Vágólapra másolva!
Miután határozatlan időre bezárták a szektorukat, a Honvéd ultrái úgy döntöttek, ezentúl csak az idegenbeli meccsekre kísérik el a csapatot. Az ultrák elismerik, nem szeretik George F. Hemingwayt, és bár tudják, hogy távolmaradásukkal a tulajdonos malmára hajtják a vizet, nem térnek vissza a kanyarba. Hemingway az ultrák közleményére úgy reagált, mindenkinek szíve joga oda jegyet váltani, ahova akar.

Háború van Kispesten

A Honvéd szurkolói csoportjai pénteken közleményben jelezték, hogy a hétvégi, Mezőkövesd elleni bajnokitól kezdve szervezett formában nem buzdítják csapatot a Bozsik-stadionban.

"Tesszük mindezt azért, mert az Északi Kanyar határozatlan időre történő bezárásával, és legutóbbi közleményével klubunk tulajdonosa átlépett egy olyan határt, amit már nem tudunk tűrni. Egyértelművé tette: száműzni kívánja a szurkolókat a saját otthonukból" - írták a szurkolók a pénteki közleményükben.

A konfliktus nem újkeletű. Az Origónak adott válaszukban az ultrák azt írták, Hemingway érkezése óta téma a körükben a távolmaradás, de "igyekeztek mindig a csapat érdekekit nézni".

"2007-ben volt már egy hasonló akciónk, amikor a tulajdonos úr pár társunkat önkényesen, és ami még fontosabb: jogtalanul kitiltotta a Bozsik-stadionból. Ezt, és a mostani esetet leszámítva tényleg mindent benyeltünk. Most viszont a helyünkről takarítottak el minket, kollektíven megbüntetve a közösséget 2-3 ember miatt, akiket a meglévő biztonsági rendszerrel úgy gondoljuk, hogy ki tudna tiltatni a tulajdonos, ha akarna" - írják a szurkolók.

Itt még voltak a kanyarban, szombattól már nem lesznek Forrás: MTI/Kovács Tamás

A mostani eset szálai a Vojvodina elleni Európa Liga-selejtezőhöz vezetnek, amely után az UEFA úgy határozott, hogy a Honvédnak a következő két nemzetközi kupamérkőzését zárt kapuk mögött kell rendeznie, a szurkolók részéről tapasztalt antiszemita, rasszista megnyilvánulások miatt.

A klub ezek után úgy döntött, hogy a szombati, Mezőkövesd elleni mérkőzéstől kezdve meghatározatlan ideig bezárja az állóhelyi Kispest-szektort, ahonnan az ultrák szoktak szurkolni. A Honvéd áprilisban egy bajnoki találkozóra már bezárta a Kispest-szektort a sorozatos rendbontások miatt.

"A családok, az asszonyok, a tisztességes szurkolók egy része tart ezektől a senkiháziaktól, és minél jobban hirdetjük a kártevők elleni harcot, annál jobban tartanak a rendes emberek az esetleges incidensektől. Szóval nehéz úgy irtani a férgesét, hogy közben növeljük az egészséges gyümölcstermést" - fogalmazott az Nb1.hu-n vezetett blogjában Hemingway az üggyel kapcsolatban. A Honvéd-ultrák azt is nehezményezték, hogy Hemingway szellemi nyomorékoknak, irtani és eltaposni való férgeknek, nyilas söpredéknek és náci bűnbandának is nevezte már őket.

"Kibékíthetetlennek tűnik az ellentét, de mi a békés együttélés hívei voltunk eddig is. Nem szeretjük Hemingway urat, de ettől még harcoltunk a közös célokért a magunk módján, a hangunkkal. Mi vagyunk az egyetlen szurkolótábor, amely nem fogalmazott meg kritikát a szurkolói kártya bevezetésével kapcsolatban - sokank feleslegesnek tartják, de nincs takargatni valónk" - írták az ultrák, akik elismerték, a távolmaradásuk a tulajdonos malmára hajtja a vizet, mert így kevesebb az esélye annak, hogy valakik kritikát fogalmaznak meg.

Hemingway azt szeretné, ha a szurkolók úgy mehetnének a stadionba, hogy nem kell tartaniuk incidensektől Forrás: MTI/Illyés Tibor

A közleményükben a szurkolók azt is leírták, hogy a Vojvodina elleni meccsen a sérelmezhető rigmusok a most bezárt szektorokból érkeztek. "A Vojvodina elleni EL-selejtezőn minden néző az ülőhelyi részen volt (nem a Kispest-szektorban, amit bezáratott a tulaj), sajnos mi sem ismerünk mindenkit. Bárhonnan felhangozhatott egy-egy nem kívánatos rigmus" - válaszolták a drukkerek, amikor arról érdeklődtünk náluk, honnan érkeztek a sértő rigmusok, és kik ültek azon a lelátórészen.

A szurkolók fontosnak tartották megjegyezni, hogy a mostani döntésük csak a hazai meccsekre vonatkozik, idegenbe továbbra is elkísérik a csapatot. A kispesti szurkolói csoportok elhatárolódtak a tulajdonos székének megrongolásától, és attól az üzenettől, amelyet a Kispesti Anonim Mozgalom jegyzet, és amelynek lényege fenyegetésként is felfogható: minden olyan megnyilvánulás, amely indokolatlanul sérti a szurkolók érdekeit azonnali, határozott intézkedést von maga után.

Az Origo megkérdezte Hemingwayt is, aki így reagált: "Egy szabad országban mindenkinek joga van oda váltani jegyet, ahova akar. Ezért küzdöttek a magyar ősök."

Vagyis úgy tűnik, a Honvédnál továbbra sem sikerül megoldani az időről időre újra fellángoló szurkoló vs. tulajdonos harcot. A csapatnál az előző szezonban 1700 volt a hazai átlagnézőszám, vagyis annak a néhány száz szurkolónak a távolmaradása nem okoz komoly veszteséget, és Hemingway elérheti, amit szeretne, nyugalom lesz a stadionban. Más kérdés, hogy ez a hangulat rovására megy majd. Igaz, az idegenbeli meccseken ott lesznek az ultrák, és megmutatják, mennyit jelent számukra a csapat, vagyis akár úgy is tűnhet, hogy a kecske is jóllakik, és a káposzta is megmarad.