Vágólapra másolva!
Ötből öt győzelemmel kezdte az idényt, eddig csak egyetlen gólt kapott az AS Roma, amely egyetlen hibátlan csapatként vezeti a Serie A-t. Rudi Garcia edző felfrissített kerettel dolgozhat, nemzetközi kupában nem kell szerepelnie, de a bajnoki címre vonatkozó kérdést még nagy óvatosan elhárította.

Szerda este óta egyedül az AS Roma mérlege hibátlan a Serie A-ban, miután idegenben verte a Sampdoriát, míg a Napolitól óriási meglepetésre pontot rabolt a Sassuolo. A bajnoki cím, vagy akár csak a BL-szereplés kiharcolása még odébb van, de a fővárosiak egy része már elkezdett ábrándozni.

"A szezon végén kell történelmet írnunk, nem most" - hűtötte le a kedélyeket Rudi Garcia edző a Sky Sport Italiának szerda este, a sorban ötödik bajnoki meccs behúzása után. Öt kör után még sosem volt hibátlan a Roma, szépséghiba, hogy az edzőt kiállították a Samp elleni meccsen.

"Nem mondtam semmi rosszat, de nem számít, a győzelem a lényeg. Az ötmeccses nyertes széria a játékosaimat dicséri, mind keményen dolgozik, hogy kedvére tegyen a közönségnek: egyszerre támadunk és védekezünk, ezért is nem emelhetünk ki egyéneket. Nem mellékes, hogy minden meccsünket legalább két góllal nyertük" - ment át elemzőbe Garcia.

Még szebb, hogy öt forduló alatt csupán egyetlen gólt kapott a Roma, ami két szempontból is figyelemre méltó: idén eddig meglepően erős a Serie A góltermése (3,04 a meccsenkénti átlag, míg a Premier League-é csak 2,14), másrészt a Roma közelmúltja minden volt, csak kiegyensúlyozott nem.

Végre egy sikeres kísérlet?

Rómában 2011 áprilisában kezdődtek a változások, mikor az amerikai-olasz Thomas Di Benedetto lett a klub tulajdonosa. Az átállás nem ment simán: először Luis Enrique érkezett edzőnek, miközben jelentősen változott a csapat kerete is. A spanyollal nem igazán ment a játék, de még a sajtótájékoztatók is akadoztak, volt, hogy Enrique majd' egy percet ült néma csendben, mielőtt válaszolt volna.

Cseppet sem lett egyszerűbb az élet a következő edzővel, Zdenek Zemannal sem, akivel 4,1-es meccsenkénti gólátlaggal indult az előző idény, csakhogy ez sok rúgott, de sok kapott gólt is jelentett. A teljesen kiszámíthatatlan csapat nem is vitte sokra a taktikailag érett ligában, a szezont megbízott edzőként Aurelio Andreazzoli fejezte be, akivel a hatodik helyen landolt a csapat.

A kísérletezős korszaknak az új elnök - egyben új többségi tulajdonos - James Pallotta is véget akart vetni, ezért büszkén jelentette be a nyáron, hogy remélhetőleg évekre megtalálta a megoldást az edzőkérdésre. Rudi Garica szerződtetése "az első komolyabb döntésem, és remélem, sokáig ő marad az edző", fogalmazott akkor a bostoni üzletember.

Garcia a Sampdoria elleni meccsen Forrás: AFP/Oliver Morin

Garcia eddig csak otthon, Franciaországban dolgozott, legutóbb öt évig a Lille-t irányította, amellyel egy-egy bajnokságot, kupát és szuperkupát nyert. Viszont szerette volna kipróbálni magát a Románál, a klub vezetése pedig szerette volna megszerezni. Az igények egymásra találtak, Garcia hozta a két segítőjét, így a szakmai stáb immáron huszonegy főből áll, többek között öt fizioterapeutával, orvosokkal, videoelemzővel, erőnléti edzőkkel.

A francia edző ázsiója pedig meredeken emelkedik: vasárnap elverték a Laziót, a Samp elleni szerdai győzelemmel pedig a klubtörténet legjobb rajtját vették.

"Hogyan nyertem meg magamnak az öltözőt? Nem volt nehéz, minden játékos egyforma bánásmódot igényelt" - mondta Garcia, holott a lassan császárnak számító Francesco Totti csak a kispadon kezdte a genovai meccset, de miután beállt, gólpasszt adott a nyáron érkezett Gervinhónak.

Az elefántcsontparti támadó bevallása szerint máris jobb a kapcsolata Garciával, mint Arséne Wengerrel volt, holott az Arsenalnál sem érezte magát rosszul.

Gervinho (j) Luliccsal párbajozik a Lazio elleni derbin Forrás: AFP/Gabriel Buoys

Garcia azonban tudja, a jó hangulat csak az alap, a munka dandárja most következik. A Romának ugyanakkor nincs mitől tartania, nemzetközi kupában nem szerepel, a keret pedig gazdag, és ezen a nyáron is felfrissült.

Gervinho mellett érkezett Tin Jedvaj, a Dinamo Zagreb 1995-ös születésű középső védője, Morgan De Sanctis kapus a Napoliból, Mehdi Benatia (középső védő) az Udineséből, Maicon (jobbhátvéd) a Manchester Cityből, Kevin Strootman (középpályás) a PSV Eindhovenből, Gianluca Caprari (jobbszélső) a Pescarából, Adem Ljajic (támadó) a Fiorentinából és Mattia Destro (középcsatár) a Genoából. Belőlük mind meghatározó játékosok lehetnek, miközben az alapemberek közül csak Erik Lamela (Tottenham), Pablo Daniel Osvaldo (Southampton) és Marquinhos (PSG) távozott, értük összesen közel 80 millió eurót fizettek, alapvetően ennek köszönhetően zárta majd negyvenmilliós pluszban az igazolási idényt a klub.

A keret átlagéletkora jelenleg 27,1 év, ami optimálisnak mondható. Ugyanakkor a sok érkező mellett legalább ennyire fontos, hogy Totti és Daniele De Rossi maradt: a két ősrómai tartást adhat a csapatnak, nem engedheti leülni a fiatalokat.

De nem engedi Garcia sem: "Szép dolog zsinórban öt győzelem, de nem írtam újra a Roma történetét. Túl korai megítélni, mennyire vagyunk erősek, várjunk még ezzel tíz meccset." Mikor a bajnoki címről kérdezték, sokat sejtető mosollyal csak ennyit mondott: "Scudetto? Hogy mondják ezt franciául? Nem értem a kérdést!"

Irány Milánó

Vasárnap este (20.45) a Farkasok a Bolognát fogadják, majd egy hétre rá, a hetedik fordulóban következik az idény második komoly tesztje, az Inter elleni idegenbeli meccs.

Nagyra törő tervek

Pallotta elnök globálisan ismert márkává akarja fejleszteni a klubját, ennek érdekében nyáron megváltoztatta a címert, az ASR feliratot egyszerűen ROMA-ra cserélve. "A világ nagy részének fogalma sincs, mi az az AS. Páran meg azt kérdezték tőlem, mikor játszik az AC Roma?"

2014-től életbe lép egy tízéves szerződés szerződés a Nike-kal, ami jóval túlmutat a sima mezszállításon: a klub sportruhái a kirakatokban lesznek majd az Egyesült Államoktól Indonéziáig szerte a világon.

A szurolóknak azonban a 2016-ra ígért új stadion a legfontosabb, a hatvanezresre álmodott aréna segítségével megszűnne a társbérlet a Lazióval, és mivel saját tulajdonban lenne, a klubnak termelne bevételt.