Vágólapra másolva!
Kovács Péter a 93. percben szerzett gólt a Strömsgodset-Debrecen Európa Liga-selejtező norvégiai odavágóján, így a légiós miatt nem tudott 2-1-re nyerni a magyar csapat. A 35 éves csatár sokkal erősebb Lokival találta magát szemben, mint amire számított, elárulta, hogy miért mosolyogtak a kupameccs után Kondás Elemér DVSC-edzővel, és összehasonlította a saját népszerűségét David Beckhamével.

A 93. percben szerezte a döntetlent jelentő gólt, mire gondolt?

Arra, hogy ez egy fontos gól, mivel a 2-2 jobb, mintha 2-1-re kikapunk. Nem nyújtottunk olyan teljesítményt, mint amit elvártunk magunktól, főleg az elsőben voltunk katasztrofálisak.

Mert egyébként ennél sokkal jobb csapat a Strömsgodset?

Sokkal jobb, főleg hazai pályán jóval több helyzetet szoktunk kialakítani, mint csütörtökön, de ez most nem sikerült.

A góllal megakadályozta egy magyar csapat győzelmét.

Kicsit fura érzés volt, amikor magyar hangokat hallottam a pálya széléről, régen tapasztaltam ilyet, más, mint amikor angolul vagy norvégul hallom az instrukciókat. De semmi nagy dologról nem tudok beszámolni. Kicsit extra volt a helyzet, de nem nagyon.

Szándékosan nem ünnepelt látványosan?

Nem is gondoltam arra, hogy ünnepeljek vagy se, az volt a legfontosabb, hogy a labda minél előbb ismét játékban legyen. Tudtam, hogy már nagyon a vége felé jár a meccs, ezért inkább mentem előre, hátha tudunk még egyet rúgni.

Versenyfutás a debreceni Zsidai Lászlóval (jobbra Kovács Péter) Forrás: AFP/Pasi Autio

A debreceni Joel Damahou már az ötödik percben megsérült, mivel - a DVSC weboldala szerint - ön rácsúszott a lábára. A meccset Magyarországon nem lehetett látni, ezért kérdezem: durva volt a szabálytalanság?

Üzenték nekem is, hogy miattam sérült meg, de értetlenül állok a dolog előtt. Az történt, hogy egy visszakapott labdát elpasszolt a srác, mire keményen összeütközött a térdünk, ami nekem is nagyon fájt. Fájdalmat éreztem az egész meccs során, és szó sem volt semmiféle szándékosságról. Az eset után visszajött a pályára, a kérdésemre mondta, hogy minden rendben van vele, de két perc múlva ismét lement a pályáról. Sajnálom, hogy megsérült, remélem, minél előbb visszatér, bár nem tudom, mennyire súlyos a sérülése.

A debreceniek honlapja szerint öt játékosuk is megsérült. Ilyen kemény volt a Strömsgodset?

A meccset inkább fairnek és férfiasnak nevezném. Én nem is nagyon emlékszem sérülésekre, de talán a műfű számlájára írható, ha tényleg ennyien kidőltek a sorból. Az ilyen pályán másképp kell játszani, az irányváltásoknál a test máshogy reagál, lehet, emiatt történtek kisebb sérülések. Mi már megszoktuk a pályát, igaz, amikor 2008-ban átadták, akkor nálunk is akadt három-négy térdszalagszakadás. Teljesen más az ilyen felület, mint a megszokott füves.

Készült egy olyan kép a meccsről, amelyen egymás vállát lapogatják Kondás Elemér DVSC-edzővel, miközben láthatóan harsányan nevetnek. Miről beszélgettek?

Talán azt mondta, hogy "pont az utolsó percben tudtál nekünk gólt rúgni"?, ezen mosolyogtunk. Nekem azonban hülyeség lett volna elnézést kérnem a gólomért. A debreceniek nagyon jól és taktikusan játszottak, én pedig tudtam, hogy nem lesz sok helyzetem, aztán azt az egyet, amely adódott, gólra is váltottam. Az csak véletlen, hogy az utolsó percben rúgtam.

Az ominózus fénykép Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Nem tart attól, hogy Nyíregyházán a hazai szurkolók akár ellenségesek is lehetnek?

Erre felkészülni úgysem lehet, de megpróbálom majd valahogyan kizárni a külvilágot, ami nem könnyű, hiszen a bekiabálásokat hallani fogom. De igyekszem majd a saját dolgomra koncentrálni, és elfogadni a körülményeket.

Mit szólt, amikor megtudta, hogy magyar csapatot kapott a Strömsgodset?

