Vágólapra másolva!
Miután kiderült, milyen csoportok lesznek a 2014-es focivébén, megnéztük, mi minden történt a legjobb csapatokkal Dél-Afrika óta, és mit várhatunk tőlük Brazíliában.

2010 augusztusában, egy hónappal a spanyol győzelemmel végződő világbajnokság után megpróbáltuk megjósolni, mit tartogat a jövő nemzetközi mezőny nagyágyúi számára. Összeszedtük a lehetséges kereteket, kiállítottunk az akkor ideálisnak tűnő kezdőcsapatokat, most pedig, a vb-sorsolás után eljött az idő, hogy megnézzük, miben lett igazunk, és milyen változások mentek végbe a csapatoknál azóta.

És persze megtippeljük azt is, ki milyen esélyekkel vág neki 2014 legfontosabb sporteseményének.

Anglia

Három éve azt írtuk, az angoloknál nagy változások várhatók a következő években, mivel a Dél-Afrikában szerepelt futballisták közül jó néhányan bőven túl lesznek a harmadik ikszen, amikor jelenésük lesz Brazíliában. Ehhez képest Steven Gerrard és Frank Lampard továbbra sem kopott ki a csapatból, és John Terry is vígan ott lehetne a vébén, ha nem dönt úgy, hogy többet nem kér a válogatottból.

Ha idevesszük még a már tíz éve válogatott, de még mindig csak 28 éves Wayne Rooneyt, a 32 éves Michael Carricket és Ashley Cole-t, illetve a náluk egy évvel fiatalabb Phil Jagielkát, akkor látható, hogy van egy rutinos harcosok által alkotott stabil váz, amely jó elegyet alkothat az olyan fiatalokkal, mint az idény egyik felfedezettjének számító Andros Towsend, az Arsenalban nagy formában játszó Jack Wilshere vagy a tavalyi Eb-n gólt is szerző Danny Welbeck.

Az angolokkal kapcsolatban mindig elmondják, hogy 1966 óta még döntőig sem jutottak el nagy világversenyen, és hogy mennyire rosszat tesz a válogatottnak a Premier League-ben szereplő rengeteg légiós, de egy erős kezdőt így is ki tudnak állítani, bár a szokásos csatárínség továbbra is fennáll.

Rooney még mindig jó, de egyedül kevés lesz Forrás: AFP/Savo Prelevic

Roy Hodgson szövetségi kapitány előszeretettel alkalmazta az utóbbi időben a 4-2-3-1-es felállást, amelyben Rooney amolyan árnyékékként játszott, és Daniel Sturridge volt előtte, de Welbeck is képes legelöl rohamozni. Hogy három év mennyire sok idő a futballban, azt jól mutatja, hogy 2010-ben még azt írtuk, az akkor még a Tottenhamben szereplő Tom Huddlestone vezéregyéniség lehet, de a jelenleg már a Hullban játszó középpályás messze került ettől, Hodgson mindössze egyszer hívta be a válogatottba.

Tippünk a brazíliai kezdőcsapatra:
Hart - G. Johnson, G. Cahill, Jagielka, A. Cole (Baines) - Gerrard (Lampard), Carrick (Wilshere) - A. Townsend, Rooney, Walcott - Sturridge (Welbeck).

Mi vár rájuk a vébén?
Az angol csapat lett a sorsolás egyik nagy vesztese azzal, hogy bekerült Uruguay és Olaszország mellé, és elsőre nem éreznénk, hogy bármelyiknél is erősebb lenne, igaz, nem is gyengébb. Az olaszokkal tavaly az Eb-negyeddöntőben tizenegyesekbe torkolló meccset játszottak, az uruguayiak legveszélyesebb emberét, Suárezt a Liverpoolból jól ismerik, de jobbak lennének az esélyeik, ha lenne Rooney mellé még egy igazán jó támadójuk.

Továbbjutási esélyük a csoportból: 33% (Olaszország 33%, Uruguay 33%, Costa Rica 1%)

Esély a végső győzelemre: 5%

Franciaország

A Dél-Afrikában a belső ellentétekbe belebukó, és ezzel nagyot égő francia csapat Brazíliába sem jutott el a legsimább úton, sőt, történelmi fordításra volt szüksége az ukránok elleni pótselejtezőn, hogy jövő nyáron ne csak a tévén nézzék a meccseket. Hogy mekkora változás történt a franciáknál, azt mutatja, hogy az utolsó dél-afrikai csoportmeccsen a cserékkel együtt pályára lépő tizennégy játékosból mindössze három, Hugo Lloris, Bacary Sagna és Franck Ribéry - volt tevékeny részese a kijutásnak az ukránok elleni 3-0 alkalmával.

