Rosell lemondásával dőlhet a Barca-dominó

FC Barcelona, Neymar da Silva Santos Junior , Sandro Rosell, Camp Nou stadium, Barcelona, foci, futball
FC Barcelona's new player Brazilian Neymar da Silva Santos Junior (R) poses with Barcelona's President Sandro Rosell at Camp Nou stadium in Barcelona, on June 3, 2013. Santos and Brazil star Neymar signed a five-year contract with Spanish giants Barcelona. AFP PHOTO/ JOSEP LAGO
Vágólapra másolva!
Sandro Rosell házára rálőttek decemberben, amikor a családja otthon volt, többek között erre hivatkozva mondott le a Barcelona elnöki posztjáról. A háttérben azonban az áll, hogy egy pártoló tag keresetet nyújtott be a bíróságon, szerinte jogellenesen szerződtették Neymart. Rosell megítélése kettős, állítólag ő üldözte el Guardiolát, azzal támadták a szurkolók, hogy eladta a klub hagyományait, ugyanakkor amikor az elnöki székbe ült, a Barcelona agyonverte a világot, ő pedig gazdaságilag stabilizálta a klubot. Mi lesz a Barcával Rosell után?

„Ismételten szeretném megerősíteni: Neymar játékjogáért 57,1 millió eurót fizettünk, és pont. Már nem is tudom, hányadszor mondom ezt el. (...) Kérjék be a szerződéseket, a transzfer teljesen tiszta, semmit nem kell elrejtenünk, mert mindent meg tudunk magyarázni” – mondta Sandro Rosell, a Barcelona elnöke azon a csütörtöki sajtótájékoztatón, amelyen bejelentette a lemondását. A döntését azzal indokolta, hogy a családját rendszeresen fenyegetik.

Az elnök vesztét egy olyan ügylet okozta, amely a nyári átigazolási időszak legnagyobb sikerének tűnt. Azzal, hogy megszerezte a számos nagy rivális által körüludvarolt Neymart, Rosellnek sikerült igazán hagyot robbantania az átigazolási piacon. A bomba azonban kétszer robbant: a klub egyik pártoló tagja, Jordi Cases kezdeményezte, hogy vizsgálják meg, valóban a bejelentett összegért vették-e meg a Santostól a brazil csillagot. A Mundo Deportivo nevű sportlap dokumentumokra hivatkozva azt állítja, hogy a játékos valójában 95 millióba került, és a különbözetet fiktív ügyletek mögé bújtatva fizették ki. Cases ezért hűtlen kezelés miatt feljelentést tett.

A négyéves elnökségét két bajnoki címmel és egy BL-győzelemmel emlékezetessé tevő, a sikerekben csak úgy sütkérező Rosell bukása váratlan, de arról szó sincs, hogy az összes Barca-drukker telesírná a párnáját miatta - valójában nagyon megosztja a szurkolókat. Egy részük úgy gondolja, kiteljesítette a klubnál hosszú ideje folyó tudatos építkező munkát, míg mások a Barcelona-ethosz kiárusítóját látják benne.

Egy jó kampánnyal kezdődött

Sandro Rosell alelnök lett a katalán egyesületnél 2003-ban, amikor Joan Laportát választották elnökké. Azzal kampányolt Laporta mellett, hogy megveszik David Beckhamet, a kiemelkedő marketingértékkel is bíró angol focista azonban a Real Madridot választotta. Helyette érkezett Ronaldinho, ami így utólag leglábbis nem tűnik rossz cserének. A brazil klasszist a Manchester United is szerette volna leigazolni a PSG-től, és az akkori sajtóhírek szerint Rosellnek köszönhetően választotta a Barcelonát, mivel az akkori alelnöknek számos jó kapcsolata van Brazíliában.

A remek üzlet és a megnyert bajnoki cím ellenére megromlott a kapcsolat Laporta és Rosell között, utóbbi pedig 2005-ben úgy döntött, hogy lemond alelnöki tisztségéről. Akkor úgy fogalmazott, hogy szerinte Laporta nem azon az úton viszi a klubot, amelyen megbeszélték.

