Vágólapra másolva!
A csehek elleni döntetlennel a magyar fociválogatott célegyenesbe fordult a sorsdöntő bukaresti vb-selejtező előtt. Az Origo három korábbi szövetségi kapitányt kérdezett a román-magyar csata esélyeiről. Várhidi Péter a kiszámíthatatlan magyar húzásokban bízik, és egy újabb román botrány kirobbanását jósolja, Verebes József elérkezettnek látja az időt a támadófocira, amit Bukarest után Eindhovenben is bevetne. Jenei Imre szerint a románok elkezdték tisztelni a magyarokat, a botrányok nem fogják őket megzavarni, Piturcának viszont még mindig nem állt össze a csapata. Huszti Szabolcs visszacsalogatásával Várhidi sem foglalkozna Egervári Sándor helyében, Jenei viszont igen. 

"Romániának jobb csapata van, de a magyarok kétségkívül közelebb kerültek hozzájuk" - állapította meg a Nagyváradon élő romániai magyar edző, Jenei Imre, aki szerdán a magyar-cseh és a szintén 1-1-re végződött román-szlovák barátságos meccset is megpróbálta követni. Az 1986-ban Steaua Bukarestet BEK-győzelemig vezető szakembernek a magyarok meccse a két csapat támadójátéka miatt tetszett, a románok viszont nem tettek rá jó benyomást. "A szlovákok ellen nem mutattak semmit, bár ebben az is benne lehet, hogy a válogatottat adó négy csapat az EL és a BL miatt le van terhelve. Az viszont szembetűnő, hogy már csak három hét van a bukaresti meccsig, de nincs meg Victor Piturcának az a 8-9 játékosa, akire építeni fog, úgy néz ki, több poszton is kérdőjelek vannak."

Victor Piturca csapata a szlovákok ellen nem tett jó benyomást Jenei Imrére Forrás: AFP

A már júlisuban kiselejtezett magyar élcsapatokat ugyan nem érintik a nemzetközi kupameccsek, ezzel együtt Várhidi Péter bízik a magyar győzelemben. "Mikor várjuk tőlük a sikert, ha nem most? Úgy érzem, erre az érési pontra van kihegyezve a több éve tartó munka. A csapat rutinos, a játékosok erejük teljében vannak, muszáj, hogy teljesítsenek." A magyar válogatottat 2006-tól 2008-ig irányító Várhidi az Egervári-csapat legfőbb erényét a kreativitásban látja. "Ebben rengeteget léptünk előre az utóbbi években, szinte a csapat minden tagja képes olyan váratlan húzásokra, amire nem lehet felkészülni." Várhidi az együttes gyenge pontját is megnevezte, ami a csehek ellen különösen érzékelhető volt: "Bárki is a kapitány, a védekezés hosszú ideje fejfájást okoz, egyszerűen túl kevés a védő a magyar fociban."

Hová lett a lendület a barátságos meccsekről?

Várhidi az érési folyamatnak tudja be, hogy a válogatott az utóbbi időben a tétmeccsekre rendre képes felpörögni, a barátságos meccseken viszont gyengébb játékot mutat, így a csehek ellen is hullámzóan játszott. "Az én fiatal válogatottamnál még fordítva volt, az előkészületi meccseken az erős ellenfél feltüzelte a csapatot, ám a tétmeccseken kijött a rutin hiánya. A mai alapemberek viszont már átvették a profi mentalitást, és ahogy a tét nő, azzal együtt tudják növelni a teljesítményt."

A válogatott kispadján 1987-ben, illetve 1993-94-ben is dolgozó Verebes József ezzel szemben nem engedne különbséget tenni tétmeccs és felkészülési találkozó között. "Nincs olyan, hogy valaki nem ad ki magából mindent." Ugyanakkor elérkezettnek látja az időt, hogy az Egervári-csapat az általa preferált focit játssza, miután a pótselejtezőre csak a győzelemmel marad esélye. "Már tízmilliószor elmondtam a véleményem, nálam akárhogy hívhatják az ellenfelet, a nyerő stratégiát kell játszani. Bukarestben most amúgy sem lehet taktikáznunk, neki kell menni az ellenfélnek."

Jeneit hiába várják Bukarestbe

Ebben a selejtezősorozatban a két csapat Budapesten 2-2-re végzett, a románok az utolsó pillanatban egyenlítettek. A magyar szövetségi kapitányként 1992-től 1993-ig dolgozó Jenei Imre azt hangsúlyozta, hogy az utóbbi időben Romániában sokkal komolyabban veszik a magyarokat, mint korábban, és nem csak a márciusi meccs miatt. "Épp most hívott egy itteni újságíró, hogy milyennek láttam a magyarokat a csehek ellen, és hallottam, felvételről többen megnézték a román-szlovák után a pesti meccset."