A nagy generációváltást még az előző kapitány, Laurent Blanc vezényelte le, a jelenlegi edző, az 1998-ban a világbajnoki címet szerző csapatkapitánya, Didier Deschamps főleg az elődje által átalakított kerettel dolgozik. Három éve kissé lyukra futottunk, amikor azt vártuk, hogy a 2010-ben U19-es Eb-győztes csapatból Gael Kakuta és Gueida Fofana ott lehet Brazíliában, mert még odáig sem jutottak el, hogy a felnőttválogatottban bemutatkozzanak.

Pogba a Juventusban szárnyal, és a válogatottban is egyre fontosabb ember Forrás: AFP/Franck Fife

Feltűntek viszont olyan arcok, akiktől nem vártuk, hogy esélyük lesz odakerülni a vébére készülő csapatba, ilyen a Real mindössze 20 éves védője, Raphael Varane, vagy a vele egykorú Paul Pogba, aki a Juventusnak már az előző idényben is húzóembere volt. A csapatot a pótselejtező 2-0-ra elvesztett első meccse után azért érte sok támadás a francia sajtó részéről, hogy nem elég kreatív, pedig Samir Nasri és Ribéry is pályán volt, és csatárfronton a Karim Benzema, Olivier Giroud, André-Pierre Gignac hármas sem képvisel olyan szintet, mint korábban Thierry Henry vagy David Trezeguet.

Tippünk a brazíliai kezdőcsapatra:
Lloris - Sagna (Debuchy), Varane, Koscielny (Sakho), Evra (Clichy) - Pogba, Cabaye, Matuidi - Nasri (Valbuena), Ribéry - Benzema (Giroud).

Mi vár rájuk a vébén?
A franciák nem panaszkodhatnak, Svájc ellen lehetnek meleg pillanataik, de Ecuador és Honduras ellen a papírforma alapján győzniük kell. Deschamps a pótselejtező visszavágójára nagyon össze tudta szedni a csapatot, ha ezt az egységet és elszántságot át tudja menteni a csapat Brazíliába, akkor okozhat meglepetést, de a második vb-cím azért szenzációszámba menne.

Továbbjutási esélyük a csoportból: 70% (Svájc 25%, Ecuador 4%, Honduras 1%)

Esély a végső győzelemre: 5%

Olaszország

A 2010-es vébé csoportkörének utolsó fordulójában a szlovákok elleni 3-2-es vereség egy rakás sztár hattyúdala volt az olaszoknál, az aranylabdás Fabio Cannavaro, a Milan csupaszív bulldogja, Gennaro Gattuso, illetve a védelem mindkét szélen megbízható teljesítményre képes Gianluca Zambrotta is elköszönt az azúrkék meztől a dél-afrikai lebőgés után.

A Marcello Lippit a kispadon követő Cesare Prandelli nagy építkezésbe fogott, és az eddigi műve miatt nem kell szégyenkeznie, az Eb-ezüst elég komoly ajánlólevél. A három évvel ezelőtt tippelt keretben a kapusokat telibe lőttük, óriási csodának kéne bekövetkeznie, hogy ne a Gianluigi Buffon, Salvatore, Federico Marchetti hármas legyen ott a vébén, a csatároknál viszont elég nagy volt a szórás.

Giuseppe Rossi és Mario Balotelli beválogatása már három éve sem tűnt nagy merészségnek, igaz, a jelenleg a góllövőlistát vezető Fiorentina-csatár újta elég kacskaringós volt, mivel jobb térdében kétszer is megsérült a keresztszalag. A Parmában magát sokadszor felépítő Antonio Cassano és az angol másodosztályban porosodó Federico Macheda idő közben kiesett a pikszisből, nem is szólva titkos jelöltünkről, a Milanban nevelkedő Simone Verdiről, aki az Empolinál próbálkozik.

