Pintér Attilát egyre nehezebb követni

magyar labdarúgó válogatott edzés
Telki, 2014. január 7. A Magyarországon játszó válogatott játékosok a telki edzőközpontban, ahol Pintér Attila, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya tartott edzést a kétnapos összetartás második napján 2014. január 7-én. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A fociválogatott kerete még mindig óriási, nem világos, mi szükség ennyi futballistára, de ennél is kevésbé érthető, milyen szempontok szerint állította össze Pintér Attila. Meghatározó légiósokra nincs szükség, de a jól ismert NB I-esekre kíváncsi a szövetségi kapitány.

Pintér Attila, a fociválogatott szövetségi kapitánya 35 fős keretet hirdetett meg a Finnország elleni szerdai felkészülési mérkőzésre. Vagyis 13-an akkor is játéklehetőség nélkül maradnának, ha 11 csere lenne a meccsen, de közben egy fél csapatra való, korábban alapembernek számító légiós teljesen kimaradt. A nevek és Pintér nyilatkozatai alapján pedig egyre nehezebb követni, hogy milyen megfontolás alapján kerülnek be játékosok a szokatlanul bő keretbe, illetve esnek ki belőle.

Olvasnivaló: NB I-es tehetségkutató lett a válogatott keretből

Pintér a finnek ellenit "csak egy felkészülési mérkőzésnek" tartja, amelyen az összetartások alatt előjött hibákat kell kiküszöbölni. "Vannak olyan futballisták a keretben, akikről eddig kevesebb személyes tapasztalatot tudtam szerezni, ezért hívtam meg őket, míg mások ezúttal azért nem kaptak meghívót, mert az ő képességeikkel tisztában vagyok, tudom, hogy szükség esetén számíthatok rájuk" - mondta a kerethirdetés után az MLSZ.hu-nak.

Ezek szerint azok, akik korábban jobbára alapemberek voltak, de most nem kaptak meghívót (Gera Zoltán, Hajnal Tamás, Korcsmár Zsolt, Király Gábor), bármikor képesek tökéletesen beilleszkedni a válogatottba, mivel a kapitány ismeri a képességeiket - apró szépséghiba, hogy az említettekkel még sohasem dolgozott együtt. Közülük egyébként Hajnal Tamás a csütörtöki Nemzet Sportban megértően nyilatkozott a mellőzéséről, mondván, hetek óta nem játszik, de tekintve, hogy a bajnokságban egészen mostanáig téli szünet volt, ez az NB I-esekre is igaz.

Vajon emlékszik még a győriekre?

A felvetés fordítva is megáll: ott van a keretben Pintér több volt győri játékosa - Pátkai Máté, Rudolf Gergely, Varga Roland, Lipták Zoltán -, holott a kapitány azt mondta, azokat akarja látni, akiket nem ismer személyesen. Bár sok kerettagnak kevés az esélye a játékra a nagy létszám miatt, többségük biztos örült a meghívónak, hiszen a paksi Heffler Tibor, a pápai Orosz Márk vagy a pécsi Szatmári Lóránd számára talán soha vissza nem térő alkalom a mostani a bizonyításra.

Szalai Ádám mellőzése külön történet, Pintér még a kinevezése előtt keményen beszólt a csatárnak az emlékezetes telki monológja miatt. "Ha sablonos választ szeretnék adni, akkor azt mondom, koncentrálok a klubomra. A kapitány úrral beszéltem kétszer is a kinevezése után, azóta nem. Megbeszéltük azokat, amiket Telkiben elmondtam, ő ismertette az elképzeléseit. Ez lett az eredmény, hogy nem hívott meg" - mondta az Indexnek Szalai.

Pintér a SportTV Harmadik Félidő című műsorában egy félmondattal elintézte a Schalke-csatár mellőzését: "Szalai Ádám most nem játszik a saját csapatában, illetve a Priskin Tomit is meg szeretném nézni. Több olyan center is van, akit nem láttunk még a válogatottban, míg Nikolics a hollandok ellen 3-4 perccel azután, hogy pályára lépett, máris gólhelyzetbe került."

Közben pedig hiába van teletűzdelve NB I-esekkel a keret, a vasárnapi Fradi-Győr (1-1) meccs szünetében Pintér bírálta a kerettagokat, és jobb teljesítményt kért tőlük. "Voltam olyan mérkőzésen, amely egyáltalán nem tetszett, mert azokat az alapvető mozgásokat nem csinálták meg, amiket a válogatottban is gyakoroltunk" - nyilatkozta az M1-nek. "A játékosoknak el fogom mondani, mert mindenkinek a fejébe kell vésni, hogy csak azok kerülhetnek be a bő keretbe, akik olyan teljesítményt nyújtanak a bajnoki meccseken. Láttam olyan dolgokat és hibákat, amiket el fogok mondani a játékosoknak hétfőn, mert ezeken javítaniuk kell, és a klubjukban is olyan teljesítményt kell nyújtaniuk, hogy a válogatott kerettagságra a jogot megkapják."

Így látja két korábbi kapitány

"Hiába számít hivatalos meccsnek a finnek elleni, Pintér Attila nem hívott meg több olyan futballistát a keretbe, aki korábban húzóembere volt a csapatnak. Ezt most nem tudom mire vélni" – mondta az Origo felvetéseire Várhidi Péter korábbi szövetségi kapitány. "Arra számítottam, a korábbi alapemberek közül mindenki tagja lesz a keretnek, Hajnaltól, Gerán át Szalaiig" – tette hozzá.

