Vágólapra másolva!
Görögország és Ukrajna nyugodtabban várhatja a világbajnoki pótselejtezők visszavágóját, ugyanis a pénteki első mérkőzésen kétgólos előnyt harcolt ki a román és francia válogatottal szemben. Svédország otthon szeretné elütni Portugáliát a továbbjutástól, a horvátok pedig elképzelhetetlennek tartják, hogy ne jussanak tovább Izlanddal szemben.

A Franck Ribéry vezette francia válogatott rendkívül nehéz helyzetből várhatja az Ukrajna elleni visszavágót. A francia csapat Kijevben meglepően hatástalanul futballozott a nagyon szervezetten védekező és kiválóan kontrázó hazaiakkal szemben, s a 2-0-s ukrán siker után már bravúrnak számítana, ha kijutna a vb-re.

"Az ukrán csapat koncentráltan, csúcsformában játszott, mi pedig úgy, mintha ez csak egy találkozó lett volna a sok közül. Kaptunk is egy óriási pofont" - értékelte az odavágót Didier Deschamps, a franciák szövetségi kapitánya.

A játékosként világ- és Európa-bajnok szakember a párizsi meccsen kiállítás miatt nem számíthat az Arsenal középhátvédjére, Laurent Koscielnyre. Ő azonban pénteki teljesítményéből kiindulva sokkal kevésbé fog hiányozni csapatának, mint amennyire az ukrán válogatottnak belső védője, az első meccsen nagyszerűen futballozó Olekszandr Kucher, akit szintén idő előtt küldtek le a pályáról.

"Biztos vagyok benne, hogy harcosukat egy másik harcossal pótolják majd" - mondta az ukrán hiányzóról Olivier Giroud, a franciák és az Arsenal csatára, aki azt ígérte szurkolóiknak, hogy kedden készek lesznek meghalni a pályán, ha az kell a sikerhez.

A franciák nehéz helyzetét jól érzékelteti, hogy pótselejtezőben még soha egyetlen csapatnak sem sikerült 0-2-es hátrányból fordítania.

Franck Ribérytől sokat várnak a franciák Forrás: AFP/Alexei Furman

A svéd válogatott a poklok poklát ígéri Portugáliának a keddi világbajnoki pótselejtező visszavágóján. Az első mérkőzést Portugália 1-0-ra nyerte Cristiano Ronaldo góljával, de Sebastian Larsson, a Sunderland játékosa úgy véli, ezúttal nem lesz annyi lehetősége a Real Madrid világklasszisának.

"Most angol bíró, Howard Webb fúj, ez pedig nem kedvez Ronaldónak. Az első mérkőzésen a rengeteg színjáték miatt sok szabadrúgást harcolt ki, ezúttal nem lesz esélye erre, mert Webb nem eszi meg a trükkjeit" - vélte Larsson.

A svéd játékos szerint teljesen más meccsre lehet számítani, mint Lisszabonban, és ezúttal Zlatan Ibrahimovic viszi majd a prímet.

Erik Hamrén szövetségi kapitány szerint el kellene felejteni, hogy Ibra-Ronaldo csata lesz a pályán. "Svédország-Portugália mérkőzést rendeznek, ami nem két játékosról szól. Máshogy kell játszanunk, mint Lisszabonban. Szükségünk van a gólra, de nem kell azt megszállottan hajszolni az első perctől kezdve. Van időnk. Őszintén remélem, hogy szerencsénk lesz" - mondta.

Solnában Zlatan Ibrahimovic lehet a kulcs Forrás: AFP/Miguel Riopa

A magyarok selejtezőcsoportjában második helyen végzett román válogatott nehéz helyzetben van, az együttes 3-1-re kikapott Görögországban.

Romániában Victor Piturca szövetségi kapitány a legnyugodtabb, a Realitatea.net portál szerint ugyanis atombiztos a pozíciója. A szakember akkor sem fog lemondani, ha nem sikerült kiharcolni a világbajnoki szereplést. Szerződése értelmében ugyanis elképesztő kárpótlást kellene fizetni neki, ha kirúgja a szövetség: a lap úgy tudja, menesztése esetén 500 ezer eurót kap, plusz 2016 nyaráig a fizetése is megilleti. Így várhatóan bármi történik, inkább kitartanak mellette, különben 1,4 millió eurót bukhatna a szövetség.

A szakember három védekező középpályására se számíthat, Alexandru Bourceanu és Costin Lazar eltiltás, Mihai Pintilii sérülés miatt nem léphet pályára. Így kulcsfontosságúvá válhat a Tottenham bajnokiján orrtörést szenvedett Vlad Chiriches szereplése, aki a hírek szerint speciális maszkban pályára lép majd. A görögök egyedül az eltiltott Kosztasz Kacuraniszra nem számíthatnak.

A románok bíznak a görögök elleni csodában Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

A negyedik párharcban a horvátok 0-0-s első meccs után fogadják majd az izlandi csapatot, de az esélytelenebb együttes nem szeretné megadni magát. "Nagyon elszántan várjuk a mérkőzést, megpróbáltuk leszűrni a tanulságokat az első összecsapásból" - nyilatkozta Lars Lagerbäck kapitány, aki a svédekkel már járt Eb-n és vébén, és ezúttal Izlanddal írna történelmet. Nagy veszteség, hogy az Ajax csatárának, Kolbeinn Sigthorsson bokasérülése nem jött rendbe, míg Ólafur Skúlason piros lapot kapott pénteken.

"Egyértelműen Horvátország az esélyes, de talán éppen ezért rajta lesz nagyobb nyomás" - idézte az Index.hr az izlandiak csatárát, Johann Gudmundssont. "Hinnünk kell magunkban, a legfontosabb, hogy kijussunk a világbajnokságra."

A csapat kapitánya, Aron Gunnarsson úgy fogalmazott, a legnagyobb sikert azzal érte el a válogatott, hogy sikerült otthon megváltoztatniuk a futballal kapcsolatos gondolkodásmódot.

A hazaiak elképzelhetetlennek tartják, hogy ne jussanak tovább. "Meggyőződésem, hogy győzni fogunk. Látom a játékosok szemében lelkesedést és a diadal iránti vágyat. Hazai szurkolók előtt játszunk, ami nagyon nagy előny. Az Izland elleni csata számunkra egy igazi finálé. csak nyerni kell, és mehetünk Brazíliába" - nyilatkozta Niko Kovac szövetségi kapitány.

Horvátország és Izland meccsnullról folytatja Forrás: AFP/Halldor Kolbeins

A keddi vb-pótselejtezők programja

Európa:

Románia - Görögország, Bukarest 20.00 (első mérkőzésen: 1-3)
Horvátország - Izland, Zágráb 20.15 (0-0)
Svédország - Portugália, Solna 20.45 (0-1)
Franciaország - Ukrajna, Párizs 21.00 (0-2)

Afrikai, 3. szakasz, visszavágók:
Egyiptom - Ghána, Kairó 17.00 (1-6)
Algéria - Burkina Faso, Blida 19.15 (2-3)