Vágólapra másolva!
Dzsudzsák Balázs legszívesebben elvonult volna sírni, Hajnal Tamás még serdülőben sem élt át ekkora zakót, Elek Ákos nem akar többet az Amsterdam ArenA-ban játszani, Németh Krisztián a leköszönő kapitányt sajnálja, Korcsmár Zsolt pedig ludasnak érzi magát a zakóban. Magyar reakciók a hollandiai 1-8 után.

Árulkodó jelenet volt: a meccs utáni interjúkra fenntartott vegyes zónában éppen a holland-magyar góljait ismételték, és amikor Devecseri Szilárd öngólját mutatták a képernyőn, a holland újságírók hangosan röhögtek. Ebben benne volt minden, az, ahogyan a hollandok önfeledten élvezték a sikert, és az is, ahogy a magyar válogatott leégette magát az amszterdami kilencven perc során.

A magyar játékosok közül elsőként Bogdán Ádám indult el a busz felé, és az egyébként mindig készséges kapus ezúttal azt mondta, nem szeretne nyilatkozni, láthatóan zaklatott lelkiállapotban volt, ami a nyolc gól után teljesen érthető. A cserék is szép sorban érkeztek, majd a pályára lépők közül elsőként Németh Krisztián volt az, aki megosztotta, milyen érzések kavarognak benne a történelmi vereség után.

"Nem tudok mit mondani, nagyon nehéz átélni egy ilyen mérkőzést. Nem így készültünk, sajnos el kell viselnünk ezt a vereséget. Nagyon sajnálom, hogy a kapitány lemondott, és köszönjük neki azt a kemény és felelősségteljes munkát, amit értünk végzett. Úgy érzem, hogy nagyon jó mérkőzések vannak a hátunk mögött vele" - mondta a Hollandiában légióskodó csatár.

Dzsudzsák elbújna Forrás: MTI/Illyés Tibor

"Most elbújnék legszívesebben, és egy jó nagyot sírnék, talán úgy kijönne minden belőlem. Ez nagyon nagyon sok volt. Szeretjük ezt a játékot, és ezért élünk, de az ilyenekre az ember nincs felkészülve, még ha világsztárok ellen játszik is" - beszélt a benne kavargó dolgokról Dzsudzsák Balázs.

A magyar csapat gólszerzője megemlítette, hogy a meccs elején, még 0-0-nál többször is emberfölényben vezethették a labdát a holland védelemre, de ezeket az akciókat nem tudták végigvinni. "Nem Andorra ellen játszottunk, és ez megbosszulta magát. Persze az is lehet, ha azok közül valamelyiket berúgjuk, akkor hamarabb nekünk esnek, ettől függetlenül azt mondom, a meccs elején még volt keresnivalónk, mert egy az egyben hagytak bennünket elöl, és nagyon sok területünk volt."

Dzsudzsák amiatt is kesergett egy sort, hogy a szokásos forgatókönyv zajlott, vagyis rengeteg gólt kaptunk a hollandoktól, a legutóbbi hat egymás elleni találkozón egyszer nyolc, egyszer hét, egyszer hat, egyszer öt, és kétszer négy gólt szedett be csapatunk. "Egy vízilabdameccsen nincs ennyi gól. Az ember azt várja, hogy a saját 16-osunkon belül mi legyünk az urak, ne hagyjuk őket, ha kell, akkor vérezzen valaki, csak ne tudjanak a kapunk elé kerülni. Ehhez képest most több gólt kaptunk a saját tizenhatosunkon belülről, ha náluk egy ember volt benn egy beadásnál, akkor is eljutott hozzá a labda. Megint csődöt mondott a védekezésünk. Akinek lennének céljai a jövőt illetően, annak nem biztos, hogy nyolcat kéne kapnia, legyen az ellenfél akár a holland, akár a spanyol válogatott" - állapította meg a Dinamo Moszkva szélsője.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Korcsmár Zsolt a meccset megelőző sajtótájékoztatón még abban bízott, hogy eredményes lehet a csapat, és versenyben maradhatnak a vb-selejtezőért, de ahogy többen, úgy ő is pocsék napot fogott ki, az első félidőben két gólban is benne volt. "Borzasztóan érzem magam, én is ludas vagyok ebben a vereségben. Nagyon bánt, hogy ilyen eredményt értünk el, mind a csapat teljesítménye, mind a sajátom óriási csalódás" - nyilatkozta Korcsmár.

