Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Bár a magyar labdarúgó-válogatott a bukaresti 3-0-s vereség után a Puskás-stadionban 5-1-re legyőzte Észtországot, a csapaton belül nem felhőtlen az öröm. Dzsudzsák Balázs több biztatást várt volna a szurkolóktól, a cserepadon ücsörgő Szalai Ádám nem ünnepelte a magyar gólokat, Guzmics Richárd viszont annak ellenére boldogan nyilatkozott, hogy a romániai meccs után a drukkerek bűnbaknak kiáltották ki.

A Magyarország-Észtország vb-selejtező után alig telt el pár perc, máris feltűnt az újságírók és a főszereplők számára fenntartott folyosón két sztár, az egyik nemzetközi, a másik magyar.

Miért nem játszott Szalai?

Michel Platini UEFA-elnök - egykori háromszoros aranylabdás francia focista - nagyon elfáradhatott, mert hiába kérdeztük, nem akarta értékelni a meccset, Szalai Ádám pedig lehajtott fejjel elsuhant a média előtt. Látni lehetett, nem barátkozott meg a gondolattal, hogy nem került be a kezdőbe, ráadásul még csereként sem vetették be.

Sokan sérülésre gyanakodtak, pedig erről szó sem volt, Egervári Sándor ugyanis ezt mondta a Schalke csatáráról: "Több oka is van Szalai kimaradásának, az elsődleges, hogy a pénteken mutatott játéka alapján változtatni akartunk, és másnak szavaztunk bizalmat" - mondta a kapitány, ezúttal is többes szám első személyben.

A pólósokra még Dzsudzsák sem panaszkodott - a mérkőzés képeiért kattintson a fotóra! Fotó: Hajdú D. András - Origo

A másodlagos okokra nem derült fény, de elég valószínű, hogy a játékos és a tréner összetűzésbe kerülhetett, hiszen Szalai egyik magyar gólnál sem örült. "Egy 5-1-es győzelem során nem azzal a játékossal kellene foglalkozni, aki nem volt a pályán" - reagált Egervári a meccs utáni újságírói kérdésre.

Dzsudzsák: Ott tartunk, ahol szerettünk volna

Szalain kívül megvolt viszont az oka az örömre Dzsudzsák Balázsnak. A pénteki román-magyar (3-0) után már elmondta, hogy elfogadja a kritikákat ("Vállalnunk kell mindenféle támadást a szurkolók részéről, és most csendben kell maradnunk, mert amit mondanak, arra nincs jó válasz."), most pedig sikerült gólt szereznie, a csapat nagy győzelmet aratott. A Dinamo Moszkva szélsője azonban cseppet sem volt boldog.

"Hogy jó lett volna a hangulat a meccsen? Nehéz ilyenkor mit mondani, be kellett volna jönni az öltözőbe, és megnézni a csapatot, hogy milyen volt a játékosok lelkiállapota az 5-1 után. Oké, persze, csalódást okoztunk a szurkolóknak, de kaphattunk volna egy nagyobb biztatást legalább a végén, nem pedig azt kellett volna felhánytorgatni, hogy mit tettünk pénteken. Továbbra is második helyen vagyunk, öt gólt rúgtunk, lehet legyintgetni, hogy októberben Hollandia lesz az ellenfél, de ők is emberek, és nagyon messze van még minden. De jelenleg ott tartunk, ahol szerettünk volna” - mondta szinte egy szuszra Dzsudzsák.

A két vb-selejtező között elterjedt a hír, hogy a válogatott fenyegetéseket kapott, éppen ezért az MLSZ biztonsági lépésre szánta el magát.

"Biztonsági őrökkel aludtunk, rendőrök köröztek a telki edzőközpont körül, úgyhogy nem volt a legkellemesebb a felkészülésünk" - idézte fel Dzsudzsák. "Persze mondhatjuk, hogy ezt saját magunknak akartuk, de nem biztos, hogy normális, ha a válogatott játékosoknak úgy kell leszállniuk a repülőről, hogy tettlegességtől kell félniük. Lehet, hogy nem mindenki meri ezt elmondani, és lehet, hogy innentől kezdve én leszek az, akit megütnek idézőjelesen, de nagyon rossz három napon vagyunk túl, és erről beszélni kell. Három-négy napig elviseltük, hogy mindenki arról beszélt, hogy miattunk került ide az ország, ezek után nagyon nagy erőfeszítés kellett, hogy ezt a meccset így lehozzuk. De hál' istennek látszott a csapaton a düh és a motiváció. Megyünk tovább a saját utunkon, reméljük, páran velünk tartanak."

