"A legidősebb magyar játékos, aki a PSV látókörében van, 1999-es születésű. Pontosabban Kun Bertalan már három éve Eindhovenben van, ő az U15-ös korosztályban játszik, adottságait tekintve Zlatan Ibrahimovicra hajaz, csak ballábas" - mondta a Nemzeti Sportnak Nagy, aki úgy látja, Kelet-Európa fehér folt a hollandok számára, akik igyekeznek ezt a régiót is kiaknázni.

Nagy szeretne itthon tehetséggondozó, kiválaszó rendszert beindítani, hogy ne tízévente, hanem évente találjanak olyan tehetségeket, mint amilyen Dzsudzsák Balázs volt. A megfigyelő azt mondja, hogy azoknak a 15-16-os játékosoknak, akiknek lenne lehetősége külföldre menni, a kilencven százaléka nem felelne meg, mert kulturálisan nem felkészültek.

"Nem ismerik a futballstílust, a szokásokat, a környezetet, nem beszélnek nyelvet. Tudom, sokaknál azt mondják a szülők, hogy a gyerek tanul az iskolában angolul, de amikor kimegy, nem érti meg a taktikai értekezletet vagy a csapattársait" - nyilatkozta Nagy, aki szerint itthon a legnagyobb lemaradás abban van, hogy a gyerekeknek nem tanítják az előregondolkodást, nem tudják, hogy két-három passzal előre mi történik. Azt is elmondta, hogy a fizikai felkészítés legfontosabb szakasza 13 és 17 éves kor között van, és a PSV-nél az a cél, hogy minden játékos 4 másodperc alatt fussa a 30 métert, akinek ez nem sikerül, annak nagy játékintelligenciával kell rendelkeznie, hogy a csapatban maradjon.

"Ha valaki itt kiemelkedő az utánpótlásban, nem feltétlenül lesz az külföldön is. Hollandiában úgy vannak vele, hogy annyira gyenge színvonalú a magyar bajnokság, hogy ha valaki bemutatkozik, annak kis túlzással ötödére csökken az ára, ha tizenhét éves kora előtt nem megy nyugatra, attól kezdve már nem sok esélye van rá, hogy egy nagy klub felfigyeljen rá. A mostani nagy tehetségeinknek legfeljebb az angol vagy a német másodosztály, netán a belga, holland középmezőny lehet a csúcs" - mutatta be Nagy a szomorú realitást.