Yaya Touré vezette Ligakupa-győzelemre a Cityt

Manchester City-Sunderland angol Ligakupa-döntő, Craig Gardner, Martin Demichelis, Wembley, futball, foci, labdarúgás
Sunderland's English midfielder Craig Gardner (L) tries to cross as Manchester City's Argentinian defender Martin Demichelis (R) slides in to block during the League Cup final football match between Manchester City and Sunderland at Wembley Stadium in London on March 2, 2014. AFP PHOTO / GLYN KIRK RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or “live” services. Online in-match use limited to 45 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications
Vágólapra másolva!
Sokáig jól játszott és vezetett a Sunderland az angol Ligakupa döntőjében, de a Manchester City két gyönyörű lövéssel megfordította a meccset, és végül simán nyert. Ez Manuel Pellegrini menedzser első trófeája a City élén. 

Angol Ligakupa-döntő
Manchester City - Sunderland 3-1 (0-1)
London, Wembley Stadion
v.: Martin Atkinson
Manchester City: Pantilimon – Zabaleta, Kompany, Demichelis, Kolarov – Yaya Touré, Fernandinho – Nasri, David Silva (Garcia 77.) – Dzeko (Negredo 88.), Agüero (Navas 58.)
Sunderland: Mannone – Bardsley, O'Shea, W. Brown, M. Alonso – Cattermole (Giaccherini 78.) – S. Larsson (S. Fletcher 60.), Ki Szung Jueng, Colback, A. Johnson (Gardner 60.) – Borini
gól: Yaya Touré (55.), Nasri (57.), Navas (90.), illetve Borini (10.)

Már a döntő első percei megmutatták, hogy a játék képét tekintve milyen mérkőzésre számíthatunk. A Sunderland teljesen visszaállt a saját tizenhatosára, nem ritkán nyolc-kilenc emberrel védekeztek, és csak a kapujuktól 30 méterre támadták meg a labdás játékost. A Manchester City arra kényszerült, hogy körbepasszolgassa a tömörülő védelmet, de átlövésekhez nem jutottak, a szélről beadott labdákat pedig eltakarította a védelem.

A Sunderland edzőjének, Gustavo Poyet-nek arra épült a taktikája, hogy a nagyon zárt védekezést követően megszerzett labdákkal másodpercek alatt eljussanak az ellenfél kapujáig. Támadójátékuk szinte kizárólag hosszú indításokra épült, és ez nagyon hatékonynak bizonyult a City két lassú középső védőjével, Kompanyval és Demichelisszel szemben. Így született a vezető gól is: Borini lépett ki a védelem mögé beívelt labdával, Kompany szerencsétlenül próbált felszabadítani, de a labda a csatár előtt maradt, aki a jobb oldalon betört a tizenhatoson belülre, és külsővel kilőtte a hosszú sarkot.

Az utóbbi időben sokat bírált Demichelis jól játszott a Cityben. Forrás: AFP/Glyn Kirk

A meccs képe ezt követően sem változott. A City hiába birtokolta sokkal többet a labdát, nem tudtak tiszta gólhelyzeteket kialakítani, sőt a Sunderland gyors kontrái változatlanul veszélyesebbek voltak. A félidő végén ismét Borini sprintelhetett a kapu felé egy hosszú indítással, de Kompany ezúttal az utolsó pillanatban bele tudott vetődni a lövésbe.

Kissé pörgősebben, dinamikusabban kezdte a második félidőt a City, és kis szerencsével percek alatt megfordították a meccset. Yaya Touré egy középre passzolt labdát követően szinte álló helyzetből, váratlanul lőtte el a labdát 25 méterről, ami a kissé kint álló Mannone felett a jobb felső sarokba csavarodott, de túlzás lenne kapushibáról beszélni. Az egyenlítő gólt követően a Sunderland rögtön ellentámadásba ment át, a meccs folyamán talán először nyíltak ki igazán, de a City azonnal büntetett. Egy gyors kontra végén Kolarov tette középre a labdát a bal oldalról, ami a tizenhatoson belül érkező Nasri elé került, ő pedig bal külsővel futtából a jobb kapufa mellé csavart. A Sunderland pont olyan támadásból kapott gólt, amelyineket maga is vezetett az első félidőben.

Gustavo Poyet azonnal reagált az eredmény változására egy kettős cserével: pályára küldött még egy csatárt (S. Fletcher), de cserébe megerősítette a középpályás védekezést (C. Gardner).

A 60. perctől teljesen megfordult a meccs, immár a City állt vissza a saját térfelére, a Sunderland pedig egyik támadást vezette a másik után, de a felállt védelem ellen már jóval kevésbé voltak veszélyesek, mint az első félidei kontrákkal. A fáradtság, a gyengébb technikai képzettség és a kombinatív játék hiánya egyre inkább kiütközött a csapaton.

Az utolsó percekben teljesen kinyílt, mindent kockára tett a Sunderland. Nem volt meglepő, amikor egy labdaszerzést követően négy a kettő ellen vezethetett kontrát a City, amelyet végül Yaya Touré lekészítését követően Navas fejezett be a tizenhatoson belülről. A csereként beállt szélső a kapu bal oldalába lőtt, bár Mannone még bele tudott érni a labdába.

A Sunderland mindent megtett a sikerért, Poyet hatékony taktikát dolgozott ki a csapata számára, de a City technikai fölényét és játékosainak egyéni adottságait nem tudták kilencven percen keresztül kompenzálni. A sorozatból hiába verték ki a Chelsea-t és a Manchester Unitedet is, a döntőben már nem tudtak újabb bravúrt bemutatni a City ellen, amely Yaya Touré vezetésével megérdemelten fordította meg a meccset.

Manuel Pellegrini ezzel első trófeáját nyerte a Manchester City élén, ami összességében a csapat harmadik angol Ligakupa-győzelmét jelenti.