Ezrek vére tapad majd a vb-stadionokhoz

Nepalese migrant workers queue to receive official documents in order to leave Nepal from the Labour department in Kathmandu on January 27, 2014.  Nearly 200 Nepali migrant workers died in Qatar in 2013, many of them from heart failure, officials said, fi
Nepalese migrant workers queue to receive official documents in order to leave Nepal from the Labour department in Kathmandu on January 27, 2014. Nearly 200 Nepali migrant workers died in Qatar in 2013, many of them from heart failure, officials said, figures that highlight the grim plight of labourers in the Gulf nation. AFP PHOTO/Prakash MATHEMA
Vágólapra másolva!
Embertelen körülmények között, szinte teljes jogfosztottságban dolgoznak a munkások Katarban, az arab világ egyik leggazdagabb országában a focivébé építkezésein. A leendő stadionban elszállásolt munkásokról, eltussolt halálesetekről és a fizetésekkel való visszaélésekről szóló beszámolók után a helyi kormány is elismeri, hogy a rendszer "nem tökéletes", drasztikus változás mégsem várható.

"Katarban nem létezik lelkiismeret" – szögezi le a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ITUC) legfrissebb jelentése. A kétmillió lakosú arab országban 1,4 millió vendégmunkás él, sokan közülük a 2022-es focivébé stadionjait építik, embertelen körülmények közt. Az eddigi tendenciák alapján négyezer munkás életébe fog kerülni az építkezés, mire 2022-ben elkezdenek próbálni a vébé nyitóünnepségére.

Katar 2010-ben nyerte el a rendezési jogot (valószínűleg nem kevés csúszópénz segítségével), a következő évben el is kezdődtek a munkálatok. Azóta három teljes év telt el, és összesen 1200 munkás halt meg, köztük több mint ezer nepáli és indiai – a vendégmunkások mintegy fele ebből a két ázsiai országból érkezik.

Az ITUC jelentésében szereplő hatalmas számot a Deadspin nevű blog azzal vetette össze, hogy a 2001. szeptember 11-ei amerikai terrortámadások ennél kevesebb, 2996 életet követeltek. De már az is sokat mond, ha felidézzük, hogy a mindössze három hónap múlva kezdődő brazíliai focivébé egyébként kirívóan problémás építkezésein eddig csupán hét munkás halt meg, a dél-afrikai vébé előtt kettő, a londoni olimpia előkészületeinél pedig senki.

Egy katari hivatalnok és a vb-trófea Dohában Forrás: AFP/Karim Jaafar

Katarban az a legaggasztóbb, hogy az első, nemzetközi tiltakozást kiváltó halálesetek óta semennyit sem javultak a körülmények. A nepáli kormány adatai szerint 2012-ben 169, egy évre rá 191, összesen pedig 400 nepáli halt meg a stadionépítéseken. A katari indiai nagykövetség kimutatása még lehangolóbb: 2011-ben 239, 2012-ben 237, tavaly 218 indiai vesztette életét, csak 2013 augusztusában 27-en haltak meg az 50 Celsius-fokot is meghaladó hőségben robotolva. A vébéig ráadásul további félmillió munkást foglalkoztatna Katar.

Minden csupa vér

Fő halálozási oknak általánosságban a szörnyű munkakörülményeket nevezi meg a jelentés, és bőven közöl részleteket is a munkásokkal készített interjúkból. A ránézésre is ijesztő számok mögül így felszínre kerülnek a katari mindennapok is.

"Reggel ötkor mentem a terepre, minden csupa vér volt" – emlékezett egy építésvezető. "Nem tudtam, mi történt, eltussolták jelentés nélkül. Amikor beszámoltam erről, azt mondták nekem: ha nem hagyod abba a panaszkodást, elbocsátunk."

Egy takarító a nyomorúságos lakókörülményekről beszélt, kiemelve, hogy miután megérkezett az országba, három hónapon át tizenöt másik dolgozóval aludt egy helyiségben, a földre tett vékonyka matracokon. "Panaszt tettünk a Katari Nemzeti Emberjogi Bizottságnál, mire másik szállásra költöztettek" – mesélte a takarító. "De még ott is nyolcan osztoztunk egy hálószobán, tizenhatan egy fürdőn, és harmincöten egy konyhán."