Laporta (balra) és Rosell (mellette) itt épp Carles Puyollal ünnepel Forrás: AFP/Josep Lago

Rosell a következő egy évet többek között azzal töltötte, hogy írt egy könyvet Benvingut al món real (Isten hozott a való világban) címmel, amely nyílt támadás volt Laporta ellen. Azt írta, az elnök nem tudta megfelelően kezelni a konfliktusokat, és totális anarchia uralkodott el a klubnál. Rosell a később is Laporta első számú kritikusa maradt, bár azt helyeselte, hogy Josep Guardiolát ültette le a kispadra.

2008-ban bejelentette, hogy 2010-ben, amikor lejár Laporta mandátuma, elindul az elnöki posztért. „Megszerzem a Barcelonának Cristiano Ronaldót” – ezzel kampányolt, és bár a több mint 57 ezer tag 61 százalékos többséggel megválasztotta, tudjuk, hogy – akárcsak Beckham esetében – a katalánok a Ronaldóért folyó harcban is vereséget szenvedtek a Real Madridtól.

A Barcelona kispadján ekkor már két éve Josep Guardiola ült, aki felültette a csapatot a focivilág trónjára, megnyert mindent, amit lehetett. Rosell akkor azzal kezdte a tisztogatást, hogy közölte: a klub hatalmas adósságokat halmozott fel Laporta elnöksége alatt, ezért átláthatóbbá kell tenni a gazdálkodást. Két évvel később már azt jelenthette be, hogy a Barcelona 45 millió eurós profittal zárta a szezont, noha abban az évben sem a spanyol bajnokságot, sem a Bajnokok Ligáját nem nyerte meg.

Kezdésként végigverték a világot

Pedig ő is egyből belekezdett a költekezésbe, 40 millió euróért szerződtette a Valenciától David Villát, majd 19 millióért a Liverpoolból Javier Mascheranót, de meg is lett az eredménye, Rosell első El Clasicóján 5-0-ra verte a Barca a Realt, zsinórban harmadszor a bajnokságot is megnyerte, és a Manchester Unitedet legyőzve a Bajnokok Ligáját is. Aztán a következő idény elején a spanyol, majd az európai Szuperkupát is behúzta a csapat, a Real Madrid, illetve a Porto ellen. Az egyik gólt Cesc Fabregas szerezte, aki a Barcelona akadémiáján nevelkedett, és Rosell több mint 40 millió euróért hozta vissza az Arsenalból. Emellett 26 millió euróért megvette Alexis Sánchezt is az Udinesétől. Az Európai Szuperkupa-győzelemmel a Barca 74-re növelte a klub trófeáinak a számát, a megnyert címeket tekintve megelőzve az ősi rivális Real Madridot, majd a klubvébén ezt eggyel még megfejelte. A szurkolók nagy része minden idők legjobb Barcelonájáról beszélt Rosell elnöksége alatt.

Hazacsábította Fabregast Forrás: AFP/Lluis Gene

A következő szezon gyengébben sikerült (Spanyol Kupa-győzelem, második hely a spanyol bajnokságban, elődöntős búcsú a BL-ben a Chelsea-vel szemben), Josep Guardiola pedig elköszönt a csapattól - állítólag azért, mert megromlott a viszonya Rosell-lal, de ezt egyikük sem erősítette meg. Az elnök ezután úgy döntött, nem hoz máshonnan edzőt, hanem Guardiola másodedzője, Tito Vilanova kezébe adja az irányítást, így a csapat ugyanazt a filozófiát tudja továbbvinni. Vilanova vezetésével a csapat 100 pontot szerzett a spanyol bajnokságban, úgy lett bajnok, hogy csak kétszer kapott ki, és 15 ponttal előzte meg a Real Madridot. A Spanyol Kupa elődöntőjében ugyanakkor vereséget szenvedett a madridiaktól, akárcsak a BL ugyanezen szakaszában a Bayern Münchentől, ez utóbbi kudarc elég csúfosra sikeredett a maga 0-7-es összesítésével.