Egyből kérdeztek a klubnál, hogy mit tudok a DVSC-ről, de nem igazán tudtam segíteni. Megnéztem a debreceniek játékoskeretét, és két játékost ismertem, Czvitkovics Pétert és Ibrahima Sidibét, mindkét játékos ellen Belgiumban futballoztam. A többiekről semmit nem tudtam, de csütörtökön kiderült, hogy nagyon jó játékosok alkotják a csapat kezdő tizenegyét.

Sidibét nem ismerhette eléggé, hiszen két gólt is rúgott.

Valóban sok gondot okozott, jó labdákat kapott a csapattársaitól, ráadásul további két gólt is rúghatott volna, volt egy kapufája és egy nagy helyzete is.

A Loki erősebb vagy gyengébb volt a vártnál?

Sokkal erősebb. Megnéztük egy-két korábbi meccsét, de az a csapat teljesen más volt. Más játékosok játszottak más posztokon, a látottak alapján nem kaptunk jó képet róluk. Ellenünk megmutatták, hogy nagyon szervezett, okos játékra képesek.

Itt megnézheti a Loki és Kovács góljait

Jövő héten a focin kívül más programja is lesz Magyarországon?

Remélem, hogy lesz időm arra, hogy találkozzak apával és egy-két közeli ismerősömmel, de nagyon zsúfolt lesz a program. Szerdán érkezünk meg, edzünk egyet, majd csütörtökön lesz a meccs, amely után egyből megyünk Budapestre, ott alszunk, majd utazunk haza. Jegyet valahonnan még szereznem kell az ismerőseimnek, de szerintem nem lesz ezzel gond, nem hiszem, hogy a csapatársaim elvinnék Magyarországra a családtagjaikat. A párom (Melissa Wiik 63-szoros norvég válogatott női focista - a szerk.) sajnos nem tud jönni, mert az Eurosporton szakkommentátorkodik a női foci-Eb-n, de ha a norvég tévé közvetíti a mi meccsünket, akkor azért követni tudja majd, hogy mire megyünk.

Harmincöt évesen hogyan tervezi tovább a karrierét?

Nemrég írtam alá egy kétéves szerződést, így 2015-ig biztosan folytatom. Közben az interneten keresztül egy dán főiskolára járok, amely sportigazgatói állást biztosíthat, az első évet már befejeztem. Edző nem szeretnék lenni, de soha nem tudhatod, hogy hová vet a sors.

Nyíregyházán minden szót érteni fog Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A csapatának nem megy rosszul a norvég bajnokságban, hiszen 16 kör után a Rosenborg mögött két ponttal lemaradva a második, ön viszont gólkirály létére még csak három találatnál jár.

Szeretnék több gólt szerezni, de ennél fontosabb, hogy valamit nyerjek a csapattal (2012-ben a Molde lehajrázta Kovácsékat - a szerk.). Sajnos a kupából már kiestünk, de most jó esélyünk van a bajnokságban, az pedig majd kiderül, hogy mire visszük az Európa Ligában. Az, hogy egyénileg jó leszek-e vagy sem, csak másodlagos.

Már több mint száz gólt szerzett már a norvég bajnokságban, mennyire ismert az országban?

Az vagyok, de relatív, hogy mennyire, azért nem vagyok egy David Beckham. De főleg itt, Oslo környékén, Norvégia déli részén jól ismernek. A lapoknak gyakran nyilatkozom, elég jó a kapcsolatom a médiával, igyekeztem mindig pozitívan hozzáállni a sajtóhoz, ha nem értek el az újságírók telefonon, visszahívtam őket, vagy üzentem nekik.

A téli sportokkal felveszi a versenyt a foci?

Decembertől februárig csak az alpesi síről, a síugrásról szólnak a sporthírek, de a bajnokság márciusi rajtja után a foci kerül az első helyre. Aztán képbe jön a kézilabda is, most pedig az atlétikai vb-re készül az ország, ahol indul néhány éremesélyes norvég sportoló. De azért ilyenkor is lehet találkozni a lapokban a téli sztárokkal.

Magyarként nincs túl hideg Norvégiában?

Mindenki azt hiszi, hogy itt mennyire hideg van, pedig nem hidegebb az időjárás, mint Magyarországon, ahol télen szintén lehet hallani mínusz 15-20 fokokról. De itt, Oslóban más a hideg, mint otthon, ez a száraz hideg nem olyan kellemetlen, igaz, több hó esik, mint Magyarországon. De Skandináviában ezzel együtt kell élni.

Csak őszinte voltam - interjú Kovács Péter norvég gólkirállyal