Vágólapra másolva!
A légiósokat zavaró szélsőjobbos szurkolók a lelátón, a fizetések csúszásáról szóló pletykák, klikkesedés az öltözőben - a találgatások szerint ezek lehetnek az okai a ferencvárosi labdarúgócsapat hullámzó teljesítményének. Orosz Pál vezérigazgató állítja: mindig mindenki megkapja a fizetését, az enyhe csúszás pedig nem lehet ok a gyenge telejsítményre, mert többet keresnek a Fradinál a játékosok, mint az átlagemberek. Ricardo Moniz körül is kialakultak konfliktusok, állítólag a klubvezetéssel sem teljesen zökkenőmentes a kapcsolata, bár a klubnál  tagadják. Meddig tart még a Moniz-mágia, és hogy teljesít a szenvedélyes holland szakember a külföldi elődeihez képest?

Gyenge 1-1 hazai pályán az újonc Mezőkövesddel (NB I), 10-0-s kiütéses siker a Szekszárd otthonában (Magyar Kupa), álomjátékkal 4-1-es győzelem Diósgyőrben (NB I), pocsék játékkal 3-0-s vereség hazai pályán a Haladástól (NB I), 2-0-s győzelem a Tatabánya (Ligakupa) és lendületes második félidei játékkal 2-1-es diadal a Győri ETO ellen (Ligakupa). Sorrendben így nézett ki a Ferencváros legutóbbi hat meccse. Mintha a bezárt városligeti Vidámparkból a hullámvasutat az Üllői útra (pontosabban a Puskás Ferenc Stadionba) költöztették volna. A kétség kívül alázatos és szenvedélyes Ricardo Moniz szereplése eddig felemás, pedig tavaly az év edzőjének is megválasztották az NB I-es vezetőedzők.

Eddig nem túl acélos

Monizra megmentőként tekintettek a szurkolók a kinevezésekor, hiszen korábban olyan csapatoknál dolgozott, mint a Feyenoord, a PSV, a Tottenham, a Hamburg vagy a Salzburg. A holland szakember az előző szezonban visszacsempészett valamit a régi időkből (agresszív letámadás, megalkuvás nélküli támadófoci), de néha pont a túlzott őszintesége ütött vissza: a monizi harcmodort, taktikát egyre jobban kiismerő ellenfelek ejtettek néhány fájó, lassan gyógyuló sebet a Ferencvároson.

Ha a játékosok is olyan fanatikusak lennének, mint Moniz... Forrás: MTI/Beliczay László

A hőn áhított dobogó és az azzal járó nemzetközi kupaindulás tavaly elmaradt, viszont amolyan szépségtapasz gyanánt sikerült megnyerni a Ligakupát, a klub történetében először. Ami a bajnoki teljesítményt illeti, huszonhat találkozón tizenkét győzelem, nyolc döntetlen és hat vereség, negyvennégy pont a mérleg, ez 56,4 százalékos eredményességi mutató. Az idei szezonban tizennégy meccsen hétszer győzött, kétszer remizett, ötször pedig vereséget szenvedett a Fradi a bajnokságban, ez eddig 54,7 százalékos teljesítmény.

A klub vezetése a nyáron valószínűleg nem azért állapodott meg a 2016-ig szóló szerződéshosszabbításban a szakemberrel, hogy idény közben szakítsanak, ráadásul Moniz felfogásáa vevő a ferencvárosi közönség. Más kérdés, hogy az állandó hullámvasutazás azért a szurkolói lélekre is rátelepszik. "Monizt emberileg nagyon szeretem, de mint edző, vannak kételyeim. Ettől függetlenül nem szabadna elküldeni" - fogalmazott egy Fradi-szurkoló.

Aki el akar menni, az elmegy és kész

A Sport24 internetes oldal nemrég azt írta, hogy a DVTK elleni találkozó előtt Moniz összeszólalkozott Kubatov Gáborral, a Ferencváros elnökével, akin azt kérte számon, hogy miért nem látogatta még meg Adamset (a holland szakember szinte minden nap bemegy a kórházba a játékosához). A Sport24 szerint azt is Kubatov fejéhez vágta, hogy az elnök nem tud mit kezdeni a szélsőjobbos Fradi-szurkolókkal, amelyek zavarják őt és a csapat néhány légiósát. Az FTC elnöke ezzel szemben azért vonta kérdőre Monizt, mert az edző rendszeresen kiáll a szurkolók mellett, akiknek egy csoportja miatt a klubot rendszeresen megbünteti a Magyar Labdarúgó Szövetség. Moniz állítólag beadta a lemondását, de Kubatov nem fogadta el. Kettjük állítólagos vitájáról Georgi Attila, a holland edző ügyeit intéző menedzseriroda képviselője csak ennyit nyilatkozott: "határozottan cáfolom a hírt, Ricardo Moniznak jó a kapcsolata Kubatov Gáborral."