Egy másik exkapitány, Gellei Imre szerint teljesen logikus lépés a 35 fős keret, sőt irigyli is a lehetőségért Pintér Attilát. "Ez egy régi törekvés, Baróti Lajos és Illovszky Rudolf korábban éppen azt tanácsolta, hogy így lehet ütőképes csapatot létrehozni. Nekem nem volt erre lehetőségem, de a mostani elnökség lehetővé teszi ezt Pintér Attila számára. Az új kapitány messziről indul, és mivel ütőképes csapatot szeretne létrehozni, elengedhetetlen, hogy bővítse a keretet, amelyet majd később fog szűkíteni szakmai és emberi szempontok alapján" – magyarázta Gellei. A rendszeres összetartásokról azt mondta, az MLSZ sokat áldoz a focira, ezért ebből "joga van visszakérni".

De lássuk a keretet!

A 35-ös keretből 25-en az NB I-ben - az IFFHS szerint a világ 76. legerősebb bajnokságában - futballoznak, a többiek külföldön. Nyolc újonc is helyet kapott. A névsor erősségéről Garami József MTK-edző egykori bölcsessége jut eszünkbe: "A hiányzók hiányoznak, azért is nevezik őket hiányzóknak" - és ez most elsősorban a már említett légiósokra igaz.

A kapuban nincs gond, Bogdán Ádám már bizonyított, Gulácsi Péter a legszebb napjait éli a Salzburgban (igaz, most vasárnap megsérült), a kakukktojás Horváth Tamás, aki a szezon elején még a Mezőkövesdben is csere volt, mígnem egyszer beállt Szántai Levente helyére, azóta ő az első számú kapus. Úgy tűnik, ez elég is a válogatottsághoz.

Koltai Tamást (balra) jól ismeri a kapitány Győrből Forrás: MTI/Illyés Tibor

Heffler Tibor július óta kétszer kezdett a Paksban, háromszor csere volt, a Törökországban légiósként csalódást keltő Lázár Pál a Debrecenben megbízhatóan teljesít a jobb oldali védő posztján. A Cipruson légióskodó Leandro behívásán sokan meglepődtek, Korhut Mihályén viszont a debreceniek biztosan nem, a fiatal ballábas védő ugyanis jó szezont fut a listavezetőnél. A győri Lipták Zoltánt és a szombathelyi Guzmics Richárdot már a szurkolók is jól ismerik, mert Egervári Sándornál mindkét játékos többször lehetőséget kapott.

Sándor György nagyjából olyan formában van, mint a Videoton, Pölöskei Zsolt három keresztszalag-szakadás és egy liverpooli kitérő után az MTK-ból tudott beférni a gigakeretbe (már ha tényleg jó helyre ment a meghívó - korábban a pécsi testvére, Péter tévedésből kerettagnak hihette magát).

Itthonra jó lesz

Lázáron és Rudolfon kívül van még egy sor olyan játékos, aki külföldön nem felelt meg: Vass Ádám Belgiumból, Elek Ákos Törökországból, Szatmári Lóránd Olaszországból, Futács Márkó Angliából tért haza több-kevesebb sikerélménnyel, az NB I-ben viszont bőven elég az, ami kint kevés volt. Az angol másodosztályból érkező Varga József, Tőzsér Dániel duó a kemény foci képviselői, és mostanában mindketten rendszeresen játszanak is.

Koman Vladimir most sincs játékban Forrás: MTI/Illyés Tibor

Szakály Péter amolyan Illés Béla lightként villog a Debrecenben, Gyurcsó Ádám viszont még a Videotonban sem számít kirobbanthatatlannak. Koman Vladimirnak nem csak azért nem volt jó meccse hosszú ideje, mert az utóbbi hónapokban szünetel az orosz liga, a poznani Lovrencsics Gergőről viszont jó hírek érkeznek, kíváncsiak leszünk rá, ha lehetőséget kap. Stieber Zoltán a Bundesliga kettőben szervezi ügyesen a játékot - most gólt is lőtt -, belőle egyszer Hajnal Tamás utódja lehet, ami persze még nem garantál Eb-részvételt.

Orosz Márk a Fradiban nagy ígéret volt, Pápán már megmutatta a jó rúgótechnikáját. Kérdés, hogy Nikolics Nemanja és Lencse László nemzetközi szinten is képes-e a gólvágásra, Priskin Tamás viszont egy pár hónapos klub nélküli időszak után rögtön gólt lőtt a Maccabi Haifában. Böde Dániel ősszel nem pörgött úgy a Fradiban, mint egy évvel korábban, vasárnap büntetőt hibázott. Dzsudzsák Balázsnak a hátán kellene vinnie a válogatottat, hiszen amikor a játékra koncentrál, akkor még mindig ő a legjobb magyar labdarúgó.

A már említett Fradi-meccsen Pintér Attila azt mondta, azért kell ilyen bő keret, "mert szeretnénk velük minél több időt tölteni, minél jobban megismerni őket emberileg, és ellenőrizni, hogy azokat a dolgokat hogyan tudják megvalósítani már az egymás közti játékban is, amiket gyakorolunk az összetartások során".

Pintér a Harmadik Félidőben arra is utalt, hogy a kerettagok képességeihez legjobban passzoló játékrendszert igyekszik majd megtalálni: "Fel kell mérni, mire képesek a játékosok. Lehet itt támadófutballt játszani, csak ha kinyílsz, nem biztos, hogy rendelkezel olyan védőkkel, akit nem futnak le, vagy nem végez ki az ellenfél. Én nem küldöm guillotine alá a csapatot."