Vágólapra másolva!
Pintér Attila a Vs.hu-nak adott interjúban azt nyilatkozta, nem szabad utánozni senkit sem, de a világ futballjában tapasztalt jó dolgokat át kell ültetni a magyar játékosokra. A szövetségi kapitány szerint több magyar bajnoki is jobb vagy látványosabb volt, mint egy olasz vagy spanyol meccs.

"Az elmúlt 27 év alatt bebizonyosodott, hogy valami nem jól működik a magyar labdarúgásban. Szerintem ebben mindenkinek megvan a maga szerepe: a klubtulajdonosoknak, az edzőknek, a játékosoknak, a szurkolóknak és a sajtónak is" - mondta Pintér, akinek nem tetszik, hogy a tévében nem ugyanúgy kezelik, ha egy spanyol csapat védekező taktikát választ, mint ha egy magyar játszik ugyanilyen felfogásban.

"Mindenki teszi a dolgát, mindenki azt akarja, hogy itt Atlético- vagy Barcelona-szintű játékot játsszunk, csak ehhez akkor ide kellene hozni az Atléticót vagy a Barcelonát. Ugyanazzal a költségvetéssel és ugyanazokkal a játékosokkal. Vagy a Bayern Münchent. Több magyar bajnoki sokkal látványosabb, sokkal jobb, sokkal nagyobb iramú, mint egy olasz vagy spanyol meccs. Tudom, hogy ezért sokan le fognak hülyézni, de én ezt elviselem. Azt viszont nagyon szeretném, hogy reálisan nézzük a magyar futballt, reálisan a magyar játékosokat, és ne rugdaljuk őket, inkább próbáljunk meg segíteni nekik" - magyarázta a szövetségi kapitány.

Pintér azt mondja, játékosedzőként indulva végigjárta a szamárlétra minden fokát, folyamatosan tanult, és sokat dolgozott, hogy a csapatai jó eredményeket érjenek el. "De nekem nem volt keresztapám, az én szekeremet senki nem tolta" - tette hozzá Pintér, aki elismerte, hogy sokat köszönhet korábbi főnökeinek, így a győri tulajdonos Tarsoly Csabának is, de azt tagadta, hogy az ő befolyása miatt választották volna meg kapitánynak.

Szóba kerültek a válogatottnál szokatlannak tűnő összetartások, ami szerinte arról szól, hogy felépítsék magukat. "A klubok ehhez hozzájárulnak egyelőre, bár azt mondják, számukra a válogatott foglalkozások akkor érnek majd valamit, ha a magyar játékosok lesznek többségben a klubcsapatainkban. Én meg azt gondolom, minél több olyan játékosnak kell lennie, aki tudja a magyar válogatott játékrendszereit, hogy ha az egyik kiesik valami miatt, be tudjon lépni a helyére egy másik. Szerintem így kell építkezni. A játékosoknak minden feltételt biztosítanunk kell, hogy eredménnyel hozzák a mérkőzést, és ha nagyobb tudással találkozunk, fejet hajtunk. De nem esélyeket kell latolgatni előre, hanem mindenki ellen meg kell próbálni nyerni. Ez egy olyan válogatott lesz, amin a szurkolók is látják majd, hogy mindent megtesz a győzelemért" - fogadkozott a kapitány, aki minden mérkőzést meg szeretne nyerni.

Pintér úgy érzi, mi, magyarok elbeszélünk egymás mellett, és ha egy csapat hétvégén győz, utána viszont kikap, akkor máris jönnek a kritkus hangok, pedig szerinte nem érdemes bántani azokat, akik tenni próbálni azért, hogy örömöt okozzanak a szurkolóknak. "Nézze meg az eredményeimet játékosként, edzőként. Hogy hogyan szerepeltek a csapataim. A tényekkel, a statisztikával nehéz vitatkozni"- mondta a játékosként 20-szoros válogatott és ifi Európa-bajnok, edzőként kétszetes bajnok és kétszeres kupagyőztes Pintér, amikor arról kérdezték, hogy értékeli saját szerepét az elmúlt 27 évben.

Pintérrel március 5-én, a finnek ellen játssza első meccsét a válogatott, de azt még ő sem tudja, azon a találkozón láthatóak lesznek-e majd a csapat stílusjegyei. "Az iskolában sem egyből tudunk számolni, olvasni. Itt is van egy tanulási folyamat, lépésről lépésre próbáljuk magunkat építeni. A játékosok pozitívan állnak ehhez az egészhez, de bizonyos korlátokat nem tudunk átlépni. Abban hiszek, hogy a szeptemberi Eb-selejtezőkig fel tudjuk magunkat építeni."

A szakember amondó, nem szabad utánozni senkit sem, követni kell a világ futballját, ki kell emelni a jó dolgokat, és ezeket átültetni a magyar labdarúgókra. Bár Pintér rendszeresen jár külföldi meccsekre, azt nem akarta elárulni, hogyan fejleszti magát. A köztudottan vehemens edző nem szándékozik változtatni a mentalitását, és azt mondja, meccs közben százszázalékosan koncentrál a csapatára, a játékra és az ellenfélre. "A pályán én vagyok a játékosok apja, aki mindentől megvédi őket. Ezt végig a kispadon ücsörögve elég nehéz volna megcsinálni".