Kubatov összeszólalkozott volna Monizzal? Orosz nem érti a logikát Forrás: MTI/Földi Imre

A Ferencváros aztán 4-1-re legyőzte az akkor dobogós helyen álló Diósgyőrt, az indulatok pedig lassan elcsitultak, igaz, csak a Haladás elleni csúfos, 3-0-s vereségig.

Ennek a logikáját nem értem. Amennyiben valaki valahonnan el akar menni, akkor elmegy és kész. Ha valaki el akar menni a Ferencvárosból, akkor az elmegy, legyen az játékos, edző, stábtag, vagy irodai alkalmazott. Nem én, hanem a 114 éves klub nem engedheti meg magának, hogy bárkinek is könyörögjön, ha el akarja hagyni - mondta az Origónak Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezárigazgatója. - Ez itt a Ferencváros, amelyért több, mint 1 millió magyar ember szorít hétvégenként, amely 28-szoros magyar bajnok, 20-szoros kupagyőztes, amely a Juventust verte Torinóban a VVK (UEFA-kupa elődje) döntőjében, és amely a legtöbb európai nagy csapat trófeáját a magáénak tudhatja. Sikerült a kommunizmusnak a nemzeti érzelmű szurkolótábortól való félelem által vezérelve, tudatosan visszafejleszteni az FTC-t. Ha némi fáziskéséssel is, de elindultunk az úton és vissza fogunk kerülni a méltó helyünkre az európai futball térképén. Nem lesz rövid út, de eltökéltek vagyunk".

Hibázhatnának kevesebbet is

A csapaton belüli feszültségekről azonban nem csak a Sport24 hallott. A Hatharom.com a DVTK elleni meccs után arról számolt be, hogy késni szoktak a fizetések, ez nem tetszik a légiósoknak, akik ezzel szemben (vagy éppen ezért) nem is teljesítenek úgy, ahogy az elvárható lenne tőlük. A holland másodosztály gólkirálya, Jack Tuijp a kezdőcsapat közelébe sem ér, Arsenaio Valpoort, Gerson és a Real Madridtól érkezett David Mateos sem tud vezéregyéniség lenni, pedig nem titkoltan ezért igazolták őket.

"Van akivel elégedettek vagyunk, van, akivel nem" - reagált erre az Origónak Orosz Pál. "Aki látja a meccseinket, az tisztában van azzal, hogy melyik játékosok maradtak adósai a klubnak és a szurkolóknak, én nem szeretnék jelen pillanatban neveket mondani. Úgy gondolom, hogy a jelenlegi pozíciónk és az időnként mutatott játékunk nincs arányban a játékosállományunk minőségével és a hazai viszonylatban kifejezetten jó körülményeinkkel. Szerencsére még messze a bajnokság vége, van időnk helyre hozni a dolgainkat."

Orosz korábban az M1 reggeli műsorában az új légiósokról azt mondta, "eddig nem váltották meg a világot, az kétségtelen tény, de úgy gondolom, hogy Mateos nagyjából hozta, amit vártunk tőle. Természetesen nála is voltak hibák, de szerintem ő erősítette a védelmet. Gerson is óriási hibákat vét, de remélem, hogy meg fogja találni magát."

Valpoort sem váltotta meg a világot a Fradinál Forrás: MTI/Kovács Tamás

Azzal nem nagyon lehet mit kezdeni Orosz szerint, ha valaki nem hajt a pályán teljes erőből. "A mentalitás otthonról hozott karakterjegy, azzal nehéz mit kezdeni. A motiváció más kérdés. Úgy gondolom, hogy aki magára húzza a Fradi-mezt, az kússzon, másszon a pályán akkor is, ha magyar, akkor is, ha légiós. Aki ezt nem teszi meg, az nem idevaló. Több módja van a motiválásnak, hogy mást ne említsek, van pozitív és negatív motivációs lehetőség, de ez a vezetőedző területe, ebbe nem kívánok beleszólni."

