Vágólapra másolva!
Ugyan a magyar labdarúgó-válogatott egygólos vezetés után 2-1-re kikapott Finnországtól Győrben, Pintér Attila pozitív szemlélete máris tetten érhető a csapattagokon. A meccs után ugyanis Lovrencsics Gergő, Juhász Roland és Leandro is arról beszélt, hogy ha 1-0-nál mi rúgjuk a második gólt, akkor megnyerjük a meccset. A légiósok nem érzik az összetartások hatását, Dzsudzsák Balázs szerint két nap alatt nem lehet csodát tenni.

Nem sikerült jól Pintér Attila bemutatkozása, hiszen a csapata az első negyedórát leszámítva nem játszott jól, 2-1-re kikapott, ami csalódás, hiszen az új szövetségi kapitány már klubedzőként is azt hangoztatta, hogy minden meccsen nyerni akar.

Inkább most jöjjenek ki a hibák

A vereség okát a játékosok sem tudták megfejteni, persze bizakodásban nincs hiány, mindenki tanulna a hibákból és reméli, hogy szeptemberre már egy ütőképes magyar válogatott feszül neki az Eb-selejtezőknek.

Pintér a meccs utáni sajtótájékoztatón azt mondta, hogy több pozitívumot látott a mérkőzésen, mint negatívumot, és úgy tűnik, hogy ez az optimista szemlélet a játékosokra is átragadt. "Voltak pozitív momentumaink is a mérkőzésen, főleg abból kiindulva, hogy mi az, amit gyakoroltunk, és mi az, amit abból meg tudtunk valósítani a pályán" - mondta a találkozó után kissé rezignált tekintettel Juhász Roland, aki a 82. percben, 1-1-es állásnál finn büntetőt és gólt érően buktatta Hetemajt.

Négy magyar között tör kapura egy finn Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Juhász szerint az első félidőben egész jól zárt a csapat, de utána azt érezte, hogy a középpályát "elég jól meg tudták bontani a finnek", voltak lehetőségeik, és fel tudtak jönni a szélső hátvédeik is. De ezzel nincsen gond, vélekedik a bekk, hiszen "inkább most jöjjenek ki a hibák, ne pedig akkor, amikor már tétre megy a játék".

A meccs utáni nyilatkozók közül a Videoton játékosa volt az első, aki elképzelte, hogy mi történt volna, ha a magyarok 1-0-nál gólt szereznek. "Mi is eldönthettük volna a mérkőzést, voltak lehetőségeink, amelyekből megszerezhettük volna a második gólt. Annak ellenére, hogy gólt kaptunk, úgy éreztem, hogy jól zárunk."

Ám az alagút vége jól látható, hiszen a finnek végül is váratlanul rúgták a gólokat. Vagy ahogyan Juhász fogalmaz: "Látszik, hogy összeszokott volt a finn csapat, főleg a középpályájuk nagyon masszívnak és szervezettnek tűnik, de a gól előtt kidolgozott helyzeteik nem nagyon voltak."

A kapitány elmondta, hogy az alapoktól kell kezdeni

Pintér Attila a kinevezése óta már annyi időt tölthetett együtt a 35-ös keretével, mint talán még egyetlen elődje sem, szépséghiba, hogy a februári, törökországi edzőtáborban készülő 35-ös keretből csak öten (Bogdán, Lipták, Juhász, Sándor, Rudolf) tudtak bekerülni a kezdőbe. A csapatkapitánynak megválasztott Dzsudzsák Balázs ennek megfelelően nem is érzi úgy, hogy a válogatott sok időt töltött volna együtt. "A kapitány elmondta, hogy az alapoktól kell kezdeni. Két nap alatt próbáltuk a védekezésünket rendezni, a visszaállást és a formátumokat gyakorolni. Nem mondom, hogy sok volt ez az idő, két nap alatt nem lehet csodát tenni" - panaszkodott a Dinamo balszélsője.

