Vágólapra másolva!
Sztrájkba lépnek november utolsó hétvégéjén a francia bajnokság első- és másodosztályának klubjai tiltakozásul a kiemelt jövedelmek tervezett 75 százalékos adóterhe ellen.

Ibra újra varázsolt, majd bejelentkezett a vb-címre

A szupergazdagok megadóztatása Francois Hollande elnökválasztási kampányának egyik fontos szimbolikus ígérete volt. Az évi egymillió euró feletti keresetekre vonatkozó 75 százalékos adót előíró törvényt azonban az alkotmánytanács tavaly decemberben megsemmisítette annak "elkobzó" jellege miatt. Az államfő ezért márciusban bejelentette: nem az érintett munkavállalók, hanem az őket foglalkoztató cégek fogják befizetni az államkasszába két éven át az egymillió eurónál többet kereső alkalmazottak után az egymillió feletti részre vonatkozó 75 százalékos adót.

"Történelmi megmozdulás előtt állunk, teljes egységben és eltökélten igyekszünk megmenteni a labdarúgást" - közölte Jean-Pierre Louvel, a francia profi klubok uniójának (UCPF) elnöke.

A játékfelfüggesztéssel a klubok azt próbálják elérni, hogy a döntéshozók vessék el az indítványt. A témában a francia futball elöljárói jövő csütörtökön egyeztethetnek Francois Hollande köztársasági elnökkel.

A képviselők pénteken szavazták meg a törvénytervezet legújabb változatát. Az ebből származó bevétellel a 2014-es költségvetés már számol, a végső szót azonban a nemzetgyűlés azután mondja majd ki, hogy a szenátus véleményezte a tervezetet.

A "kivételes szolidaritási hozzájárulásnak" tekintett adó a 2013-ban és 2014-ben kifizetett jövedelmeket érintené.

Az UCPF elnöke szerint az adó "igazságtalan" és "foglalkoztatás ellenes", ráadásul visszamenőleges hatása is van, ezért elfogadhatatlan.

A futballklubok irányítói attól tartanak, hogy Franciaország el fogja veszíteni a legjobb játékosait, a francia klubok versenyképessége zuhanni fog Európában és az állam is elveszti a legjobb adófizetőit.

Becslések szerint 14 klubot és mintegy 120 játékost érintene az új adókötelezettség.