Meg sem izzadt a Bayern, gálázott az Atlético

Atlético Madrid, Diego Costa, Raul Garcia
SPAIN, Madrid : Atletico Madrid's Brazilian-born forward Diego da Silva Costa (L) celebrates with Atletico Madrid's midfielder Raul Garcia after scoring their first goal during the UEFA Champions League quarter-finals second leg football match Club Atletico de Madrid vs AC Milan at the Vicente Calderon stadium in Madrid on March 11, 2014. AFP PHOTO/ JAVIER SORIANO
Vágólapra másolva!
A címvédő Bayern München és az Atlético Madrid is bejutott a Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe, miután előbbi az idegenbeli 2-0-s siker után 1-1-et játszott otthon az Arsenallal, utóbbi pedig az olaszországi 1-0- után 4-1-re legyőzte az AC Milant a Vicente Caldéron Stadionban. 

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágó:
Bayern München (német) - Arsenal (angol) 1-1 (0-0) - az élő közvetítés
München, 68 ezer néző
v.: Moen (norvég)
Bayern: Neuer - Lahm, Javi Martinez, Dante, Alaba - Schweinsteiger, Thiago - Robben, M. Götze (Kroos, 60.), Ribéry (Müller, 85.) - Mandzukic
Arsenal: Fabianski - Sagna, Mertesacker, Koscielny, Vermaelen - Arteta (Gnabry, 77.), Oxlade-Chamberlain (Flamini, 84.) - Santi Cazorla, Özil (Rosicky, 46.), Podolski - Giroud
gól: Schweinsteiger (54.), illetve Podolski (57.)
sárga lap: Dante (8.), Javi Martinez (79.), illetve Podolski (26.), Arteta (29.), Vermaelen (82.)
továbbjutott: a Bayern München, 3-1-es összesítéssel

Oxlade-Chamberlain és Schweinsteiger nagyot csatázott a középpályán Forrás: AFP/Odd Andersen

Arséne Wenger szeretett volna erőt meríteni a tavalyi nyolcaddöntőből, amikor a hazai 1-3-as vereség után Münchenben 2-0-ra nyert az Arsenal - ez jelen helyzetben éppen hosszabbítást jelentett volna az angoloknak. Wenger korrekt bíráskodást kért, megfontolt játékot ígért, utóbbiból végül az lett, hogy az első félidőben jószerével ki se jött a térfeléről csapata.

Az első 45 perc egy rossz Robben- és egy jobb Götze-lövést, illetve egy Giroud-fejest hozott mindössze, és bár Rosicky csatasorba állításával megpróbálta felpörgetni csapatát Wenger, a ritmusváltáshoz kellett egy Bayern-gól is.

Az addig jól működő védelem páholyból nézte Schweinsteiger találatát, igaz három perccel később Podolski egyenlített, de akkora lökéssel indult, hogy még a BBC szakkommentátorai is rácsodálkoztak a norvég játékvezető továbbot mutató kézjelére.

A helyzet azonban nem változott, az angolok nem kerültek közelebb a kapuhoz, a Bayern pedig visszafogottabb játékkal is nyerhetett volna, de a Robben buktatásáért megítélt büntetőt Müller nem tudta belőni a 92. percben.

Az 1-1-es döntetlennek a Bayern örülhetett, hiszen 3-1-es összesítéssel továbbjutott, az Arsenal pedig maximum azt tudja felmutatni, hogy 2005. február 22-e óta nem szenvedett vereséget németországi Bajnokok Ligája-meccsen.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágó:
Atlético Madrid (spanyol) - AC Milan (olasz) 4-1 (2-1) - az élő közvetítés
Madrid, Vicente Caldéron Stadion
v.: Mark Clattenburg (angol)
Atlético Madrid: Courtois - Juanfran, Miranda, Godin, Filipe Luís - Arda Turan (Cristian Rodríguez 78.), Gabi, Mario Suárez, Koke (Diego 81.) - Raul Garcia (José Sosa 71.) - Diego Costa
AC Milan: Abbiati - Rami, Abate, Bonera, Emanuelson - Essien (Pazzini 68.), De Jong (Muntari 79.) - Taarabt (Robinho 45.), Poli, Kaká - Balotelli
gól: Diego Costa (3., 85), Arda Turan (40.), Raul Garcia (70.), illetve Kaká (28.)

Bár a párharc első mérkőzését az Atlético Madrid nyerte, a spanyoloknak eszükbe sem jutott, hogy erre az előnyre bazírozzanak. Az első perctől kezdve agresszíven letámadták az olaszok védelmét, Diego Simeone elképzeléseinek megfelelően dominálták a középpályát, és ezzel a meccset is. Vezető góljuk jól tükrözte a meccs egészét: a Milan védelme bizonytalankodott, a letámadás ellen nem tudták kihozni a labdát, az Atlético viszont két húzásból helyzetet alakított ki, és Diego Costa, a meccs legjobbja meg is szerezte a vezetést.

Raul Garcia egy, Diego Costa két gólt szerzett Forrás: AFP/Javier Soriano

Ezt követően a félidő közepén a Milan még képes volt visszajönni a meccsbe, bár ekkor is inkább a spanyolok adták át a területet, és nem az olaszok játéka javult fel nagyságrendekkel. Mindenesetre Kaká fejesgólja feltüzelte a csapatot, sőt néhány perc elteltével fordíthattak is volna, de Kaká újabb helyzete kimaradt, innentől pedig nem volt komoly momentuma a csapatnak.

Ahogy váratlan volt a Milan egyenlítése, úgy az Atlético második gólja is. Az ellaposodó félidő végén esett gól azonban gyakorlatilag eldöntötte a meccset, a második félidőben már csak egy csapat volt a pályán. A spanyolok gyorsabbak, agresszívebbek és pontosabbak voltak, elsősorban a Milan bal oldalát szedték szét, ahol Kakának és Emanuelsonnnak kellett volna védekezni, tehát jól használták ki az ellenfél gyengéjét. Diego Costa két góllal és egy gólpasszal zárta az összecsapást, a Milan középső védői nem tudták tartani.

Összességében az Atlético egyénileg és csapatjátékban is az olaszok fölé nőtt, a két meccs alapján nem kérdés, hogy melyik csapatnak van ott a helye Európa legjobbjai között. Amikor az Atlético Madrid utoljára bejutott a BL legjobb nyolc csapata közé (1997), Diego Simeone, a csapat jelenlegi edzője még a csapat aktív játékosa volt.