Messivel szerződést hosszabbított, ez komoly eredmény Forrás: AFP/Miguel Ruiz

Eladta a klub hagyományait?

Fájó pont volt a Barcelona-szurkolók szemében, amikor tavaly augusztusban a klub mezszponzori szerződést kötött a Qatar Airways vállalattal. A csapat mezén korábban soha nem volt egyetlen kereskedelmi hirdetés sem (2006-ban felkerült ugyan az ENSZ gyermekjóléti szervezete, az UNICEF logója, de ingyen). A Qatar Airwaysszel kötött megállapodás értelmében három évre 96 millió eurót kap a Barca azért, hogy a céget hirdeti a mezén, és egy esetleges Bajnokok Ligája-győzelem további ötmillió eurót ér. Rosell azzal indokolta a döntést, hogy csak így lehet gazdaságilag stabillá tenni a klubot. A szurkolók akkor úgy gondolták, hogy a klub eladta magát, felrúgta a hagyományait, bár ma már kevesen zúgolódnak emiatt.

Miután kiderült, hogy Vilanova a betegsége miatt nem tud tovább dolgozni, Rosell az európai tapasztalattal nem rendelkező Gerardo Martinót szemelte ki magának a kispadra, és egyelőre úgy tűnik, ez is jó döntésnek bizonyult. A csapat szépen játszik, vezeti a spanyol bajnokságot, a BL-ben pedig csoportelsőként jutott a nyolcaddöntőbe.

Rosellnek az elnöki székbe került Neymar leigazolása Forrás: AFP/Josep Lago

Az AS nevű madridi napilap a napokban arról írt, hogy Sandro Rosell ellen két megvesztegetési ügyben is nyomoznak Brazíliában – egyik sem kapcsolódik a Barcelonához, viszont mindkettőben Ricardo Teixeirához, a brazil szövetség korrupciós ügyek miatt 2012 nyarán lemondásra kényszerített elnökéhez vezetnek a szálak. Ha megállnak a vádak, Rosell akár nyolc évre is börtönbe kerülhet, legalábbis a madridi újság szerint.

A Barcelona igazgatósága nem ír ki új elnökválasztást, hanem két évig ugyanez a vezetőség marad, az elnöki teendőket pedig az eddigi alelnök, Josep Maria Bartomeu látja majd el - de kérdés, hogy meddig. Rosell vélhetően azért mondott le azonnali hatállyal, hogy maradásával nehogy nagyobb kárt okozzon a klubnak, ám ha a bíróság szabálytalannak ítéli meg a Neymar-szerződést, akkor bukni fog az egész vezetőség, hiszen nemcsak Rosell írta alá a szerződést, hanem Bartomeu és a másik alelnök, Javier Faus neve is ott szerepel a papírok alján. A lavina elindult, kérdés, hogy hol áll meg.

Melyik klubnál nincs simli?

A Barcelona szurkolói oldaláról szemezgettünk néhány véleményt:

"Rosellről mindig is sejthető volt, hogy nem egy olyan figura, aki feltétlenül tiszta kézzel játszik, féltettem is tőle a klubot, és a félelmeim sajnos beigazolódtak."

"Az, hogy lemondott, szinte egyenlő azzal, hogy beismeri, van valami simli."

"Óriásit csalódtam Rosellben, a gazdaságpolitikája nagyon tetszett, úgy viselkedett, mint egy elnöknek kell, de a nyári produktum már nagyon nem tetszett a Neymar-féle pénzszórással, most meg bíróság, meg simlizések, lemondás, szóhoz se jutok. És ez a csapat jövőjét is befolyásoló dolog, már az idei eredményekre is hatással lehet. Pont most, amikor három csapat egymás nyakán a bajnokságban. Hihetetlen, lesújtó."

"Nagyon remélem, hogy Laporta nem jön vissza, nincs szükség az eszetlen pénzdobálásra."

"Rosell elvégezte az elnöki teendőket úgy, ahogy kell, rendbe szedte a klubot Laporta után. Hogy van valami simli a szerződéseknél? Őszintén, melyik klubnál nincs?"