"A Fradinál történtek mindenkit érdekelnek, és néha szeretik kiszínezni azokat. Szeretném leszögezni, hogy a Ferencvárosnál egyetlen forint tartozása sincs a klubnak a játékosok, az edzők, a stáb, a dolgozók felé. Szeptemberben hamarabb adtuk oda a fizetéseket, novemberben csúszással, de hangsúlyozom, itt mindig mindenki megkapja a fizetését és a prémiumát. Mindig. A csapat tagjai nem annyit keresnek, mint egy átlagember. Nem tudom elképzelni, hogy ezek mellett a fizetések mellett esetleg egy rövid csúszás bárkinek gondot okozhat. Hangsúlyozom, a csúszás nagyon ritka eset" - állította Orosz.

Klikkesedés? Arról tudnánk

Öltözői klikkesedésről is hallani, Orosz szerint "ez is a vezetőedző területe. Az ő dolga rendet tartani az öltözőjében. Amennyiben segítségre lenne szüksége bármilyen téren, úgy tudja, hogy az én irodám mindig nyitva áll előtte."

Ezzel a játékoskerettel és ezzel a háttérrel eredményeket várnak Ricardo Moniztól. Nem feltétlenül a bajnoki cím a cél, hanem az, hogy a csapat kijusson az európai kupák valamelyikébe. Ezt kétféleképpen érheti el a csapat, egyrészt, ha az első kettőben végez a bajnokságban (a második Debrecen hét, a listavezető Videoton nyolc pontra van), másrészt, ha megnyeri a Magyar Kupát. A kupában az ősi rivális Újpest lesz a következő ellenfél.

Ricardo Moniz az ötödik külföldi edzője a Ferencvárosnak, összehasonlítottuk az FTC korábbiakkal

Torgyán indította el a lavinát

A ferencvárosi szurkolók minden bizonnyal soha nem felejtik el azt az időszakot (1999-2001), amikor Torgyán József volt a klub elnöke. Rövid regnálása alatt olyasmit tett, amivel korábban egyetlen elődje sem próbálkozott, külföldi szakember kezébe adta a labdarúgócsapatot.

A horvát Marijan Vlak volt az első fecske, aki az 1998/1999-es szezon második felében egy Fradi-legenda (Nyilasi Tibor) helyére fészkelte be magát, és egy másik legendát (Simon Tibor) kapott maga mellé. A Vlak-Simon kettős szebb debütálást el sem képzelhetett volna: 7-1-re lelépték a III. kerületet. Debrecenben becsúszott ugyan egy csúnya zakó (1-6), a tizenhét bajnokin szerzett harmincnégy pont (tizenegy győzelem, egy döntetlen, öt vereség), és az ezüstérem miatt azonban egyáltalán nem kellett szégyenkezniük. Olyannyira nem, hogy ezzel az eredménysorral (66,7 százalék) mind a mai napig Vlak a Fradi legsikeresebb külföldi edzője. A szurkolók is megkedvelték, Vlakot is egyre inkább magával ragadta a közeg, de nem folytathatta a megkezdett munkát, mivel - finoman fogalmazva - nem találta meg a közös hangot Torgyánnal.

Vlak sikeres volt a Fradival, később a Vasasnál is dolgozott Forrás: MTI/Kovács Attila

Kosáredző az Üllői úton

Vlak távozása után egy tősgyökeres fradista, Mucha József ült le a kispadra, de a gyenge szereplés miatt Torgyán József a váltás mellett döntött, s megint egy horvát szakemberre, Stanko Poklepovicra esett a választása. A horvát hajóépítőre, aki a Fradiból intenzív kosárlabdaedzésekkel próbált ütőképes csapatot faragni. A kétségkívül szokatlan edzésmódszer hamar meghozta az eredményét: Poklepovic első tétmérkőzésén rögtön bajnokveréssel indított (1-0 az MTK ellen).

A folytatás aztán döcögősebbre sikeredett, az FTC a cseh Teplice ellen elbúcsúzott az UEFA-kupától, de a horvát edzőnek legalább megadatott az, ami eddig egyetlen külföldi kollégájának sem, európai kupamérkőzésen irányíthatta a Ferencvárost. A bajnokságban is hullámzóan teljesített a csapat, a szezon végén az ötödik helyet csípte meg az együttes, ami ferencvárosi mércével mérve nem túlságosan veretes teljesítmény, és Poklepovic 56, 3 százalékos eredményességi mutatója (huszonkilenc bajnoki, tizennégy győzelem, hét döntetlen, nyolc vereség, negyvenkilenc pont) sem emeli a mestert az edzőlegendák sorába. Senkit sem ért váratlanul, hogy a 2000/2001-es szezonnak már új trénerrel futott neki a Fradi.

Bobby, go home!

