Torghelle mint nézőcsalogató

Torghelle Sándor, Videoton
Debrecen, 2013. május 12. Torghelle Sándor, a Videoton gólszerzője (b) megöleli csapattársát, Rodrigues Farias Edsont (j) a labdarúgó OTP Bank Liga 27. fordulójában játszott DVSC-TEVA - Videoton FC mérkőzésen a debreceni Oláh Gábor utcai stadionban 2013. május 12-én. A találkozót a debreceni csapat nyerte 2-1-re. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Nagy terveket dédelget a tulajdonosváltáson átesett MTK. Az új tulajdonos Deutsch család és szponzorok pénzéből építenének hosszú távon komoly csapatot. Az első cél azonban a kiesés elkerülése, ennek érdekében máris erősítenek, Torghelle Sándor után még két játékost akarnak szerződtetni.

Az MTK Budapest Labdarúgó Zrt.-nek hétfő óta új tulajdonosa van, a Blue & White Investment Zrt. az összes részvényt megvásárolja. A cégadatokból tudható, hogy az új tulajdonos Deutsch Tamás MTK-elnök családjának az érdekeltségébe tartozik: a politikus testvére, Deutsch Péter és Deutsch Judit cége vette meg a 749 millió forint névértékű részvénycsomagot. "Ez az összeg nem a vételár, az nem nyilvános" - mondta az Origónak Domonyai László klubigazgató, akinek annyiban változik a feladata, hogy a klub gazdasági és pénzügyeinek a koordinálása ezentúl nem tartozik a feladatai közé.

Domonyai elárulta, hogy a klub nyereséges volt az elmúlt évben. "Pedig nem könnyű ma nyereségesnek lenni, ebben segítségünkre volt a jelentős játékoseladás, ami egy szempontból öröm, más szempontból hátrány, hiszen gyengül a csapat. De hogy életben tudjunk maradni, létfontosságú volt. Később szponzorok bevonásával és tulajdonosi tőkéből komolyabb csapattá tudjuk majd tenni az MTK-t" - ígérte a klubigazgató.

"A tabellát ismerjük, kieső helyen telel az MTK, éppen ezért az a feladatunk, hogy megerősítsük a csapatot új játékosok igazolásával" - mondta Domonyai. Az első fogás a hajdan a Premier League-ben is megfordult, 31 éves Torghelle Sándor, hamarosan a klub játékosa lehet a 11-szeres válogatott Vass Ádám, és további két-három játékossal is tárgyalásban állnak.

Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Domonyai igennel felelt arra a kérdésre, hogy a 42-szeres válogatott Torghelle érkezésével nőhet-e a nézőszám. "Korábban már játszott az MTK-ban, és a mi játékosunk volt, amikor válogatottként gólt rúgott a braziloknak, az argentinoknak és a németeknek is. Nagyon népszerű az MTK-szurkolók körében, a küzdeni akarását, a harci szellemét és a játékerejét egyaránt elismerik a drukkerek" - mondta a huszonkét MTK-s meccsén kilencszer eredményes csatárról.

Torghelle a Videotonnál a magyar átlagnál jóval többet kereshetett, ennek ellenére az MTK könnyen meg tudott egyezni a játékossal. "Nem volt nehéz megállapodni, mivel az elmúlt fél évben nem játszott, és ott akart futballozni, ahol számítanak rá. Az MTK nagyon meg akarta szerezni, a szerződése fél évre szól, és egy jó idénnyel a háta mögött nyáron akár ismét külföldre igazolhat."

Ez a napokban egy Torghellénél 13 évvel fiatalabb játékosnak sikerült is, Varga Szabolcsot négy és fél évre szerződtette Marco van Basten holland együttese, a Heerenveen. "Szabolcs az egyik legnagyobb értéke a magyar labdarúgásnak, a képességei alapján bármit elérhet" - kommentálta a 18 éves középpályás klubváltását Domonyai, aki szerint a holland bajnokság messze a legjobb választás egy fiatal magyar focista számára. "Van esélyük, hogy a felnőttcsapatban játsszanak, ráadásul a holland futballkultúrában szívesen építenek a fiatalokra, a csapatok átlagéletkora nagyon alacsony. Éppen ezért a legtöbb magyar fiatalnak Hollandiában lehet kimagaslóan a legjobb lehetősége a továbblépésre, a fejlődésre. Szabolcs a tehetsége alapján megcélozhat egy élbajnokságot is."

Felvetésünkre, hogy Hrepka Ádámnak például nem jött be Hollandia, Domonyai így reagált: "Ádám fél évig volt kinn, és sérülések is hátráltatták. De ha megnézzük, a Sándor Akadémia neveltjei jelenleg is megállják a helyüket, a Groningenben Adorján Krisztián, a Rodában Németh Krisztián vagy korábban Fehér Csaba, Vadócz Krisztián, nem beszélve a volt debreceni Dzsudzsák Balázsról."

Ha ennyire jó hely Hollandia, vajon nem lett volna jobb, ha Németh és Adorján nem a Liverpoolba, hanem rögtön Hollandiába igazol? "Az már a múlt, most jó helyen vannak, és ez a lényeg" - reagált a felvetésünkre a klubigazgató.

Az MTK a televíziós közvetítések után járó legtöbb pénzzel, 36 millió forinttal gazdagodott 2013 év végén, mivel a kék-fehér klub szerepeltette a legtöbb saját nevelésű, hazai fiatal játékosát. "Büszkék vagyunk erre, de a fiatalok játszatása nem újkeletű dolog, már 2004, Kanta Józsiék érkezése óta rendre minőségi futballisták jönnek a nagycsapathoz az akadémiából, örülök, hogy ezt az MLSZ ilyen módon díjazza."