A védő szerint ennyivel nem jobbak a hollandok, de kijött, hogy mekkora különbség van a két csapat játéktudása között. Korcsmárt megviselte Egervári lemondása, mert egy nagyon jó embert és szakembert ismert meg a személyében. "Egyrészt megértem a döntését, másfelől sajnálat van bennem, mert nála kerültem be a válogatottba, együtt értük el a sikerüket, aztán együtt értük el a kudarcokat, sajnálom, hogy ő van ebben a helyzetben most:"

A hátvéd szerint a szünetben, 0-4-nél az volt a terv, hogy legalább a tisztes helytállás sikerüljön, ennek ellenére a fordulás után is úgy játszottak velük Van Persie-ék, mint macska az egérrel. Korcsmár megérti, hogy a szurkolók csalódottak egy ilyen vereség után, és nem tudja, mennyien lesznek a helyszínen Andorra ellen, de ők győzelemre készülnek kedd este.

"Nem találok szavakat, megaláztuk saját magunkat" - fogalmazott a találkozót követően Varga József. "Nem tudok semmi pozitívumot mondani, amit ma a pályán nyújtottunk, az értékelhetetlen. A mai mérkőzésen ennyi volt a különbség a két csapat között, esélyünk sem volt".

A Middlesbrough légiósa hozzátette: megpróbáltak gyors ellentámadásokra berendezkedni, ám a hollandok minden egyes apró hibát kihasználtak és könyörtelenül megbüntettek. "A többi mérkőzés alapján úgy gondolom, talán megérdemeltük volna a pótselejtezőt, nálunk jobb csapatot is legyőztünk, de ezzel a mai mérkőzéssel, illetve a bukaresti vereségünkkel leromboltunk mindent" - összegzett Varga

"A kapitány az elmúlt három évben jó munkát végzett, voltak nagyon jó mérkőzéseink, sajnálom, hogy így döntött. Tudtuk, hogy nagyon nehéz feladat lesz itt pontot vagy pontokat szerezni, ugyanakkor hiába voltak zseniálisak a hollandok, nem lett volna szabad ekkora különbségnek kialakulnia. Ilyen vereséget talán még serdülőben sem szenvedtem el. Ez ma egy mélypont" - tette hozzá Hajnal.

Az ingolstadti légióst a szünetben Elek Ákos váltotta, aki több mint két évvel ezelőtt éppen az Amsterdam ArenA-ban debütált a nemzeti csapatban. "Akkor 6-1 lett a vége, nem gondoltam volna, hogy lesz rosszabb is, soha többé nem akarok ebben a stadionban játszani. Ki lehet kapni, de nem így, sajnos az önbecsülésünk sem maradt meg a végén. Nekik minden bejött, mi meg csak kerestük önmagunkat" - mondta a diósgyőri középpályás.

A magyaroknak ugyan matematikai esélyük még van a pótselejtezőt jelentő második hely megszerzésére, de a papírforma szerint harmadik vagy negyedik helyen végeznek majd. Amennyiben Hollandia legyőzi Törökországot a keddi záró körben, akkor harmadik lehet a válogatott. A második helyhez az is kellene, hogy Románia ne nyerjen Észtország ellen Bukarestben, de erre kicsi az esély az eddigi eredmények alapján.

Egervári lemondott

"Váratlanul ért ez a nagy különbségű vereség, még az első negyedóra után is voltak biztató momentumok, de utána sajnos beleszaladtunk a késbe, és szétestünk a végére" - mondta Egervári Sándor a sajtótájékoztatón. "Gratulálok a holland csapatnak a csoport első helyéhez és a mai teljesítményhez. Minden tekintetben felülmúltak minket, kiválóan játszottak, de ehhez mi is asszisztáltunk. Felelősséggel tettem eddig a dolgomat, de ilyen vereség után úgy tisztességes, hogy felajánlottam a lemondásomat. Ez akkora pofon a magyar labdarúgásnak, hogy így éreztem helyénvalónak. A játékosokra nem tudok haragudni, de sajnálom, hogy így ért véget egy hároméves munka."