Rossi két komoly sérülés után óriási formában játszik az idén Forrás: AFP/Vincenzo Pinto

Aki Lippinél is alapember volt, és most is vezényli a zenekart, az Andrea Pirlo, mellette a védelemben Giorgio Chiellini és Leonardo Bonucci, a középpályán Daniele de Rossi, Riccardo Montolivo és Claudio Marchisio szerepe is kulcsfontosságú. És lehetnek még olyan meglepetésemberek, mint az ifjú titánok, akik idén már megmutatták a Serie A-ban, hogy méltán kaptak válogatott behívót, gondolunk itt a nápolyi Lorenzo Insignére vagy a római Alessandro Florenzire, akik mindketten 22 évesek, vagy olyan régi motorosok, mint a gólokat idén Genovában szállító Alberto Gilardino.

Tippünk a brazíliai kezdőcsapatra:
Buffon - Maggio (Abate), Bonucci, Chiellini, Balzaretti (Criscito) - De Rossi, Pirlo, Marchisio (Montolivo), Diamanti (Candreva) - Balotelli, G. Rossi.

Mi vár rájuk a vébén?
Ahogy az uruguayiak és az angolok, úgy az olaszok sem örülnek annak, hogy ez a három csapat összekerült, valakinek ugyanis idő előtt haza kell majd cuccolnia. Balotelli sokat tehet azért, hogy ne az olaszok legyenek a kiesők, amikor a Milan forrófejű csatára gólt lőtt, a válogatott még sosem kapott ki.

Továbbjutási esélyük a csoportból: 33% (Anglia 33%, Uruguay 33%, Costa Rica 1%)

Esély a végső győzelemre: 5%

Portugália

A pótselejtezőből kiindulva mondhatnánk, szinte mindegy, ki van ott a pályán a portugáloknál, egy a lényeg, hogy Cristiano Ronaldo legyen köztük, és akkor nagy baj már nem lehet. A Real sztárja a négy évvel ezelőtti társak közül már nem számíthat Ricarco Carvalhóra, Simaóra vagy Tiagóra, de azért lesznek olyanok, akikkel Dél-Afrikában együtt harcolt, Bruno Alves vagy Fabio Coentrao például már egy vébével a háta mögött készülhet a jövő nyári feladatokra.

Az általunk a védelembe tippelt Bosingwa a szövetségi kapitánnyal, Paulo Bentóval összerúgta a port, és lemondta a válogatottságot, Fábio Fária szívproblémák miatt sajnálatosan korán visszavonult, Rolandóra pedig nem igazán számít Bento az utóbbi időben. Pepe viszont szint biztos, hogy ott lesz a keretben, akárcsak a középpályások közül Raul Meireles, Joao Moutinho, Miguel Veloso és Nani.

Hélder Postiga hosszú ideje a legjobb portugál középcsatár Forrás: AFP/Miguel Riopa

A portugálok még mindig elöl állnak a legrosszabbul, mi három éve már leírtuk Hélder Postigát, de még mindig ő a legmegbízhatóbb pont, mellette Hugo Almeida jöhet még szóba, és hamut kell szórnunk a fejünkre, mert a csapatba tippelt Carlos Saleiro és Sérgio Oliveira sehol nincs.

Tippünk a brazília kezdőcsapatra:
Rui Patricio - Joao Pereira, Pepe, Bruno Alves, Fabio Coentrao - Miguel Veloso, Joao Moutinho, Raul Meireles - Nani, Cristiano Ronaldo - Hélder Postiga.

Mi vár rájuk a vébén?
A portugálok is elég húzós csoportba kerültek, a németek elleni rangadó mellett a Ghána és az USA elleni találkozók sem ígérkeznek könnyűnek. Kérdés, mennyire sikerül megszüntetni a Ronaldo-függőséget, de a favorit németek után így is a portugáloknak adjuk a legnagyobb esélyt a csoportban.

Továbbjutási esélyük a csoportból: 30% (Németország 50%, Ghána 10%, Egyesült Államok 10%)

Esély a végső győzelemre: 5%

Brazília

Négy éve a játékosként 1994-ben világbajnok Dunga volt a kapitány, aki a negyeddöntős kiesésbe belebukott, majd az őt követő Mano Menezes sem váltotta meg a világot, így 2012 novemberében az egyszer már nyerő választásnak bizonyuló Luiz Felipe Scolari ült a kispadra. Gene Hackman brazil hasonmása rengeteg embert kipróbált, és a hátralévő fél évben még több kérdőjelnek is ki kell egyenesednie, de vannak, akiknek már nem kell félniük, hogy lemaradnak. Ilyen a kapus Júlio César, a hátvédek közül Dani Alves, Thiago Silva, David Luiz és Marcelo, a középpályán Oscar, Paulinho és Ramires, elöl pedig Hulk és Neymar.

