Vágólapra másolva!
A címvédő Bayern és a Manchester City után két spanyol csapat is bejutott már a negyedik fordulót követően a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjébe. A Barcelona 3-1-re győzött a Milan ellen, míg a Primera Divisiónban a katalánok mögött második Atlético Madrid az Austria Wien 4-0-s elsöprésével jutott tovább. A Chelsea egy kabaréba illő góllal törte meg Szalai Ádám Schalkéját, míg a legkeményebb csoportban az Arsenal idegenben vágott vissza a Dortmundnak.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 4. forduló, E csoport:
FC Basel (svájci) - Steaua Bucuresti (román) 1-1 (0-1)
Bázel, St. Jakob Park
v.: Benquerenca (portugál)
Basel: Sommer - Voser, Schär, Ivanov, T. Xhaka - Serey Dié, F. Frei (Diaz, 78.) - Salah (D. Degen, 84.), Delgado (Sio, 66.), Stocker - Streller.
Steaua: Tatarusanu - Georgievszki, Szukala, Gardos, Latovlevici - Bourceanu, Pintilii (Filip, 46.) - Popa, Stanciu (Chipciu, 62.), Tanase - Piovaccari (Kapetanosz, 76.).
gól: Sio (91.), illetve Piovaccari (17.)

Chelsea (angol) - FC Schalke 04 (német) 3-0 (1-0)
London, Stamford Bridge
v.: Moen (norvég)
Chelsea: Cech - Ivanovic, G. Cahill, Terry, Azpilicueta - Ramires, Mikel - Willian, Oscar (Lampard, 81.), Schürrle (De Bruyne, 78.) - Eto'o (Ba, 77.).
Schalke: Hildebrand - Ucsida, Höwedes, Matip, Aogo - J. Jones, Neustädter - Draxler (Clemens, 62.), K.-P. Boateng (Kolasinac, 77.), Fuchs (Meyer, 67.) - Szalai.
gól: Eto'o (31., 54.), Ba (84.)

A forduló előtt a Chelsea-nek és a Schalkének is hat-hat pontja volt, így a londoni meccs kiemelt fontosságú volt a csoportelsőség szempontjából, de Timo Hildebrand, a németek kapusa nem érezte át a tét nagyságát. A kapus egy ártalmatlan helyzetben addig tökölt a labdával, amíg Eto'o odaért, beletette a lábát a labda útjába, ami így a kapuba pattant.

A második félidőben előbb Cech mutatott be egy nagy védést, majd Willian passza után Eto'o szerzett egy "rendes" gólt is. A 3-0-s végeredményt az Eto'o helyére beálló Demba Ba állította be egy szép kapáslövéssel. A németeknél Szalai Ádám végig a pályán volt, a meccs elején volt is egy nagy helyzete, de 16 méterről ellőtte a labdát a jobb sarok mellett.


A csoport másik meccsén a Steaua egészen a 91. percig vezetett Piovaccari góljával, akkor azonban a csereként beállt Sio közelről egyenlített, így a Baselnek még egész jó esélye van a második helyre.


A csoport állása:
1. Chelsea 9 pont, 2. Schalke 6, 3. FC Basel 5, 4. Steaua Bucuresti 2

F csoport:
Borussia Dortmund (német) - Arsenal (angol) 0-1 (0-0)
Dortmund, Signal Iduna Park
v.: Kuipers (holland)
Dortmund: Weidenfeller - Grossreutz, Subotic, Szokratis, Schmelzer - S. Bender (Hoffmann, 75.), Sahin - Blaszczykowski (Aubameyang, 74.), Mkitarjan, Reus (Schieber, 86.) - Lewandowski.
Arsenal: Szczesny - Sagna, Mertesacker, Koscielny, Gibbs - Ramsey, Arteta - Rosicky (Vermaelen, 91.), Özil, Cazorla (Monreal, 75.) - Giroud (Bendtner, 90.).
gól: Ramsey (62.)

