Vágólapra másolva!
Szerbia budapesti nagykövete, Rade Drobac sajnálja, hogy atrocitás érte múlt csütörtökön a Budapest Honvéd labdarúgócsapatának Újvidékre, a Vojvodina elleni Európa Liga-mérkőzésre utazó szurkolóit, és a kispesti klub hétfői levelét továbbítja az illetékes szerb hatóságoknak.

A Honvéd kedden a honlapján tette közzé Rade Drobac válaszát. A nagykövet jelezte: meggyőződése, hogy a szerb hatóságok a két klub szurkolói közötti esetleges incidensek elkerülése és a magyar csapat szimpatizánsai megvédése érdekében intézkedtek. Kiemelte: valószínűleg ezt nem a legmegfelelőbb módon tették, de amint Gács Pálnak, a kispestiek ügyvezetőjének írta: "a világon mindenhol nehéz a szurkolók, különösen a labdarúgó-szurkolók féken tartása". Egyúttal őszinte sajnálatát fejezte ki a történtekkel kapcsolatban.

Gács Pál hétfőn tájékoztatta arról a nagykövetet, hogy a csapatot közel ötszázan kísérték el az idegenbeli találkozóra, az utat a szurkolók maguk szervezték. A röszkei határon több órán át várakoztatták a drukkereket, akiktől ráadásul elvették a buszon hagyott ételeiket, italaikat, fényképezőgépet és egyéb személyes tárgyakat is, és ezek mostanáig nem kerültek vissza hozzájuk. Az újvidéki stadionig vezető úton sem állhattak meg, és még bent a stadionban sem várta őket büfé. Ezenkívül csak George F. Hemingway klubtulajdonosnak és az európai szövetség (UEFA) delegáltjának közbenjárására kaptak vizet az addigira kiszáradt vendégszurkolók. A hazafelé úton, a szerb határon újabb másfél-két óra tüzetes átvizsgálás várt az utazókra.

A kispesti klub ügyvezetője arra kérte Rade Drobacot, kezdeményezzen vizsgálatot Szerbiában, hogy "kik a felelősök ezekért az elfogadhatatlan és a két ország barátságát megrontó eseményekért".

Az ügyben hétfőn Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője tartott sajtótájékoztatót, amelyen felháborítónak nevezte, hogy sem a klub, sem a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ), sem pedig a Külügyminisztérium nem szólalt meg az ügyben, és nem kért magyarázatot a szerb hatóságoktól.

A Külügyminisztérium hétfőn este azt közölte az MTI-vel, hogy konzuli ügyként kezeli a történteket. Kaleta Gábor sajtófőnök kifejtette: a Külügyminisztérium kérelem esetén megtesz minden, a konzuli védelemről szóló törvény szerinti intézkedést.

A múlt csütörtöki mérkőzést 2-0-ra nyerte a Vojvodina, a visszavágót csütörtökön rendezik a Bozsik Stadionban.