Ez gyakorlatilag egy kezdőcsapat, ráadásul elég izmos, Scolarinak pedig még van ideje megtalálni a hiányzó darabokat a puzzle-ből. A reménykedők között említhetjük a két milanost, a visszatérése óta szárnyakat kapó Kakát, illetve a rapszodikus Robinhót, az éppen a Mliantól hazaigazoló Patót, a Konföderációs Kupa-győzelemhez öt góllal hozzájáruló Fredet, és akkor még ott vannak a fiatal tehetségek, mint a 19 éves Marquinhos vagy a 21 éves Bernard és Lucas.

Thiago Silva a Konföderációs Kupát már felemelhette, most a Világkupára vágyik Forrás: AFP/Vanderlei Almeida

És hogy a brazil foci milyen kiapadhatatlan forrással bír, ha jó játékosról van szó, arra a legjobb példa Ganso, akit három éve még mindenki szupertehetségnek kiáltott ki, most viszont már senki nem hiányolja a válogatottból, mert van helyette más.

Tippünk a kezdőcsapatra:
Júlio César - Dani Alves (Maicon), Thiago Silva, David Luiz (Dante), Marcelo - Paulinho, Ramires (Luiz Gustavo) - Oscar, Bernard, Hulk - Neymar.

Mi vár rájuk a vébén?
Európai csapat még nem nyert, ha az amerikai kontinensen volt a vébé, és persze a hazai pálya is a brazilok mellett szól, az pedig a Konföderációs Kupán is látszott, hogy jól bírja a csapat a nyomást . A csoportból nem okozhat gondot a továbbjutás, de a nyolcaddöntőben a spanyolok vagy a hollandok következhetnek, ott sok minden eldőlhet.

Továbbjutási esélyük a csoportból: 80% (Horvátország 10%, Kamerun 5%, Mexikó 5%)

Esély a végső győzelemre: 20%

Argentína

Alejandro Sabellának hasonló gondjai lesznek, mint Scolarinak, óriási a merítési lehetősége, de biztosan lesznek olyan játékosok, akik rengeteg másik csapatba beférnének, mégsem jutnak ki a vébére a hazai riválisok miatt. Carlos Tévezt például még egyszer sem hívta meg Sabella, igaz, elöl lesz a legkevesebb gondja az argentinoknak, a Lionel Messi, Sergio Agüero, Gonzalo Higuaín és Ezequiel Lavezzi alkotta négyes garancia a gólokra, és közülük az első három még 2018-ban is csak 31, illetve 30 éves lesz.

A középpályán is tele vannak 30 alatti menőkkel az argentinok, Ángel di María (Real Madrid), Ever Banega (Valencia) és Ricky Álvarez (Inter) csak 25 éves, a tavalyi, Romában látott formáját a Tottenhamben egyelőre nem reprodukáló Erik Lamela pedig még náluk is fiatalabb, mindössze 21. Ebbe a körbe a PSG-ben légióskodó Javier Pastore is beleférne, de Sabella vele ugyanúgy nem számol, mint Tévezzel.

Agüerótól nem könnyű elvenni a labdát Forrás: AFP/Daniel Garcia

A legnagyobb tusakodás hátul lesz a kerettagsagért, ahol olyan rutinos rókák, mint Fabricio Coloccini vagy Hugo Campagnaro is harcba szállnak a fiatalokkal, akik közül a benficás Ezequiel Garay vagy a portói Nicolas Otamendi valószínűleg csak akkor maradna le a vébéről, ha megsérülne. A dél-amerikai vb-selejtezőkön meggyőzően meneteltek végig az argentinok, a tizenhat meccsből csak kettőt vesztettek el, és az látszik, hogy Sabella sokkal jobban kezeli a csapatot, mint Maradona, aki sokszor húzott váratlant - nem vitte ki Dél-Afrikába például Zanettit és Cambiassót -, de ezek nem nagyon jöttek be. Valószínűleg nem lövünk nagyon mellé, ha azt mondjuk, minden azon múlik majd jövő nyáron, milyen egészségi állapotban és formában lesz Messi, aki a korábbi két vébéjén adott ugyan gólpasszokat, de közel sem villogott úgy, mint a Barcában szokott.

