Vágólapra másolva!
A Juventus a közelmúltban már átélt egy hasonló drámát, mint amilyet szerdán, a Galatasaray elleni BL-meccsen: 2000 májusában szintén az égi áldás miatt veszített el egy fontos meccset, ami akkor a bajnoki címbe került. De ki volt Renato Curi, a tragikus sorsú hős?

A Juventus kedd este Isztambulban lépett pályára a BL utolsó csoportkörében a Galatasaray ellen. Az olasz továbbjutáshoz egy döntetlen is elég lett volna, jól is alakult a meccs, a Juve védelme masszívan állt a lábán, elöl Llorente közel járt a gólhoz. Csakhogy a 25. perctől olyan heves jég- és hózivatar zúdult a pályára, hogy Proenca játékvezető a 32. percben félbeszakította a meccset.

Kedd este így szakították félbe a Galatasaray-Juventust Forrás: AFP

Végül szerda délután játszották le a csapatok a maradék egy órát, teljesen irreális talajon, továbbra is szakadó hóban. Mindkét félnek adódtak helyzetei, ám gólt csak a törökök szereztek, Sneijder révén a 85. percben. Természetesen a Galata bársonyos talajon, optimális körülmények közt is továbbjuthatott volna, ám a keddi első 25 percben egyértelműen sokkal jobban kontrollálta a játékot a Juve.

A torinóiaknak most nem csak a kiesés keserűségét kell elviselniük, de kénytelenek voltak újra átélni egy 13 évvel ezelőtti traumát. Akkor a bajnokság utolsó fordulójában Perugiába utazott a csapat, ahol rutinmunkának ígérkezett a pontelőnye megtartása.

Az első félidőben minden rendben ment, de a szünetben óriási vihar érkezett a Renato Curi Stadion fölé. Pierluigi Collina bíró ugyan 82 percet várt a folytatással, de a játékot csak befejezték, irreális talajon is - Alessandro Calori pedig eldöntötte a meccset egy szemfüles góllal.

Calori gólja 6:50-nél

Kissé délebbre, Rómában a Lazio kényelmesen 3-0-ra verte a Regginát - ezzel elcsente a Scudettót a torinóiaktól. A fővárosiak a győzelem mellett a hajrában becserélt Roberto Mancinit ünnepelték, a veterán csatárt, aki jelenleg a Galatasaray edzője.

Az egy ponttal elvesztett bajnoki címet évekig nem tudták megemészteni a juventinók, annál is inkább, mert áprilisban még kilenc pont előnnyel állt az élen a csapatuk.

És ki volt Renato Curi, a perugiai stadion névadója? Egy középpályás, aki összesen 81 meccset húzott le a Perugiában, ezek egyikén a góljával elvett egy bajnoki címet a Juventustól, az utolsó fordulóban. 24 évesen, játék közben halt meg: 1977. október 30-án infarktust kapott a pályán - egy Juventus elleni meccsen.