Vágólapra másolva!

Katar a tereket is klimatizálja a nyári foci-vb-ért

A 2022-es katari foci-vb szervezőbizottsága kitart a nyári rendezés mellett, és klimatizált szurkolói közterületek kialakítását ígéri.

A FIFA-t folyamatosan kemény kritika éri, mióta eldőlt, hogy Katar rendezheti a 2022-es vb-t, a tornát ugyanis a legnagyobb hőségben bonyolítanák le, a júniusi-júliusi időszakban 40-45 Celsius-fok a hőmérséklet.

Ezért felmerült, hogy esetleg a hidegebb hónapokra tolják át a világbajnokságot, de a rendezők ragaszkodnak az eredeti tervhez, s ehhez a stadionokat és edzőpályákat a legmodernebb, környezetbarát technológiával tennék légkondicionálttá.

A bírálóknak azonban főleg azzal van a bajuk, hogy az edzéseken és mérkőzéseken kívüli időt lehetetlen szabad ég alatt kibírni, s a szurkolók ki lesznek téve a hőségnek.

A szervezők most azt ígérték, hogy komfortos, megfelelő hőmérsékletű közterületeket, sétáló részeket alakítanak ki. Közleményükben jelzik: ha a FIFA mégis áthelyezné más időpontra a tornát, azt is meg tudják oldani.

Az európai szövetség (UEFA) várhatóan a januári megrendezést támogatja még akkor is, ha emiatt le kell állnia a nemzeti bajnokságoknak. Ugyanakkor szűkíti a FIFA mozgásterét, hogy a tornát az év elejére nem lehet tenni, mert februárban lesz a téli olimpia.

A FIFA végrehajtó bizottsága akár már október 3-án dönthet az ügyben.