Vágólapra másolva!
Per-Mathias Hogmo váltja Egil Olsent a norvég labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányi posztján - jelentette be pénteki közleményében a norvég futballszövetség.

Az 53 esztendős Hogmo - aki már a két utolsó világbajnoki selejtezőn is irányítja majd a nemzeti együttest - négy évre szóló megállapodást írt alá, amely azonban automatikusan megszűnik, ha a norvég alakulat nem jut ki a 2016-os, már 24 csapatos franciaországi Európa-bajnokságra.

A szövetség azt közölte, hogy Hogmo a válogatott átvétele mellett befejezi a mostani szezont a svéd Djurgarden vezetőedzőjeként, 2014-ben pedig "stratégiai tanácsadója" marad a klubnak.

A szakember korábban Norvégia több korosztályos csapatát is irányította, majd három évig volt a női válogatott kapitánya, és a 2000-es sydneyi olimpián aranyérmet nyert a csapattal.

Olsen, aki 1990-től 1998-ig már dolgozott szövetségi kapitányként, 2009 óta irányította ismét a válogatottat, amely a mostani világbajnoki selejtezősorozatban nyolc meccsen csupán 11 pontot gyűjtött.

A norvégok két fordulóval a selejtező zárása előtt negyedikek, hét ponttal maradnak el az élen álló svájciaktól, de még van esélyük odaérni a pótselejtezőt érő második helyre. A kilenc európai csoportból azonban csak a legjobb nyolc második helyezett játszhat majd pótselejtezőt, eddigi mérlegük alapján pedig akár a norvégok is lehetnek azok, akik lemaradnak a vb-részvétel utólagos kiharcolásának lehetőségéről.