A válogatott szerdai kezdőcsapatát nemhogy az ellenfél, de még Dzsudzsák sem tudta volna az elmúlt napokban megtippelni. "Egyetlen olyan játékos edzés sem volt, amikor azt mondhattuk volna, hogy igen, szerdán ez a csapat fog játszani. Azt az utat szeretné járni a kapitány, hogy mindenki tudja, hová kell beszállnia."

A pozitívumokról így beszélt: "Hellyel-közzel mentünk, akartunk, a csapat nem adta fel, és az utolsó tizenöt percben mindent egy lapra feltéve - Juhász Rolit is ideértve - mindenki támadni próbált, mert egyenlíteni szerettünk volna. Sajnos a mérkőzés többségében nem tudtunk szép támadásokat vezetni, sok esetben nem tudtuk megtartani a labdát, ebben kell az előrelépés. Nem adjuk fel, ez szerintem látszott, menni kell tovább."

Murphy törvénye

A lengyel klubcsapatában, a Lech Poznanban hétről hétre remeklő Lovrencsics Gergő végre megkapta a bizalmat, a jobbszélső azonban nem teljesen így képzelte a szerda estéjét: "Hiányérzetem van magammal szemben, mert az erényeimet - egy az egyezés, elfutások, beadások - nem tudtam megmutatni, a védekezés miatt nem tudtam úgy fellépni a támadásokhoz, mint a klubcsapatomban."

A kétgólos sikert ő is elérhetőnek tartotta volna. "A második félidőben volt pár lehetőségem, ha egy bejön, akkor 2-0, de Murphy törvénye, hogy e helyett kaptunk kettőt. Össze tudunk kovácsolódni, és el fogjuk érni az álmainkat" - bizakodott.

Leandro szerint jobban meg kell valósítani, amit a kapitány kér Forrás: MTI/Illyés Tibor

Leandro hosszú évek óta került be újra a válogatottba, és nem is okozott csalódást. A pozitív és a negatív dolgokról is őszintén beszélt. "Labdabirtoklásban javulnunk kell. Sok technikás játékosunk van, és akkor vagyunk igazán jók, ha nálunk van a labda. A küzdéssel nem volt gond, csak jobban meg kell valósítani azt, amit a kapitány kér. Jól kezdtünk, de nem tudtuk irányítani a meccset, a széleken a finnek irányítottak. Jobban le kell támadni az ellenfelet, hogy ne tudjon úgy játszani ellenünk, mint most.”

A Haladásban, a Debrecenben és a Fradiban is megfordult Leandro is látott esélyt a győzelemre. „Bár voltak helyzeteink, ha megvan a 2-0, akkor megnyerjük a meccset. Sok munka van még előttünk."

Kicsit meglepődött azon, hogy a kezdőbe került, de úgy érzi, nem játszott rosszul. "Hiába hiányposzt a balhátvédé, megragadni sohasem könnyű egy válogatottban" - fogalmazott a brazíliai születésű, Cipruson légióskodó futballista.

Ha az az ollózás bemegy…

A diósgyőri Futács Márkó csereként állt be, és úgy tűnik, hogy később is érdemes lesz bevetni, mert jól mozgott, gólveszélyes volt. "Összességében nem szabad csalódottnak lenni, mert ez az út eleje, de a hibákból tanulnunk kell. Nagyon tetszenek Pintér Attila elképzelései, de így van ezzel az összes játékos, ráadásul a klubok is támogatják a kapitányt."

A Leicester City játékosa - aki most a Diósgyőrben futballozik kölcsönben - a 91. percben majdnem ollózott egy nagy gólt, a labda alig kerülte el a kaput. Ha az bemegy, talán most szebben látnák a jövőt a magyar szurkolók. "Nem szoktam ollózni, most megpróbáltam, remélem, legközelebb bemegy" - mondta az Origónak.

A magyar válogatott legközelebb a debreceni stadionavatón lép pályára május 22-én, az ellenfél az 1992-ben Eb-aranyérmet nyert Dánia. Június 4-én Albánia, 7-én pedig Kazahsztán lesz az ellenfél szintén barátságos mérkőzésen.