Napoli (olasz) - Olympique Marseille (francia) 3-2 (2-1)
Nápoly, San Paolo-stadion
v.: Karaszev (orosz)
Napoli: Reina - Maggio, Raul Albiol, F. Fernandez, Armero - Dzemaili (Behrami, 90.), Inler - Callejon, Pandev (Hamsik, 66.), Mertens (Insigne, 83.) - Higuaín.
Marseille: Mandanda - Abdallah, Nkoulou, Diawara, Morel - Ben. Cheyrou, Romao (Lemina, 83.) - Thauvin, Valbuena (Payet, 57.), A. Ayew - J. Ayew (Gignac, 67.)
gól: Inler (22.), Higuaín (24., 75.), illetve Ayew (10.), Thauvin (64.)

A legdurvább csoportban az Arsenalnak egy órán keresztül Szczesny volt a legjobbja, a lengyel kapus Reus és Blaszczykowski helyzeténél is fontos védést mutatott be, Mkitarjan helyzeténél már ő is verve volt, de az örmény középpályás a kaput sem találta el.

Az Arsenal gyakorlatilag az első helyzetéből gólt ért el, amikor Ramsey az ötösről a hálóba fejelt. Az óriási formában játszó walesi középpályás nem sokkal később újabb gólt szerezhetett volna, de Weidenfeller megakadályozta ebben. A Dortmund már nem tudott újítani, így Arsene Wenger csapata nagyon sokat érő három pontot zsebelt be.


A csoportban eddig háromból hármat bukó Marseille meglepetésre vezetést szerzett a 10. percben André Ayew fejesével, de a Nápoly gyorsan egyenlíteni tudott, Inler előbb mellre vette a labdát, majd ballal a 16-osról gyönyörűen vágta be. A 24. percben már az olaszok vezettek, Higuaín kapásból tüzelt a hálóba. A Marseille nem adta könnyen magát, Thauvin akrobatikus mozdulattal egyenlített, de a 75. percben ismét jött Higuaín, aki Mertens beadása után passzolta be a győzelmet érő gólt.


A csoport állása:
1. Arsenal 9 (6-3), 2. Napoli 9 (7-6), 3. Dortmund 6, 4. Marseille 0

G csoport:
Atlético Madrid (spanyol) - Austria Wien (osztrák) 4-0 (3-0)
Madrid, Vicente Calderon-stadion
v.: Vad II
Atlético: Courtois - Juanfran, Miranda, Godin, Filipe - Tiago (Guilavogui, 56.), Gabi - Adrian López (Ó. Torres, 46.), Koke (C. Rodriguez, 66.) - Diego Costa, Raúl Garcia.
Austria: Lindner - Koch, Ramsebner, Ortlechner, Leovac - Holland - Royer, Mader (Dilaver, 68.), Simkovic (Hosiner, 53.), Murg (Suttner, 52.) - Kienast.
gól: Miranda (11.), Raúl Garcia (25.), Filipe (45.), Diego Costa (82.)

Zenit (orosz) - FC Porto (portugál) 1-1 (1-1)
Szentpétervár, Petrovszki-stadion
v.: Hagen (norvég)
Zenit: Lodigin - Ansaldi, Hubocan, Lombaerts, Criscito - Sirokov, Witsel (Zirjanov, 81.), Fajzulin - Satov, Danny (Kerzsakov, 26.) - Hulk.
Porto: Helton - Danilo, Otamendi, Mangala, Alex Sandro - Fernando, Lucho González, Defour - Josué (Lica, 76.), Jackson Martinez, Varela.
gól: Hulk (28.), illetve Lucho González (23.)

A G csoportban egy továbbjutó hely már eldőlt, a spanyol bajnokságban is hasító Atlético már az első félidőben megszórta az Austria Wient, amely végül 4-0-s vereséggel kulloghat haza. A madridi csapat klubrekordot állított fel, mivel először nyert zsinórban négy meccset a BL-főtáblán, és még az is belefért, hogy a spanyol góllövőlistát vezető Diego Costa büntetőt rontott.


