Vágólapra másolva!
Nyilatkozatát papírról olvasva reagált az Újpest FC tulajdonosának vádjaira a futballcsapatot működtető cég volt ügyvezetője. A tulajdonos állításait hazugnak nevezte, a bűncselekmények elkövetését tagadta. Ügyvezetői tevékenységéről azt mondta, a stábja által elétett dokumentumokat egyszerűen csak aláírta.

A munkatársai csak elé tették a dokumentumokat, azok előkészítésében nem vett részt, így megbízható ismeretei sem voltak róluk - Csehi István, az Újpest FC volt ügyvezetője ezt válaszolta az Origo azon kérdésére, hogy miért írt alá olyan teljesítésigazolást, amelyről azóta a bíróság is kimondta, hogy nem volt mögötte valós teljesítés.

Csehi István kedden sajtótájékoztatót tartott Roderick Duchatelet, az Újpest jelenlegi tulajdonosa pénteki állításaira reagálva. Duchatelet a megszűnés határán lévő klub helyzetéről, annak okairól, illetve Csehi István ebben játszott szerepéről beszélt, több bűncselekménnyel is megvádolva őt, illetve a korábbi főtulajdonost, Tolnai Sándort. Az akkor bemutatott dokumentumok tartalmáról részletesen itt olvashat.

Csehit arról a teljesítésigazolásról kérdeztük, amelyre hivatkozva a BTC International nevű offshore-cég 138 ezer eurót (43 millió forint) követel az Újpest FC-től, három futballista átigazolásának állítólagos intézéséért. A cégről sem az érintettek, sem az új klubjaik nem hallottak. A BTC-é egyike azoknak a követeléseknek, amelyek miatt az Újpest FC-t felszámolás fenyegeti - ha ez bekövetkezik, a klub NB I-es tagsága megszűnik.

Több millió forintos tippek

Egy másik szerződés alapján több millió forint járna a Spot Cash nevű cégnek, öt szponzor megszerzéséért. Az öt szponzorból azonban négynél egyáltalán nem ismerik az állítólagos közvetítőt. Amikor Csehi Istvánt erről az ügyről kérdeztük, azt mondta, a Spot Cash nem klasszikus közvetítői tevékenységet végzett, hanem "tippeket adott" arról, hogy mely cégeket lehetne megkeresni támogatás reményében, ezért írta alá a teljesítésigazolását.

Ugyancsak megkérdeztük tőle, mit gondol az adóhatóság által az ő ügyvezetésének időszakáról is elvégzett vizsgálat azon megállapításairól, melyek szerint az Újpest körüli offshore-cégháló egymás közt színlelt szerződéseket kötött és ellenőrizhetetlen pénzmozgásokka operált. A volt ügyvezető azt mondta, a határozat tartalmát nem ismeri, arra csak akkor hajlandó reagálni, ha hivatalosan megkapja.

Mi tudjuk, hogy így volt

Csehi István a sajtótájákoztatón végig papírról olvasta fel a nyilatkozatát, mely jobbára hasonló információkat tartalmazott, mint egykori munkaadója, Tolnai Sándor hétfőn kiadott közleménye. Azt állította, például, hogy Roderick Duchatelet apja, Roland Duchatelet már 2006 és 2011 között is résztulajdonosa volt az Újpest FC-nek, szerinte ezért hiteltelenek a mostani tulajdonos vádjai. Elismerte azonban, hogy a tulajdonlás tényét semmilyen módon nem tudja bizonyítani - a magyar cégadatbázisban ennek nincs is nyoma. "Mi tudjuk, hogy így volt" - jelentette ki. Indirekt bizonyítéknak nevezve bemutatott egy e-mailt, melyben Roland Duchatelet állítólagos jogi képviselője (egy félig kitakart nevű személy) Tolnai Sándornak ír az Újpest akkori egyik résztulajdonos cégének részvényeladási szándékáról.

Hogy az említett időszakban a Duchatelet család valamely tagja érintett volt-e, annak azért van jelentősége, mert Roderick Duchatelet számos törvénytelenséggel - egyebek mellett szerződések visszadátumozásával - vádolja az előző tulajdonosi kört. Csehi a vádakat többször visszautasította, a belga tulajdonos állításait hazugságnak nevezte.

Csehi István további érvelésének lényege az volt, hogy Duchatelet-t az adásvételkor mindenről tájékoztatták, a klub kötelezettségeivel tisztában volt, ezért nem igaz, hogy számára ismeretlen tartozásokkal szembesült. Duchatelet azonban csak a tartozások egy részéről állítja, hogy nem volt ismert előtte, a többit jogtalannak, fiktív követelésnek tartja, ezért nem hajlandó kifizetni.