A korábban semmilyen számottevő edzői tapasztalattal nem rendelkező Bobby Davison 2008 áprilisában Csank Jánost váltotta a Fradi kispadján, nagyjából akkor, amikor már gyakorlatilag csak matematikai esély maradt arra, hogy második NB II-es idényük végén végre feljussanak a zöld-fehérek. A következő szezonban aztán a Davison vezette Ferencváros végigsöpört a másodosztályon, és visszakerült az élvonalba, de az igazsághoz tartozik, hogy a Fradin kívül senki sem vágyott igazán az NB I-re (a kezdetben kellemetlenkedő Bőcs is hamar visszavonulót fújt).

Bobby Davison, FTC, Ferencváros Forrás: MTI/Kollányi Péter

Ezzel együtt az angol edző a bajnoki cím reményében vágott neki első élvonalbeli idényének. Sorjáztak a blikkfangos szalagcímek (pl.: Davison aranyban utazik), szurkolói körökben is tetőfokára hágott az optimizmus (Szétfutjuk az NB I-et! - döngették a mellüket a drukkerek), még a nagy visszatérés, a ZTE elleni első meccs is remekül sikerült (4-1-re nyert a Fradi). "Megjártuk a poklot, és magunkkal is hoztuk" - hirdette a B-középben kifeszített molinó a Zalaegerszeg elleni fiesztán, aztán viszont egyre-másra jöttek a pofonok.

Tizenegy bajnoki, két győzelem, négy döntetlen, öt vereség, mindössze tíz pont - a 30,3 százalékos mutató egészen szégyenteljes. Ráadásul Davison nemcsak eredménytelensége miatt vált céltáblává, hanem furcsa viselkedésével és öltözködésével is, a hűvösebb napokon is gyakorta ücsörgött rövidnadrágban a kispadon, sőt, kezdetben még sportszárat és sípcsontvédőt is húzott. Az edzők általában szeretik, ha dalba, rigmusba foglalják a nevüket, Davison viszont aligha örült annak, hogy a "Bobby, go home!" is beépült a szurkolói folklórba. Túlzás nélkül állíthatjuk, az angol "szakember" minden idők legnépszerűtlenebb edzőjeként köszönt el a Fraditól 2009 októberében.

"Bobby, fuck you, Bobby go home!" - a nézői bekiabálást nem kell lefordítanunk:

Gentleman a kispadon

Utódját, Craig Shortot sem fogadta konfettieső. A korábban a második csapat mellett csendesen, szerényen dolgozó, elődjéhez hasonlóan ugyancsak csekély edzői tapasztalattal rendelkező tréner egy mentálisan leketyegett, teljesen szétesett társaságot vett át, és bár a debütálása siralmasra sikeredett (hazai pályán 1-3 a sereghajtó Diósgyőr ellen, egy botrányos, lelátói balhéval fűszerezett, végül félbeszakadt mérkőzésen), a Fradi később két fontos győzelemmel el tudott mozdulni a veszélyes zónából, és nyugodtan tudott építkezni a téli szünetben.

Craig Short kezei alatt jó munkásemberek dolgoztak Forrás: MTI/Kovács Tamás

Ezalatt Short megkapta maga mellé szakmai igazgatónak Ron Reidet, igazolt néhány futballistát (a nyolc találatig jutó, góljai nagy részét az öt és felesen belülről szerző Anthony Elding volt talán a legnagyobb fogás), és összerakott egy jó értelemben vett munkás csapatot. Noha kétségtelen, hogy nem a szemkápráztató az első jelző, ami eszünkbe ötlik, ha felidézzük a 2010-es Fradi-tavaszt, de a zöld-fehérek védekezését szépen összerakta a korábban a Premier League-ben is pályára lépő egykori védő, és végül a hetedik helyre vezette a Ferencvárost.

Irányításával tizenkilenc bajnokit játszott az FTC, a mérleg nyolc győzelem, hét döntetlen, négy vereség, harmincegy pont. Ez 54, 4 százalékos eredményességi mutató, ami nyilván nem kimagasló, de ha figyelembe vesszük, hogy akkortájt Stockley-k, Adnanok, Morrisonok fociztak a szebb napokat is látott Fradi-mezben, annyira nem is sötét az összkép. Ráadásul rendkívül rokonszenves figuraként maradt meg a köztudatban, aki alázatosságával, szerénységével a szurkolók, az ellenfelek és a média tiszteletét is kivívta. Ki tudja, mire lehetett volna képes, ha 2010 nyarán nem válnak meg tőle.