Tippünk a brazíliai kezdőcsapatra:
Romero - Zabaleta, Garay, Otamendi, Rojo - Di María, Mascherano, Banega - Messi, Híguain, Agüero.

Mi vár rájuk a vébén?
Az argentinok közepesen nehéz csoportba kerültek, de egyértelműen kilógnak fölfelé a négyesből. A papírforma szerint Svájc vagy Franciaország jöhet a nyolcaddöntőben, de ez sem tűnik leküzdhető akadálynak, utána viszont akár a németekbe is belefuthatnak, ami már elég komoly kihívás lenne.

Továbbjutási esélyük a csoportból: 80% (Bosznia-Hercegovina 10%, Nigéria 8%, Irán 2%)

Esély a végső győzelemre: 10%

Uruguay

Uruguay sportot csinál abból, hogy a legeslegutolsó lehetőséget igyekszik megragadni, hogy kijusson a vébére, hiszen sorozatban harmadszor játszott interkontinentális pótselejtezőt, és végül Jordánia ellen 5-0-s összesítéssel váltotta meg a jegyét. Akik a dél-afrikai negyedik helyet kifutott eredménynek tartották, azokat elcsendesíthette a 2011-es Copa América-győzelem, valamint a Konföderációs Kupán elért negyedik hely, úgyhogy mi egy újabb nagy dobást várunk a kétszeres világbajnoktól Brazíliában.

Az már három éve is látszott, hogy a támadósorban elképesztő potenciál van, és bár Dél-Afrikában főleg Diego Forlán mutatott be zseniális dolgokat - meg is választották a torna legjobbjának -, az azóta eltelt időben a 2010-ben összesen négy gólig jutó Luis Suárez, Edinson Cavani páros is világklasszis szintre tornázta fel magát.

Cavani négy éve csak egy gólt szerzett a vébén, jövőre ennél többer vár tőle Uruguay Forrás: AFP/Vincenzo Pinto

Az uruguyiak többi csapatrészére sem jellemző, hogy nagy lett volna a fluktuáció, és hogy tele van kipróbált harcosokkal a keret, az abból is látszik, hogy a védők és középpályások többsége közelebb van a harminchoz, mint a húszhoz, vagy már be is töltötte. A kapuban a galatasarayos Fernando Muslera a Penarolban védő Juan Castillóval vetélkedik majd az egyes mezért, hátul pedig csak az a kérdés, kik lehetnek a beugrók a a két Diego, Lugano és Godín, valamint Maxi Pereira és Martín Caceres mögött.

A középpályán a rombolással biztosan nem lesz gond, Walter Gargano, Arevalo Rios és Diego Perez is nagyon jó abban, ha el kell venni a labdát az ellenféltől, a kreativitást pedig Nicolás Lodeirónak kell szolgáltatnia, aki hatalmas tehetségnek volt beharangozva, de kicsit eltűnt a nemzetközi körforgásból, mióta az Ajaxtól a brazil Botafogóhoz igazolt. És még Forlánt sem szabad leírni, nagy pénzt tennénk rá, hogy Tabarez kapitány magával viszi a szőke gólzsákot, hiszen ő is tudja, jó az öreg a háznál.

Tippünk a brazíliai kezdőcsapatra:
Muslera - M. Cáceres, Diego Lugano, Godín, Maxi Pereira (Fucile) - A. Rios, D. Perez, Lodeiro (Forlán), C. Rodríguez - Suárez, Cavani.

Mi vár rájuk a vébén?
Uruguay képes lehet arra, hogy akár az angolokat, akár az olaszokat megelőzze, ami a továbbjutáshoz már elég lehet, de hiába a brutálisan erős támadósor, az úgyis többet rúgunk, mint amennyit kapunk taktika egy vébén nem nagyon szokott működni.

Továbbjutási esélyek a csoportból: 33% (Olaszország 33%, Anglia 33%, Costa Rica 1%)

Esély a végső győzelemre: 5%

Spanyolország

A címvédő a tavalyi Eb-n is jelezte, hogy semmit sem csökkent az étvágya, de a Konföderációs Kupa döntőjében, a brazilok elleni 3-0-s vereség arra is rámutatott, hogy egy fárasztó idény végén a spanyolok is sebezhetőek. 2010-ben azt vártuk, hogy a kapusoknál Iker Casillas, Pepe Reina és David de Gea utazik majd Brazíliába, ami akár be is jöhet, még úgy is, hogy Casillas csak BL-meccseken véd a Realban, és úgy is, hogy De Gea csak kerettagságig jutott a válogatottban, a MU-ban viszont kirobbanthatatlan a kapuból.

