Vágólapra másolva!

Ennél nagyobb lehetőség még nem adódott a foci-Eb-re

A csoportelső és -második válogatottak, valamint a legjobb harmadik helyezett csapat közvetlenül résztvevőjévé válik a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokságnak, míg a selejtezőcsoportok további harmadikjai rájátszásban döntenek a fennmaradó négy helyről.

A franciaországi Eb-n szerepelhet először 24 csapat, a házigazdák válogatottja selejtező nélkül automatikusan a mezőny tagja.

A selejtezősorozat kilenc - öt, illetve hatcsapatos - csoportban zajlik majd. A csoportharmadikok sorrendjét a szerzett pontok alapján határozzák meg úgy, hogy a hatcsapatos csoportokban a hatodik helyezettel szemben elért eredmények nem számítanak - közölte az Európa Labdarúgó Szövetség (UEFA).

Gibraltár felvételével immár 54 csapat lesz érintett, de mivel a franciák nem vesznek részt a kvalifikációs küzdelmekben, 53 együttest sorsolnak csoportokba február 23-án, Nizzában.

Változás, hogy a selejtezős fordulókat három napra elosztva bonyolítják le. Az egymáshoz közeli fordulókban az egyes csapatok csütörtökön és vasárnap, vagy pénteken és hétfőn vagy szombaton és kedden lépnek pályára.

Az első fordulóra 2014. szeptember 7-én, 8-án és 9-én kerül sor, míg az utolsót 2015. október 11. és 13. között rendezik meg. A pótselejtezős párharcok első felvonását 2015. november 12. és 14. között bonyolítják le, a visszavágókra pedig 2015. november 15. és 17. között kerül sor. Az Eb-csoportok sorsolását Párizsba tervezik, 2015. december 12-re.