Vágólapra másolva!
A házigazda brazil labdarúgó-válogatott sima 3-0-s győzelmet aratott Japán ellen a jövő évi világbajnokság főpróbájának tartott Konföderációs Kupa szombati nyitómérkőzésén.

A brazilok Neymar bombagóljával már a 3. percben vezetést szereztek, majd a második játékrész elején Paulinho növelte az előnyt. A házigazda aztán még a lefújás előtt, a 93. percben is betalált a csereként beállt Jo révén (a meccs góljait megnézheti online közvetítésünkben).

A találkozó előtt Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke mondott megnyitóbeszédet, de őt és a mellette helyet foglaló Dilma Rousseff brazil államfőt is kifütyülték a szurkolók.

Az összecsapást megelőzően több száz tüntető tiltakozott a sportesemény megrendezése ellen. A rendőrök könnygázt vetettek be és szétoszlatták a tömeget, nyolc embert őrizetbe vettek, az összetűzésben pedig 27-en szenvedtek könnyebb sérüléseket.

A találkozó előtt a FIFA bejelentette, hogy a torna előtt elvégzett doppingvizsgálatok mindegyike negatív volt. A FIFA a nyolc résztvevő válogatott összes játékosát ellenőrizte a kupa rajtja előtt.

A futballtorna A csoportjában Brazília, Japán, Mexikó és Olaszország, a B-ben Spanyolország, Tahiti, Nigéria és Uruguay szerepel. A mérkőzéseket Brazíliaváros mellett Rio de Janeiróban, Belo Horizontében, Recifében, Fortalezában és Salvadorban rendezik.

Konföderációs Kupa, A csoport, 1. forduló (Brazíliaváros):
Brazília - Japán 3-0 (1-0)
teljes jegyzőkönyv
gól: Neymar (3.), Paulinho (48.), Jo (93.)

vasárnap:
Olaszország - Mexikó 21.00