Vágólapra másolva!
Cristiano Ronaldo nyerte az év legjobb focistájának járó Aranylabdát a FIFA zürichi gáláján, miután 160 ponttal megelőzte Lionel Messit, Franck Ribéry csak harmadik lett. A portugál másodszor nyert, sírva fakadt az eredményhirdetés után. Zlatan Ibrahimovic Orbán Viktortól vette át az év legszebb góljáért járó Puskás Ferenc-díjat, a Barcelonából négy játékos került be az év csapatába, az év edzője Jupp Heynckes lett. A fénykorában Aranylabda nélkül maradt, háromszoros világbajnok Pelét a FIFA egy speciális Aranylabdával vigasztalta, nála is eltört a mécses.

Ronaldo 2008 után másodszor nyerte meg az Aranylabdát, ezúttal Franck Ribéryt és Lionel Messit győzte le. A portugál 1365 ponttal lett az első, Messi követte 1205 ponttal, a Bayernnel BL-t nyerő Ribéry csak harmadik lett 1127 ponttal. A szavazáson 173 újságíró, valamint 184 válogatott szövetségi kapitánya és csapatkapitánya vehetett részt, mindenki három futballistát jelölhetett meg, az 1. hely 5, a 2. 3, a 3. pedig 1 pontot ért. Mivel a magyaroknak a szavazási határidő lejártakor nem volt szövetségi kapitányuk, ezért Magyarország eggyel kevesebb szavazatot adhatott le.

Ronaldo az eredmény kihirdetése után többször is a sírással küzdött a színpadon, miközben nyilatkozott. "Nagyon boldog vagyok, ezt a díjat nagyon nehéz megnyerni, köszönöm mindenkinek, aki részese volt a sikernek. Nagyon érzelemdús pillanatok ezek" - mondta Ronaldo, aki előtt a nemrég elhunyt Eusébio, valamint Luis Figo tudott Aranylabdát nyerni Portugáliának.

CR nehezen tudott megszólalni az eredményhirdetés után Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Mint az Aranylabda-gálát felvezető cikkünkben már írtuk, Cristiano Ronaldónak nem volt egy észveszejtően jó éve a tavalyi, már amennyiben elfogadjuk, hogy egy futballista sikerességét a kézbe vett serlegek számában mérik. Egészen pontosan egy megveszekedett trófeát sem nyert, a Real Madrid még a spanyol Király Kupa döntőjét is elbukta a hosszabításban az évek óta vészjóslóan erősödő Atléticóval szemben, ráadásul éppen a saját pályáján. És azon a meccsen Ronaldót kiállították, nem mintha ez bármit is számított volna.

Az viszont kétségtelen, hogy a portugál támadó az utolsó, akinek a Real sikertelenségét a nyakába lehetne varrni. Számtalan nagyszerű megmozdulására emlékezhetünk, és a számok is magukért beszélnek: a 2013-as év során összesen 69 gólt szerzett 59 mérkőzésen, hattal többet, mint 2012-ben, és ezzel Európa legeredményesebb játékosa lett. A spanyol bajnokságban harmincnyolcszor, a Bajnokok Ligájában tizenötször, a Király Kupában hatszor talált be.

59 meccsen 69 gól elég volt a sikerhez Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A maradék tízet a portugál válogatottban szerezte, és az ott nyújtott teljesítménye valószínűleg nagy súllyal esett a latba a rá szavazóknál. A legkiélezettebb helyzetben, svédek elleni vb-pótselejtezős párharc során összesen négy gólt rámolt be - alighanem erre a produkcióra tekintettel hosszabbította meg a FIFA a szavazás eredetileg november közepére meghirdetett határidejét.

Barca- és Bayern-uralom, a Premier League sehol sincs

A zürichi gálán a díjazottak közül elsőként az év csapatát hirdették ki, a Neuer - Lahm, Ramos, Thiago Silva, Alves - Iniesta, Xavi, Ribéry - Cristiano Ronaldo, Ibrahimovic, Messi összetételű tizenegy volt a legjobb 2013-ban.

Az álomcsapatba a viszonylag gyengébb évet záró Barcelona négy, a triplázó Bayern München három, a Real Madrid és a PSG kettő-kettő focistát adott.

Az egy évvel ezelőtti csapatból Ramos, Alves, Iniesta, Xavi, CR és Messi őrizte meg a helyét, akkor Barca a Real és Falcao összegyúrásából csinált álomcsapatot a FIFA: Casillas - Dani Alves, Piquet, Ramos, Marcelo - Xabi Alonso, Xavi, Iniesta - Messi, Falcao, Cristiano Ronaldo összetételben.

Az egyik angol portál érdekes adattal reagált az álomcsapatra: az elmúlt két évben egyetlen angol vagy Premier League-ben szereplő focista sem került a legjobb tizenegybe, miközben a PL-t a világ legerősebb bajnokságának tartják.

Ibra tavalyelőtti góllal ért révbe

Az év góljáért járó Puskás-díjat Zlatan Ibrahimovic nyerte el a svéd-angol válogatott meccsen szerzett ollózós találatával. A PSG svéd csatára a szavazatok 48,7 százalékával nyert, a brazil válogatottban megvillanó Neymart (30,8 százalék) és a Benficát erősítő szerb Nemanja Maticot (20,5 százalék) előzte meg. Ibrahimovic a gólt még 2012-ben szerezte, ám az akkori Puskás-díjjal már nem tudták díjazni, mivel a szavazás határideje után szerezte.

A Puskás-díjat Orbán Viktor magyar miniszterelnök adta át Ibrahimovicnak.

Az év edzője a Bayern Münchent BL-győzelemre, német bajnoki címre és kupagyőzelemre vezető Jupp Heynckes lett.

A FIFA tiszteletbeli Aranylabdával díjazta a Brazíliával háromszoros világbajnok Pelét. "Otthon megígértem, hogy nem sírom el magam, de keresztülhúztátok a számításaim" - mondta a színpadra lépve Pelé, aki többször is kiemelkedőt nyújtott, mégsem kaphatta meg az 1956 óta létező Aranylabdát, miután azt csak 1995 óta nyerhetik el nem európai focisták.

A női Aranylabdát a kapus a német Nadine Angerer nyerte.

Forrás: MTI/EPA/Steffen Schmidt

A gála előtt az Aranylabdáért versenyben maradt Cristiano Ronaldo, Franck Ribéry és Lionel Messi közös sajtótájékoztatót tartott. Az agrentin ajándéknak nevezte, hogy hetedszer is a dobogósok között lehet, Ribéry kijelentette, hogy minden esélye megvan a győzelemre, Ronaldo pedig újra hangsúlyozta, hogy akkor sem áll meg az élet, ha nem ő nyer hétfő este.