Vágólapra másolva!
Nagy teher van Enzo Zidane Fernandezen, a legendás francia futballista, Zinedine Zidane 18 éves fián. Enzo jelenleg a Real Madrid ificsapatában játszik, és edzője szerint nem érdemes összehasonlítani apjával.

Enzo a négy Zidane-fiú közül a legidősebb, és jelenleg a Real Madrid ifjúsági csapatában szerepel, kedden például pályára lépett az ifjúsági Bajnokok Ligája negyeddöntőjében, a PSG ellen hatvan percet töltött a pályán. A lelátón ott szurkolt neki édesapja, Zinedine Zidane is, aki maga is játszott a Realban, sőt 2002-ben zseniális góljával eldöntötte a Leverkusen elleni BL-döntőt, jelenleg pedig Carlo Ancelotti segítőjeként dolgozik.

Enzo Zidane Fernandez megmozdulásai a PSG-Real BL-meccsen:


A kis Zidane - aki apja kedvenc játékosa, Enzo Francescoli után kapta a keresztnevét - édesanyja családnevét használja, így Enzo Fernandezként játszik, ennek ellenére a vállán ott nehezedik a súlyos teher, hogy mindenki egyből az apjához hasonlítja.

Enzo még csak 12 éves volt, amikor a YouTube-on már mindenki megnézhette, mit is tud a labdával, a Real-Barca meccsen bemutatott megmozdulásait kétmillióan látták az oldalon. Amikor 16 évesen José Mourinho felvitte pár edzésre a Real felnőttcsapatához, minden fontosabb sajtótermék beszámolt a hírről, ugyanígy egy látványosabb gólja, vagy egy kiállítása is sokkal nagyobb figyelmet kapott, mintha egy másik tehetség követte volna el.

"Az összehasonlítások mindig nehezek, de nincs miért aggódni, mert igazából nincs is értelme összehasonlítani őket. Azért dolgozik, hogy nagyszerű játékos váljon belőle, és el is fog jönni az ő ideje. Enzo nagyon jó képességekkel rendelkezik, technikás, támadó felfogású játékos, aki nem véletlenül van a Real Madridnál" - mondta Zidane fiáról Luis Miguel Ramis, a Real ificsapatának edzője.

Enzo a francia mellett spanyol állampolgársággal is rendelkezik, és döntenie kellett, melyik országot képviseli majd válogatott szinten. Bár korábban meghívót kapott a spanyol U15-ös csapatba, végül a francia válogatott mellett tette le a voksát, nagyszülei révén választhatta volna egyébként Algériát is.

A francia U19-es csapatot jelenleg Willy Sagnol irányítja, aki 2006-ban Zidane-nal együtt nyert vb-ezüstöt. "Mindannyian valakinek a fiai vagyunk, úgyhogy nem lesznek extra elvárások vele szemben" - mondta Sagnol, amikor Zidane fia került szóba.

Apjához hasonlóan ő is támadó középpályás Forrás: AFP/Franck Fife

A hollandiai elleni felkészülési meccs előtt Didier Deschamps-ot, a francia felnőttválogatott kapitányát is megkérdezték Enzóról, aki azt mondta, a srácnak leginkább arra van szüksége, hogy békén hagyják. "A név egy nagy teher számára, és egy fiatalnak sosem könnyű beverekednie magát a felnőttek közé, pláne, ha az apja ekkora klasszis volt. Nem az apja karrierjét fogja újraélni, és ebben Zizou is egyetért velem szerintem. Neki is megvolt a saját élete, a saját karrierje, és Enzónak is megvan a sajátja".

A kis Zidane körüli felhajtás ismerős lehet Jordi Cruyff számára, akinek apja, Johan a holland labdarúgás egyik legnagyobb alakja, aki háromszor nyert Aranylabdát, és vb-ezüstérmes lett 1974-ben. Jordi apjához hasonlóan játszott a Barcelonában és a holland válogatottban is, legnagyobb sikerét pedig a Manchester Uniteddal érte el, amellyel angol bajnok és Szuperkupa-győztes lett, de a történelmi triplázásból kimaradt, mert épp kölcsönadták a Celta Vigónak.

"Két fajta futballista van, a legendák és a halandók. Az apám egy legenda, én viszont halandó vagyok. A legendák jönnek, játszanak, és megmaradnak az emberek emlékezetében, míg a halandók eltűnnek, majd meghalnak. Igazából a média volt az, amely azt szerette volna, ha ugyanolyan génjeim vannak, mint apámnak, de sajnos ez nem következett be" - mondta Jordi Cruyff, aki mostanság az izraeli Maccabi Tel-Aviv sportigazgatójaként dolgozik.

Enzo Zidane Fernandez számára a Forlán család sikerei számíthatnak pozitív példának, a 2010-es vébé legjobb játékosának választott uruguayi klasszisnak ugyanis apja, Pablo Forlán, és nagyapja, Juan Carlos Corazo is megnyerte a Copa Américát. Amikor Diego Forlán a 2011-es, Paraguay elleni döntőben két góljával győzelemre vezette Uruguayt, azt nyilatkozta, hogy a három generáció sikere garantálja, hogy a Forlán név fennmarad a futballtörténelemben.