Vágólapra másolva!
Februárban a Manchester United szurkolói még joggal bízhattak abban, hogy a csapat megismételheti az 1999-es bravúrt, és három trófeát is begyűjt. A MU azonban előbb a Bajnokok Ligájából esett ki, majd a héten az FA-kupából is búcsúzott, és bár a Premier League-t szinte biztosan megnyeri, nehéz eldönteni, hogy a szezon végül sikeresnek nevezhető-e vagy sem.

A Bajnokok Ligája keddi negyeddöntőiben pályára lépett négy klub (Barcelona, PSG, Juventus, Bayern München) mindegyike fölényesen vezet hazája bajnokságában, nagy valószínűséggel aranyérmes lesz az idény végén. Gyakorlatilag Angliában is eldőlt már a bajnoki cím sorsa, de a Premier League listavezetője és leendő bajnoka, már nincs ott a BL-ben. A Manchester United 2011-ben még döntőt játszott, ám azóta nem tudott bejutni a legjobb nyolc közé, és a Premier League megnyerése ellenére sokan úgy vélik, hogy a mostani csapat korántsem olyan erős, mint a korábbi garnitúrák voltak.

Még a rekord is összejöhet

Pedig még azt sem lehet kizárni, hogy a manchesteriek új rekordot állítanak fel. A Premier League történetében eddig a legtöbb pontot a José Mourinho-féle Chelsea szerezte a 2004-2005-ös szezonban, amikor 95 ponttal nyert bajnokságot. A MU-nak jelenleg, 30 mérkőzés után 77 pontja van, és a hátralévő nyolc mérkőzésen kellene legalább 19-et szerezni, hogy övé legyen a csúcs. Ez azt jelenti, hogy egy győzelem és egy vereség, vagy veretlenség esetén két döntetlen is belefér, márpedig a csapat aktuális bajnoki formáját tekintve ez egyáltalán nem lehetetlen. Sir Alex Ferguson együttese ugyanis 18 mérkőzés óta veretlen a Premier League-ben, az előző hét meccsét mind megnyerte, és a legutóbbi haton még csak gólt sem kapott.

Forrás: AFP/Patrick Stollarz

Ezeken a meccseken a United kifejezetten hasonlított a Mourinho által összerakott Chelsea-re, azaz ugyanolyan könyörtelen hatékonysággal és a semleges néző számára sokszor gépiesnek tűnő futballal gyűjtötte be a három pontot, valósággal bedarálva az ellenfeleket.

Ugyan a MU szerezte messze a legtöbb gólt a PL-ben (70-et, míg a további legeredményesebb csapatoknak, a Chelsea-nek, az Arsenalnak és a Liverpoolnak csak 59-59 gólja van), mégis kevesen mondanák azt, hogy a manchesteriek látványos támadófutballt játszanak. Az is jellemző, hogy miközben november óta folyamatosan vezetik a tabellát, a szezon hat hónapjából csak egyszer választottak MU-játékost a hónap legjobbjának: még decemberben Robin van Persie-t.

Forrás: AFP/Andrew Yates

Hatékonyan, de nem látványosan

A nyáron az Arsenaltól vett holland támadó teljesítménye jól mutatja, hogy a tavasszal, ha nem is romlott, de mindenképpen megváltozott a MU játéka, és a látványosságtól eltolódott a hatékonyság felé. Van Persie január közepéig 18 gólt szerzett a Premier League-ben, azóta viszont mindössze egyet, és már kilenc mérkőzés óta nem volt eredményes klubjában - miközben például a válogatottban a legutóbbi két vb-selejtezőn három gólt lőtt.

Rooney helyzete szintén érdekes: az angol válogatott csatár legutóbb a Chelsea elleni FA-kupa-mérkőzésről sérülés miatt maradt ki, de csak kispados volt a Real Madrid elleni BL-visszavágón is. Jelenleg 12 találata van a bajnokságban, amivel második a házi góllövőlistán, azonban ha a játékperceket nézzük, akkor csak a nyolcadik a gárdában, például Antonio Valencia is több időt töltött nála a pályán. A rendkívül masszív is kiegyensúlyozott keret ugyanis lehetővé teszi Ferguson számára, hogy a rotációs szisztémát alkalmazza: a MU-nak jelenleg nincsen stabil kezdő tizenegye, és egyedül Van Persie mondhatja el magáról, hogy minden bajnokin játszott, de háromszor ő is csak csere volt.

Forrás: AFP/Paul Ellis

A gólok (és persze a megszerzett pontok) számától eltekintve nincsen olyan statisztikai mutató, amelyben a Manchester United lenne a legjobb a Premier League-ben. A whoscored.com adatai alapján még a Southampton kapujára is kevesebb lövés megy, az Everton is többet próbálkozik gólszerzéssel és a Wigan focistái is többet cseleznek, mégis Sir Alex együttese vezeti fölényesen a tabellát. A hatékonyságot jelzi, hogy messze a MU érte el a legtöbb találatot (19-et) pontrúgások után - ám a Bajnokok Ligájából, majd az FA-kupából történt kiesés miatt Ferguson és a szurkolók aligha lehetnek maradéktalanul elégedettek.

www.globalsoccerapp.com