Vágólapra másolva!
Sok drukker irigyli a brazilokat, mivel idén a dél-amerikai ország rendezi a spanyol és az olasz csapatot is felvonultató Konföderációs Kupát, jövőre focivébének, 2016-ban pedig olimpiának ad otthont az ország. A helyiek egy része azonban nem így van ezzel, legalábbis ez derül ki abból az interneten terjedő közleményből, amely arra kéri az embereket, hogy ne utazzanak el jövőre Brazíliába.

A brazilok eredeti üzenetet megnézheti a Facebook-oldalunkon

"Kedves nem brazil barátaink! Vegyétek ezt az üzenetet komolyan, és ne gyertek jövőre Brazíliába, a 2014-es világbajnokság helyszínére!" - kezdődik a közösségi oldalakon és az internetes cikkek kommentjeiben terjedő üzenet, amelynek a az ismeretlen szerzői meg is indokolják, hogy miért nem várják szívesen a vendégeket.

A vb-szervezők millárdokat költöttek az új stadionok felépítésére, amelyeket feleannyi pénzből is fel lehetett volna húzni, miközben ezek a létesítmények semmilyen javulást nem hoznak a lakosság életminőségében. Közben pedig - írja a kommüniké - emberek halnak meg csak azért, mert a rossz infrastruktúra miatt nem érnek oda időben a kórházakba.

Az üzenet szerint a hatóságok nem tudnak mit kezdeni a civilek elleni erőszakos támadásokkal, amelyek főképp az olyan metropoliszokban lettek gyakoriak, mint Rio vagy Sao Paulo. A repülőterek, a tömegközlekedés és a hotelek még a belső igények kielégítésére is képtelenek, így nem nehéz kitalálni, hogy mi lesz jövőre, amikor turisták ezrei érkeznek majd az országba.

Tiltakozót vernek össze a rendőrök a Maracana-stadion előtt Rióban Forrás: AFP/Tasso Marcelo

"A braziloknak elegük van ebből. Ez egy turistaátverő, veszélyes és kaotikus focivébé lesz, nem is szólva arról, hogy az egész esemény bevállalása egy nagy tiszteletlenség az ország óriási problémákkal küszködő lakóira nézve. Ha bármi kétséged van e felől, akkor nézz meg egy brazil online újságot!" - írják a közleményben, végül hozzátéve: "Ha van olyan barátod, aki Brazíliába jönne, akkor figyelmeztesd a problémákra, és mutasd meg neki ezt az üzenetet!"

Az angolszász sajtó mostanában szinte hetente jelentet meg cikkeket arról, hogy a nagy sportesemények még inkább ki fogják élezni a társadalmi ellentéteket. A gazdagok nagyot kaszálnak majd rajta, a szegények pedig még inkább elszegényednek.

Erőszakos tüntetések, növekvő elégedetlenség

Az MTI múlt pénteki jelentése szerint erőszakos tüntetések söpörtek végig Brazília több városán, legutóbb a tömegközlekedési díjak emelkedése miatt Rio de Janeiro és Sao Paulo utcáin. Az országban erősödik az általános elégedetlenség az infláció növekedése, a bűnözés és az elégtelen szolgáltatások miatt.

Rio de Janeiróban több mint kétezren, Sao Paulóban körülbelül ötezren tüntettek a busz- és metrójegyek árának mintegy tíz százalékos emelkedése miatt. Pár napon belül ez volt a negyedik alkalom, hogy Sao Paulo közlekedését teljesen megbénították a tiltakozások. Rio de Janeiróban és a déli Porto Alegre városában is kivonultak az utcára a tüntetők, és többen attól tartottak, hogy a megmozdulások átterjednek más brazil városra is.

A lakosság növekvő frusztrációja a gyilkosságok számának megemelkedésétől kezdve az abortuszellenes törvényeken át egészen a túlzsúfolt és elégtelen tömegközlekedésig számos társadalmi problémára vezethető vissza - írja az MTI. A busz- és metrójegyek árának emelkedését a hatóságok a növekvő inflációra és a gazdasági teljesítmény csökkenésére fogták.

A tiltakozásokat többnyire egyetemisták vezették, de a hatóságok szerint a tüntetőkhöz anarchista csoportok is csatlakoztak, amelyek csupán a rendőrökkel való összetűzéseket keresik. Néhányak szerint a Sao Pauló-i tüntetéseket az isztambuli események ihlették, múlt csütörtök éjszaka többen is "A békének vége, Törökország itt van!" jelmondatot skandálták.

Múlt héten tüntettek a szombaton kezdődő Konföderációs Kupa ellen is, a Brazília-Japán nyitómeccsnek otthont adó Mané Garrincha Nemzeti Stadion előtt tiltakozók autógumikat gyújtottak fel, mivel úgy érzik, a 2014-es világbajnokság főpróbájának számító eseményt a kormányzat jelentős mértékben közpénzekből finanszírozta, és számos erőszakos kisajátítás is történt a stadionépítések miatt.

Hogyan készíthető fel Rio az olimpiára?

Kell-e rettegni Brazíliában?