Vágólapra másolva!
A török-magyar mérkőzéssel együtt 17 vb-selejtezőt rendeznek Európában kedden, és a játéknapot követően valamelyest tisztulhat a kép, hiszen a sorozat már túl lesz a felén. Olyan válogatottak is veszélybe kerülhetnek, mint Spanyolország, Anglia vagy Portugália - ráadásul utóbbi legnagyobb klasszisa nélkül kénytelen játszani.

Az európai vb-selejtezők még csak féltávnál tartanak, azonban a következő játéknapon sorsdöntő mérkőzésekre kerül sor több olyan válogatott számára is, amely nélkül a világbajnokság szinte elképzelhetetlen.

Spanyolország és Anglia jelenleg csak második csoportjában, és az első helyezett ellen kellene idegenben pontot vagy pontokat szerezniük. A portugálok még ennél is rosszabbul állnak, és ugyan nekik Azerbajdzsánban kell pályára lépniük, de nem számíthatnak az eltiltott Cristiano Ronaldóra.

A spanyoloknak a Barca a példa

Spanyolországról nem túlzás kijelenteni, hogy az elmúlt időszak legjobb válogatottja, elvégre Xaviék egymás után három nagy nemzetközi tornát (két Európa-bajnokságot és egy vébét) nyertek. A negyediktől azonban egyelőre messze állnak, elvégre még az sem biztos, hogy ott lesznek 2014-ben, hiszen jelenleg csak második helyen állnak csoportjukban, és ha nem nyernek idegenben a franciák ellen, akkor ez így is marad.

A két együttes spanyolországi találkozóján tavaly októberben Franciaország a 94. percben egyenlített, és a spanyolok a múlt héten Finnország ellen is pontot veszítettek. A helyzet nagyban hasonlít arra, amit az FC Barcelona is átélt néhány hete: pár gyengébben sikerült meccs után sokan már egy korszak végéről beszéltek, mire a katalánok egy négyest hintettek az AC Milannak.

A Stade de France-ben egy hasonló eredmény nagy szenzáció lenne, de még maguk a franciák is tisztában vannak azzal, hogy Spanyolország képes a győzelemre. "Nem mondhatom a játékosaimnak azt, hogy csak védekezzetek, még ha tudom is, hogy a spanyolok könnyen erre kényszeríthetnek minket. A realitás az, hogy Spanyolország többet fogja birtokolni a labdát, és azért érkezik hozzánk, hogy nyerjen" - fogalmazott a franciák szövetségi kapitánya, Didier Deschamps, aki annak ellenére is kitart Karim Benzema ellen, hogy a támadó már 11 mérkőzés óta nem szerzett gólt a válogatottban.

Ami a spanyolokat illeti, Vicente del Bosque a finnek ellen pihentette Xabi Alonsót, Xavi pedig még nem volt teljesen egészséges, de most már mindketten a csapat rendelkezésére állnak. A nagy kérdés az, hogy a szakvezető megint vérbeli középcsatár nélkül, Francesc Fabregasszal a "hamis kilences" pozíciójában küldi pályára csapatát, vagy David Villát centerként szerepelteti.

Rooney megint provokálható

Angliával az elmúlt időszakban egyszer már megesett az a csúfság, hogy nem jutott ki a soros világversenyre - a 2008-as Eb-t csak a tévén keresztül nézhették az angol sztárok. Az együttes jelenleg sem áll automatikus továbbjutó helyen, hiszen csak második Montenegró mögött, de kedden akár meg is előzheti riválisát, hiszen ellene lép pályára.

Az angolok a 2012-es Eb selejtezősorozatában is egy csoportban voltak a montenegróiakkal, és akkor mind két mérkőzésük döntetlenre végződött, ráadásul Podgoricában Wayne Rooney piros lapot kapott, és ezért nem játszatott az Eb első két meccsén. A brit sajtó most attól tart, hogy a csatárt provokálni fogják, de nagyobb probléma lehet Anglia számára, hogy Montenegró kiváló játékosokkal rendelkezik.

"Egyes focistáik a világklasszis kategóriába tartoznak. Tökéletesen tisztában vagyunk azzal, hogy milyen nehéz feladat áll előttünk. Nem tudom, hogy sorsdöntő-e a mérkőzés, de az biztos, hogy jó eredményt kell elérnünk" - nyilatkozva Steven Gerrard, akit az angol szakvezető, Roy Hodgson pihentetett a San Marino elleni, 8-0-ra megnyert találkozón.

Gerrard alighanem a két, Serie A-ban légióskodó támadója, Mirko Vucinicre (Juventus) és Stevan Joveticre (Fiorentina) gondolt, de a montenegróiaknak a védelmük is nagyon jó, eddig mindössze két gólt kaptak, és a szövetségi kapitány, Branko Brnovic szerint szó sincsen arról, hogy nekiesnének az angoloknak. "Leparkoljuk a buszt a kapunk előtt, és várjuk a lehetőséget a kontrázásra. Ha buszból egyszer csak előszáguld egy Ferrari, és mi szerezzük az első gólt, az teljesen megváltoztatná a meccset" - árulta el a taktikát a montenegrói tréner.