Egy stadion építésénél Forrás: AFP/Karim Jaafar

Az egyik munkás arról számolt be, hogy a munkaadó a szerződésük lejártáig sem fizette ki a bérüket, nem kapták meg a munka befejezése utánra ígért juttatásokat, de még a hazaútra szóló repülőjegyet sem. "Valahányszor az irodába mentünk, csak annyit mondtak: gyertek vissza pár nap múlva, megkapjátok a pénzt és a repjegyet is."

"Keményen dolgoztunk, és csak annyit akartunk, hogy megkapjuk a bérünket, és hazamenjünk" – folytatta. "Most viszont itt ragadtunk egy szűk szálláson, rossz élelemmel, ivóvíz nélkül. Úgy kezelnek bennünket, mint az állatokat."

A jelentés szerint sokakat az épülő al-Vakrah stadionban szállásoltak el, és rendszeres, hogy a munkaadó 275 dolláros foglalót követel, mielőtt elengedne valakit szabadságra. Több munkás feltette magának a kérdést: egyáltalán van-e bármihez is joga ebben az országban?

Erőtlen érdekvédelem

Katar elvileg tett erőfeszítéseket a helyzet javítására, tavaly két testületet (Kötelező Szabványok Katari Alapítványa – QFMS, illetve Munkásjóléti Szabványok Legfelsőbb Bizottsága – SCWWS) is alapított a munkások jogvédelme érdekében. A szakszervezeti jelentés ugyanakkor állítja: mindez csak színlelés, az új intézmények erőtlenek, képtelenek érvényesíteni az előírásokat.

A QFMS például egy úgynevezett "jóléti tervet" követel a vállalkozóktól a munkásokkal való megfelelő bánásmód érdekében, csakhogy a terv végrehajtását jobbára a vállalkozók önellenőrzésére bízza. Bár szúrópróba-szerűen végez ellenőrzéseket, a törvények betartását nincs ereje kikényszeríteni.

Munkásokat toboroznak Katmanduban, Nepál fővárosában a katari építkezésekre Forrás: AFP/Prakash Mathema

Még ennyi értelme sincs az SCWWS-nek. Előírja az építőipari cégeknek egy "jóléti hivatalnok" alkalmazását, aki havonta fórumokat tart a munkások szállásán, ám csak a szállásról beszélhet a munkásokkal, fizetésről, munkaidőről, munkakörülményekről vagy bármilyen más problémájukról nem.

"Minden hasonló próbálkozás értelmetlen, Katar csak a kafala rendszer eltörlésével és az alapvető nemzetközi jogok alkalmazásával változhat meg" – írja a szakszervezeti szövetség jelentése.

A kafala rendszer különleges jogokat biztosít a vendégmunkásokat alkalmazó vállalatoknak, így az alkalmazottakat teljesen kiszolgáltatottá teszi. A munkaadó számos esetben elveszi a munkás útlevelét rögtön az országba érkezése után, és ha akarja, a munkahelyváltását is meg tudja akadályozni.

A kafala szélsőségei

Nemrég egy focista öngyilkosságot fontolgatott, mert a kafala miatt két éve nem tudta elhagyni Katart. Zahir Belounis – egy algériai származású francia – jövedelem híján eladta a lakása bútorait, elkeseredésében Zinedine Zidane-nak és Josep Guardiolának is levelet írt. Belounis bűne az volt, hogy jogi keresetet nyújtott be klubja, az El Jaish ellen, ezért a klub nem engedélyezte az országból való távozását.

Az al-Vakrah stadion még csak számítógépen néz ki ilyen idillien Forrás: AFP/-

A FIFA csak egy erőtlen közleményben szólította fel Katart a "valamennyi munkás számára biztonságos, egészséges és méltó körülmények" biztosítására. Az Amnesty International és az ENSZ az egyik legnagyobb problémának nevezte a sajátos rendszert.

Azóta a katari kormány több tagja is elismerte, hogy a kafala rendszer "nem tökéletes", ezért megbízott egy nemzetközi jogi irodát az építkezéseken tapasztalható anomáliák kivizsgálásával.