Várhidi Péter a magyarokat tartja esélyesebbnek Bukarestben Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az aradi születésű, futballistaként 12 román válogatottságig eljutó Jenei Imre mosolyogva állapította meg, hogy a "mieink" kifejezést mindkét csapatra használta, a tippelés helyett pedig csak annyit mondott: "Nagy meccset várok, kívánom, hogy nyerjen a jobbik csapat, és hogy ne legyen gond a bukaresti stadion rossz talaja miatt. Amennyi pénzt arra ráköltöttek, az alapján már sokkal jobbnak kellene lennie." A román szövetség elnöke, Mircea Sandu meghívta bukaresti meccsre a 2000-ben a román válogatott kapitányaként is dolgozó szakembert, ő azonban azt tervezi, hogy inkább otthonról nézi majd.

A nagy szavakból ronda megfázás lehet

Jeneihez hasonlóan Várhidi Péter is közel azonos képességűnek tartja a két csapatot, de nála a magyarok az esélyesebbek. "Románia semmivel sem jobb, mint a magyar csapat. Az eddigiekben bebizonyosodott, hogy végre egy olyan csoportba kerültünk, ahol mindenki verhető, leszámítva a hollandokat. Nagy hangulat lesz Bukarestben, de a futballtudása nem fog megváltozni a románoknak márciushoz képest, ez egy átlagos képességű társaság." Várhidi 60-40 százalékban látja a párharc esélyeit magyar szemszögből.

Amikor százalékos latolgatást kértünk tőle, Verebes József azt válaszolta, hogy 1 százalék eséllyel is meg lehet nyerni egy meccset. "De nemcsak a románokra kell így tekinteni, hanem a hollandokra is." A legfontosabb szerinte, hogy a játékosokban rejtett energiáit mozgósítani tudják. "Egy ilyen meccsen ehhez a legalkalmasabb az a tudat, hogy az ember a hazájáért játszik, és ez nem frázis." Hozzátette, a meccs előtti nyilatkozatokból vissza kellene venni a korábbiakhoz képest. "Legyen a játék a lényeg, a pályán tegye a dolgát mindenki, a nagy nyilatkozatoktól már sokszor rondán megfáztunk."

Verebes József mindenki ellen a támadófocira szavazna Forrás: Eto.hu

Legyen a románok baja

A román foci viharai az utóbbi időben a válogatottat is megtépázták: Victor Piturca kapitány nemrég felfüggesztett börtönt kapott, a román újságok pedig a Steaua és a válogatott közötti ellentétről írtak. "Nekem is furcsa volt a Steaua edzőjének a hozzáállása, de úgy gondolom, hogy a románok elég profik, hogy ezt ne vigyék be a pályára" - mondta Jenei Imre. "Ami pedig a kapitányt illeti, Piturca elég erős ahhoz, hogy az ügyét kezelje."

Várhidi Péter ezzel szemben olyan zavart érzékel, ami szerinte kihat a teljesítményre. "A hírek között nyilván vannak igaz és hamis infók is, de van egy olyan érzésem, hogy még a meccsig vagy a meccs után valami komolyabb balhé ki fog robbanni a románoknál." Verebes József nem akart foglalkozni a román helyzettel: "Az elég nagy probléma, ha valaki nem tud zavartalanul a dolgára koncentrálni, de ez legyen az ő bajuk."

A magyar válogatottat jelenleg nem gyötrik hasonló konfliktusok, visszatérő gondot inkább az jelent, hogy a keret több tagjának is hányatott sorsa van, és csak kevesen számítanak alapembernek a klubjukban. Várhidi Péter nem tartotta ezt megoldhatatlan problémának, és Jenei Imre is az alapemberei mellett kitartó Egervári Sándornak adott igazat. "Természetesen gond a kapitánynak, ha nem játszik valaki a klubjában, de az ország csapatának az állandósága is egy erős szempont" - mondta az erdélyi tréner.

Jenei megpróbálkozna Husztival

A magyar csapatnál utoljára a válogatottságot 2010-ben lemondó Huszti Szabolcs ügye okozott komolyabb zavart. A ballábas szélső immár hosszú ideje az egyik legjobb formában levő magyar focista, az Origo tavaly egy elképzelt kibékülő levélváltással próbálta közelebb hozni a csapathoz, de immár három éve nincs változás az ügyében. Egy mostanra időzített visszatéréssel alaposan meg lehetne zavarni a románokat, miután a Dinamo Moszkvában jobbszélen játszatott Dzsudzsák Balázzsal egyszerre is a pályán lehettek volna Bukarestben.

"Nem tudjuk, mi történt pontosan köztük, fölösleges lenne ebbe kívülről beleszólni" - fogalmazott Várhidi Péter, aki annyit azért megjegyzett, nem hiszi, hogy most próbálkozni kellett volna Huszti rehabilitálásával. Jeneinek viszont más a véleménye. "A pályán mindig az ország legjobb játékosainak kell lennie. Az edzőnek az a dolga, hogy ezeket a focistákat ki tudja állítani, és a legjobbat ki tudja hozni belőlük, minden további dolog másodlagos. Én arra törekednék, hogy megoldjam ezt a problémát."