Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott felszívta magát a romániai fiaskó után, és az Észtország elleni 5-1-es kiütéssel folytatta szereplését a világbajnoki selejtezősorozatban. Törökország idegenben megverte Romániát, így ismét a mienk a második hely, bár nem mi vagyunk az esélyesek.

Vb-selejtező, D csoport:
Magyarország - Észtország 5-1 (3-0) - élő közvetítés
Puskás Ferenc Stadion, 10 ezer néző, v: Aliakszej Kulbakov (fehérorosz)
Magyarország: Bogdán Ádám - Vanczák Vilmos, Guzmics Richárd, Kádár Tamás, Laczkó Zsolt (Devecseri Szilárd, 62.) - Koman Vladimir, Elek Ákos (Gyömbér Gábor, 76.), Hajnal Tamás, Dzsudzsák Balázs - Böde Dániel, Németh Krisztián (Szakály Péter, 86.)
Észtország: Sergei Pareiko - Taijo Teniste, Mikk Reintam, Ragnar Klavan, Enar Jääger - Tarmo Kink (Gert Kams, 76.), Sergei Mosnikov, Martin Vunk, Ats Purje (Henrik Ojamaa, a szünetben) - Jarmo Ahjupera (Sergei Zenjov, a szünetben), Henri Anier
gólszerzők: Klavan (11., öngól), Hajnal (21.), Böde (41.), Németh (69.),Dzsudzsák (85.), illetve Kink (48.)
sárga lap: Laczkó (54.), Guzmics (60.), illetve Purje (24.), Jääger (62.), Vunk (69.), Kink (74.), Reintam (84.)

Egervári Sándor szövetségi kapitány jelentősen változtatott a Romániában 3-0-s vereséget szenvedett kezdőcsapaton, bekerült Laczkó, Elek, Hajnal és Németh Krisztián, kimaradt többek között a sérült Varga József és az egészséges, de a kispadon kezdő Szalai Ádám is.

Hasonlóan kezdhetett volna a magyar válogatott az észtek ellen, mint ahogy a románok kezdtek a magyarok ellen Bukarestben, ám Németh Krisztián a negyedik percben egy szépen kidolgozott helyzet végén a tizenegyespontról a kapufát találta el, már sokadszor a válogatottban, amelyben eddig gólt még nem szerzett.

A vártnál többen látogattak ki a meccsre - a mérkőzés képeiért kattintson a fotóra! Fotó: Hajdú D. András - Origo

A nagy lendülettel kezdő Egervári-csapat kidolgozott még egy ziccert, de Böde elől az utolsó pillanatban menteni tudtak, majd a 11. percben egy Dzsudzsák-beadás utáni komikus jelenetnek köszönhetően megszereztük a vezetést. A Dinamo Moszkva szélsője ment el a bal oldalon középre gurította a labdát, amelyet egy észt védő egy másik csapattársának a lábára rúgott, onnan pedig a kapuba pörgött a labda. (1-0)

A magyar csapat továbbra is támadásban maradt, és tíz perccel később Koman passzára szépen érkezett középen Hajnal, aki kapáslövésével kettőre növelte az előnyt. (2-0) Ahogy teltek a percek, úgy szerzett egyre szebb gólokat a magyar válogatott, nem sokkal az első félidő vége előtt ugyanis Böde a saját térfelén kapott egy labdát, megindult, három-négy észt játékos is lepattant róla, majd 20 méterről pazarul csavart a bal alsóba. (3-0) Ha ezt a gólt Messi vagy Ronaldo rúgja, akkor még hetekig ismételgetik, és több millióan nézik meg a videomegosztókon.

Böde pazar gólt lőtt - a mérkőzés képeiért kattintson a fotóra! Fotó: Hajdú D. András - Origo

A szünetben a háromgólos előny ellenére nem volt teljesen felhőtlen a kilátogató közel tízezer magyar szurkoló öröme, hiszen ha a magyar válogatott tud így is játszani, akkor még jobban fájhat a Románia elleni lélektelen játék, és a megalázó bukaresti vereség.

A második félidő elején aztán mutatott valamit a pénteki zavart játékából a magyar válogatott, az észtek ezt gyorsan ki is használták, és a Győrben játszó Tarmo Kink góljával szépítettek. (3-1)

Kidolgoztak ezután még néhány helyzetet a vendégek, gyorsan meg is szólalt a lelátón az „Ébresztő, ébresztő”, amire Németh Krisztián válogatottbeli első góljával válaszolt. Böde nyert meg egy párharcot, Koman elé került a labda, ő továbbpasszolta Némethnek, aki szépen lépte át, tempóelőnybe kerülve ezzel, majd kilőtte a hosszú alsót. (4-1) Kicsit olyan nosztalgikus érzése támadt az embernek, a 2009-es U20-as világbajnokságon láttunk ilyen összjátékokat Koman és Németh között, amikor a magyar csapat bronzérmes lett. Akkor azt hittük, néhány év múlva rájuk fog épülni a felnőttválogatott, és sikert sikerre fog halmozni, ehhez képest Komanon és Némethen kívül csak Korcsmár maradt meg hírmondónak.

A még nagyobb különbségű győzelemről Dzsudzsák és a szerencse tett, amikor a hajrában a csapatkapitány megpattanó szabadrúgása a kapuban kötött ki. (5-1)

Magabiztos győzelem lett a vége, de hiába? A mérkőzés képeiért kattintson a fotóra! Fotó: Hajdú D. András - Origo

A mutatott játék alapján még fájóbb a bukaresti kudarc, már csak azért is, mert a csoport másik meccsén kisebb meglepetésre Törökország idegenben 2-0-ra legyőzte Romániát, így a magyar válogatott visszavette a pótselejtezőt érő második helyet. Az utolsó két fordulóban előbb a magyarok Hollandiával játszanak idegenben, majd fogadják Andorrát, míg Románia Andorrába utazik, majd fogadja az észteket.

A magyar-észt góljai:

A csoport másik két meccsén:
Románia - Törökország 0-2 (0-1)
g: Yilmaz (22.), Erdinc (95.)

Andorra - Hollandia 0-2 (0-0)
g:Van Persie (50., 54.)

A csoport állása:
1. Hollandia 8 7 1 - 24- 4 22 pont - már kijutott
2. Magyarország 8 4 2 2 18-12 14
3. Törökország 8 4 1 3 14- 7 13
4. Románia 8 4 1 3 13-12 13
5. Észtország 8 2 1 5 6-16 7
6. Andorra 8 - - 8 0-24 0

A további program:
október 11.:
Észtország-Törökország
Hollandia-Magyarország
Andorra-Románia

október 15.:
Románia-Észtország
Törökország-Hollandia
Magyarország-Andorra

Hírek és plusz tartalmak a Facebook-oldalunkon