"Remélem, hogy néhány embernek, legalább a hozzátartozóinknak sikerült örömet szereznünk, és remélem, hogy legalább ők őszintén örülnek ennek a sikernek." Dzsudzsák szavai a lefújás után az M1-en - a mérkőzés képeiért kattintson a fotóra! Fotó: Hajdú D. András - Origo

A 26 éves játékos úgy érzi, a csapat nem tudott igazán örülni a négygólos diadalnak. "Nem az ünneplésről szólt ez a mérkőzés. Normál esetben mindenki pacsizik, örül, egymás nyakában vagyunk, és az újoncokat megénekeltetjük, de most minden elmaradt. Nem akarom a helyzetet túldramatizálni, nem szeretném sajnáltatni magunkat, és nem szeretnék mártírkodni, pusztán elmondtam, hogy mi történt az előző napokban. Három napig némán hallgattuk, hogy szégyent hoztunk az országra, ezért úgy gondolom, egy 5-1-es siker után mi is őszintén elmondhatjuk, hogyan éltük meg az előző három napot. Remélem, máskor nem fog ilyen történni."

Mindemellett azért optimista: "Másodikak vagyunk, mindenki előtt vezetünk egy ponttal, és le lehet hurrogni, hogy a hollandokkal játszunk. De felteszem a kérdést. És? Az észtek 2-2-t játszottak velük. Én most a nagyon nagy nyilatkozatokat abba is hagyom, mert sajnos belementünk abba a románok elleni meccs előtt, hogy leígértük a csillagot az égről. Remélem, októberben újra találkozunk."

A válogatott annak is köszönheti a második helyét, hogy a török csapat némi meglepetésre 2-0-ra győzött Bukarestben. "Ezt abszolút nem bánom, a románok minket megvertek 3-0-ra, saját magunkat megvertük 3-0-ra, de a csapat nagyon biztos volt abban, hogy az ellenfél a magyar és a török válogatottnál is gyengébb. Ezt nem sikerült bizonyítanunk, sajnos csak nyilatkozgattunk, de most a papírforma érvényesült, így minden afelé halad, hogy a csapat elérje azt, amit eltervezett."

Guzmics: Felállva tapsoltak, ez nagyon jó

Guzmics Richárd a szurkolók céltáblájává vált, miután a bukaresti meccs második percében román gólt érő hibát követett el, amikor eladta a labdát. Egervári Sándor kiállt a Haladás védője mellett, és az észtek ellen ismét a kezdőbe tette. "Óriási bizonyítási vágy volt bennem, mert nagyon mélyen voltam a bukaresti meccs után. Szerettem volna bebizonyítani, hogy a románok elleni hiba csak egy rossz pillanat műve volt. De úgy gondolom, hogy már utána is sikerült váltanom, és a meccs hátralévő részében sikerült elég jól játszanom, a párharcaimat többnyire megnyertem" - idézte fel a múlt pénteki meccset a védő.

A mérkőzés képeiért kattintson a fotóra! Fotó: Hajdú D. András - Origo

"Az előző napokban sokan rosszindulatúan elkezdtek zrikálni, de hál' istennek a családom, a barátaim mellettem voltak, és a játékostársak, a csapat is mellettem állt, segítettek túllépni ezen. A letargia után a mostani sikerrel sikerült visszaszerezni az önbizalmunkat" - mondta az Origónak Guzmics, aki kérdésünkre azt mondta, nem kellett félniük. "A szurkolókra gondolsz? Biztonságot adtak, szóval nem volt semmi probléma a szurkolók részéről sem."

A meccs utáni ünneplés - merthogy szerinte volt ilyen - tetszett neki. "Sikerült a nézők szeretetét visszaszerezni, mert a meccs után ott maradtak a stadionban, és felállva tapsoltak, ami nagyon jó dolog. A hollandok elleni meccsre nem gondolok, szeretném kiélvezni a sikert, az elmúlt napok letargikus óráit pedig elfeledni. A következő válogatottmeccsig csak a klubomra fogok koncentrálni."

Hírek és plusz tartalmak a Facebook-oldalunkon

Mindent egy helyen az Eb-ről