Igaz, nagyobb az esély rá, hogy De Gea helyett Víctor Valdés utazik, aki a vébét és az Eb-t is végigpadozta Casillas mögött. Carles Puyolt mi már elbúcsúztattuk, de nem kizárt, hogy a Barca sérüléseket mágnesként vonzó vasembere amolyan vésztartalékként ott lesz a vébén, bár Gerard Piqué és Sergio Ramos megnyugtató megoldást jelenthet a belső védő posztján.

A meglepetésjelöltjeink közül Mikel San José még nem jutott el a válogatottig, az arsenalos Nacho Monreal viszont bekerülhet az utazók közé, mégha Jordi Alba mögött nincs is sok esélye a kezdőre balhátvédként. A középpályások közül Andrés Iniestát, Cesc Fabregast, David Silvát, Xavit vagy Xabi Alonsót csak az nem vinné magával, aki még sosem hallott a futball nevű sportágról, de Alonsóra például komoly veszélyt jelent Javi Martínez, aki már világ- és Európa-bajnok, de a válogatottban csak most jöhet el igazán az ideje.

Javi Martinez már nem csak a Bayernben kap fontos feladatokat Forrás: AFP/Patrik Stollarz

A csatárok közül Krkic eltűnt, Muniain egyelőre csak Bilbao-szinten fontos ember, de van helyettük a Manchester Cityben nagyon jól termelő Alvaro Negredo és a brazil válogatottat a spanyolok miatt feladó, és az Atlético pazar szezonjában főszerepet játszó Diego Costa. Mivel a David Villa, Fernando Torres, Pedro hármas a helyek nagy részét elviszi a csatársorban, így Negredónak és Diego Costának kell majd nagyot meccselnie Roberto Soldadóval és Michuval.

Tippünk a brazíliai kezdőcsapatra:
Casillas - Arbeloa, Sergio Ramos, Piqué, Jordi Alba - Busquets, Javi Martínez (Xabi Alonso) - Iniesta (Fabregas), Xavi, David Silva - Villa (Fernando Torres).

Mi vár rájuk a vébén?
A csoportban csak az lehet a kérdés, hogy első vagy második lesz a címvédő, igaz, ez nagyon nem mindegy, mert akik másodikként zár, az a brazilokba fut bele a 16 között. A spanyol csapat ugyanúgy esélyes, mint 2008 óta minden nagy tornán, de sokkal nehezebb dolga lesz, mint Dél-Afrikában.

Továbbjutási esélyük a csoportból: 50% (Hollandia 40%, Chile 5%, Ausztrália 5%)

Esély a végső győzelemre: 20%

Németország

2006 óta minden világversenyen elődöntőt játszott a Nationalelf, de döntőig egyedül csak a 2008-as Eb-n jutott el, és akkor is elvesztette. Sok meglepetésre nem számíthatunk a németeknél, hiszen a keretük Dél-Afrikában nagyon fiatal volt, és mostanra beértek a fiatalok, amit a vb-selejtezők mérlege is mutat: a tíz meccsen elért kilenc győtzelem és egy döntetlen, valamint a 36-10-es gólarány elég meggyőző.

A kapuban Manuel Neuer helye nem lehet kérdéses, a másik két helyre René Adler, Roman Weidenfeller és Marc-André ter Stegen pályázik majd. Joachim Löwnek megvan a lehetősége, hogy kevergesse a kártyákat, a belső védök közül a jelenleg sérült Mats Hummels, az arsenalos Per Mertesacker és a bayernes Jerome Boateng is egyforma eséllyel pályázik a kezdőbe, a jobb oldalt Philipp Lahm letstoppolta, a balon viszont Marcell Jansen és Marcel Schmelzer kapar, hogy őt válassza a kapitány.

A középpályán a 30 éves Bastian Schweinsteiger már nagy öregnek számít, egy stabil emberét, Sami Khedirát pedig keresztszalag-szakadás miatt lehet, hogy elvesztette Löw, így a kapitánynak kell találnia valakit, aki a védekezésben is erős, lehet, hogy éppen Schweinsteigert teszi egy sorral hátrébb, ahogy azt Henyckes csinálta a Bayennél.