Van Persie Cruyff és Kluivert nyomában

A portugál válogatott a legutóbbi öt nemzetközi tornából négyen ott volt a legjobb négy között, és jelenleg a hetedik helyen áll a FIFA világranglistáján - a selejtezőcsoportjában azonban csak a harmadik pozíciót foglalja el, márpedig ez még csak pótselejtezőt sem jelent. A csapat immár öt mérkőzés óta nyeretlen, és ebből három is vb-selejtező volt, az oroszok elleni idegenbeli vereség után egy Észak-Írország és Izrael elleni döntetlen következett.

Azerbajdzsán ellen így már nem engedhetnek meg maguknak újabb pontvesztést, azonban a bakui meccsen nem számíthatnak legnagyobb ászukra, Cristiano Ronaldóra. A Real Madrid klasszisa eltiltás miatt nem játszhat, mivel labdaelrúgásért sárga lapot kapott. A portugálok tétmeccsen utoljára 2009 októberében voltak kénytelenek nélkülözni Ronaldót, aki az aktuális selejtezősorozatban csupán egy gólt szerzett.

A magyar válogatott csoportjában sorra kerülő holland-román mérkőzés papíron rangadónak számít, azonban az Oranje eddig minden meccsét megnyerte, és nagy meglepetés (számunkra pedig rossz hír) lenne, ha most nem így tenne. A román csapat a Puskás Ferenc Stadionban nem remekelt, a hollandok pedig tele vannak klasszisokkal - a sérült Wesley Sneijdert például Rafael van der Vaart pótolhatja.

A középcsatár pedig Robin van Persie lesz, aki eddig 32 gólt szerzett a címeres mezben, és ha még egyszer betalál, akkor utolérje a válogatott góllövőinek örökranglistáján második Abe Lenstrát és Johan Cruyffot. A támadó jelenlegi formáját elnézve az élen 40 góllal álló Patrick Kluivert sem lehet biztonságban rekordját illetően.

Európai vb-selejtezők:
A csoport:
Szerbia - Skócia, Újvidék 20.30
Belgium - Macedónia, Brüsszel 20.45
Wales - Horvátország, Swansea 20.45

Az állás: 1. Belgium 13 pont/5 mérkőzés (10-1), 2. Horvátország 13/5 (8-2), 3. Wales 6/5, 4. Szerbia 4/5 (6-7), 5. Macedónia 4/5 (3-6), 6. Skócia 2/5

B csoport:
Örményország - Csehország, Jereván 17.00
Dánia - Bulgária, Koppenhága 20.15
Málta - Olaszország, Ta'Qali 20.45

Az állás: 1. Olaszország 10 pont/4 mérkőzés, 2. Bulgária 9/5, 3. Dánia 5/4 (5-4), 4. Csehország 5/4 (3-4), 5. Örményország 3/3, 6. Málta 0/4

C csoport:
Írország - Ausztria, Dublin 20.45
Németország - Kazahsztán, Nürnberg 20.45

Az állás: 1. Németország 13 pont/5 mérkőzés, 2. Svédország 8/4, 3. Ausztria 7/4 (11-2), 4. Írország 7/4 (7-8), 5. Kazahsztán 1/5, 6. Feröer-szigetek 0/4

D csoport:
Észtország - Andorra, Tallinn 18.00
Törökország - Magyarország, Isztambul 19.30
Hollandia - Románia, Amszterdam 20.30

Az állás:
1. Hollandia 5 5 - - 16- 2 15 pont
2. MAGYARORSZÁG 5 3 1 1 12- 7 10
3. Románia 5 3 1 1 10- 6 10
4. Törökország 5 2 - 3 6- 6 6
5. Észtország 5 1 - 4 1-9 3
6. Andorra 5 - - 5 0-15 0

F csoport:
Azerbajdzsán - Portugália, Baku 18.00
Észak-Írország - Izrael, Belfast 20.45

Az állás: 1. Oroszország 12 pont/4 mérkőzés, 2. Izrael 8/5 (13-8), 3. Portugália 8/5 (9-6), 4. Észak-Írország 3/4 (3-5), 5. Azerbajdzsán 3/5 (2-6), 6. Luxemburg 2/5

H csoport:
Ukrajna - Moldova, Ogyessza 20.00
Lengyelország - San Marino, Varsó 20.45
Montenegró - Anglia, Podgorica 21.00

Az állás: 1. Montenegró 13 pont/5 mérkőzés, 2. Anglia 11/5, 3. Ukrajna 5/4 (4-3), 4. Lengyelország 5/4 (6-6), 5. Moldova 4/5, 6. San Marino 0/5

I csoport:
Franciaország - Spanyolország, Párizs 21.00

Az állás: 1. Franciaország 10 pont/4 mérkőzés (8-3), 2. Spanyolország 8/4, 3. Grúzia 4/5, 4. Fehéroroszország 3/4, 5. Finnország 2/3

www.globalsoccerapp.com