A másik meccsen a Zenit 1-1-re végzett a Portóval, a portugáloktól megszerzett Hulk előbb gólt lőtt, majd kihagyott egy tizenegyest.

A csoport állása: 1. (és már továbbjutott) Atlético Madrid 12 pont, 2. Zenit 5, 3. FC Porto 4, 4. Austria Wien 1

H csoport:
Ajax Amsterdam (holland) - Celtic Glasgow (skót) 1-0 (0-0)
Amszterdam, Ajax ArenA
v.: Aytekin (német)
Ajax: Cillessen - Van Rhijn, Veltman, Denswil, Boilesen - Blind - Klaassen (C. Poulsen, 83.), Serero (Fischer, 72.) - Schöne, S. De Jong, Sigthorsson (Van der Hoorn, 90.).
Celtic: Forster - Lustig, Ambrose, Van Dijk, Mulgrew - Stokes (Boerrigter, 73.), Commons (Pukki, 81.), Kayal (Ledley, 77.), Izaguirre - Forrest - Szamarasz.
gól: Schöne (51.)

FC Barcelona (spanyol) - AC Milan (olasz) 3-1 (2-1)
Barcelona, Nou Camp
v: Mazic (szerb)
Barcelona: Valdés - Alves, Piqué, Mascherano, Adriano - Xavi (A. Song, 88.), Busquets, Iniesta (Fábregas, 78.) - A. Sánchez, Messi, Neymar (Pedro, 85.).
Milan: Abbiati - Abate, Zapata, Mexes, Emanuelson - Montolivo, N. De Jong - Muntari, Poli (Birsa, 74.) - Kaká (Matri, 85.) - Robinho (Balotelli, 46.).
gól: Messi (30., 83., az elsőt 11-esből), Busquets (40.), illetve Piqué (45., öngól)

A Barcelona rögtön az első percektől magához ragadta a kezdeményezést, főleg Neymar volt aktív, a 29. percben is ő volt az, akiről - vitatható - büntetőt kapott a Barca. A bajnokságban négy meccs óta gólképtelenl, de a Milan ellen rendre betaláló Messi ballal be is vágta a labdát a kapu közepébe.

A Milan-drukkerek csak Montolivo szép csavarásának tapsolhattak, a hazaiak viszont egy újabb gólnak: Xavi szabadrúgása után sehol nem volt védő a közelben, így Busquets oda fejelt, ahová akart, ő pedig a hálót választotta.

Hogy mégse legyen lefutott a második félidő, arról Kaká gondoskodott, egy remek bal oldali szóló majd beadás után rálőtte a labdát Piquére, akiről a saját kapujába került a labda.


A szünetben beállt Mario Balotelli, és ez nagyon jót tett a Milannak, simán benne volt a meccsben az olaszok egyenlítése. A legközelebb talán a 64. percben álltak közel ehhez, amikor Balotelli jobb oldalról érkező passzát Kaká közelről alig lőtte mellé.

A meccs legszebb jelenete Neymar nevéhez fűződik, a brazil négy emberből csinált bolondot nagyon látványos megindulással a Milan tizenhatosán belül, majd túl nagy gólt akart lőni, és nem találta el a kaput. Ekkor eljött a cserélgetések időszaka, ami a Barcának jött be, Fabregasszal remekül kényszerítőzött Messi, hogy aztán hat méterről újra mattolja Abbiatit.

A Barca továbbjutott, a Milan a vereség ellenére csoportmásodik, mert az Ajax megszerezte első sikerét az idei sorozatban.


A csoport állása: 1. (és már továbbjutott) FC Barcelona 10 pont, 2. AC Milan 5, 3. Ajax Amsterdam 4, 4. Celtic Glasgow 3