Müller nem egy cselkirály, de a kapu előtt kíméletlen Forrás: AFP/Joe Klamar

Kreatív emberekből nincs hiány, hiszen Mesüt Özil, Mario Götze és Toni Kroos is átlagon felüli játékintelligenciával bír, és van egy olyan érzésünk, hogy Szalai Ádám húszéves csapattársa, Julian Draxler is ott lehet a brazil kalandra készülők között. Elöl a legnagyobb kérdés, hogy mi lesz a Ronaldo vb-rekordjától egy gólra lévő Miroslav Kloséval, szerintünk ha nem is kezdőként, de csereemberként számolni fog vele Löw, a főszerep viszont már Marco Reusra, Thomas Müllerre és André Schürrlére várhat.

Tippünk a brazíliai kezdőcsapatra:
Neuer - Lahm, Hummels, Boateng (Mertesacker), Schmelzer - Kroos, Schweinsteiger, Özil, Götze - Müller, Reus.

Mi vár rájuk a vébén?
Nagyon egyben van a német csapat, a csoportelsőséget előre odaadnánk Löw fiainak, és a nyolcaddöntő is simának tűnik, sem Belgium, sem Oroszország nincs egy szinten a németekkel. A nyolc között viszont Messiékbe is belefuthatnak a németek, és most biztos nem lenne olyan sima a meccs, mint négy éve, amikor 4-0 lett a vége a későbbi bronzérmes javára.

Továbbjutási esélyek a csoportból: 50% (Portugália 30%, Ghána 10%, Egyesült Államok 10%)

Esély a végső győzelemre: 20%

Hollandia

A magyar válogatott az amszterdami 8-1 során a saját bőrén érezhette meg, milyen az, amikor a holland válogatott jó napot fog ki, pedig annak a meccsnek Robbenék szempontjából már nem is volt tétje, mert a vébére már korábban kijutottak. A rutinos mag adott, Maarten Stekelenburg, Rafael van der Vaart, Nigel de Jong, Wesley Sneijder, Arjen Robben és Robin van Persie mind harminc körüliek, nekik csak július második félidőtől kezdődik a szabadság jövő nyáron.

A többiek fiatalabbak, de egyáltalán nem tapasztalatlanok, a PSV 19 éves balbekkje, Jetro Willems például 19 éves korára már tizenegyszeres válogatottnak mondhatja magát. Van Gaal sosem félt attól, ha fiatalokat kell bedobni, úgyhogy nehéz tippelni, kiket visz majd magával, bár arra azért fogadnánk, hogy a Roma középpályás mindenese, Kevin Strootman a kiválasztottak között lesz.

Van Persie holland gólrekorderként várhatja a vébét Forrás: AFP/Filippo Monteforte

Az általunk három éve a kezdőbe várt arcok közül Erik Pieresre és John Heitingára a nyár óta nem számított a holland kapitány - igaz, utóbbi két hónapig sérült volt -, de ettől még mindketten kiharcolhatják a vb-tagságot, a Twentében játszó Wout Brama és az AZ középpályása, Roy Beerens nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, Eljero Eliát pedig egy ideje elfelejtette Van Gaal. A hollandoknál is vannak nagy reménykedők, és mi is kíváncsian várjuk, hogy a 98-szoros válogatott Dirk Kuyt, valamint az idei őszt a térdsérülései miatt szívesen elfelejtő Klaas-Jan Huntelaar ott lehet-e a vébén.

Tippünk a brazíliai kezdőcsapatra:
Stekelenburg (Vorm) - Janmaat (Van der Wiel), Vlaar (Bruma), Martins Indi, Blind - Strootman, De Jong - Robben, Van der Vaart (Sneijder), Lens - Van Persie.

Mi vár rájuk a vébén?
A spanyolok elleni csoportmeccs nemcsak az előző vb-döntő visszavágója, hanem azt is eldönti majd, ki kapja meg a brazilokat a nyolcaddöntőben. Egy fokkal gyengébbnek érezzük az Oranjét, mint a spanyolokat, és így könnyen lehet, hogy a brazilok ellen szerte is foszlanak majd a holland álmok, bár hasonló leosztásban négy éve Robbenék örülhettek.

Továbbjutási esélyük a csoportból: 40% (Spanyolország 50%, Chile 5%, Ausztrália 5%)

Esély a végső győzelemre: 5%