Vágólapra másolva!
A Chelsea-nél megbukott, a Tottenhamnél viszont egyelőre rendkívül sikeres, és a játékosok körében is népszerű André Villas-Boas edző. A még mindig csak 35 éves portugál senkivel sem kivételez, ez a hozzáállás a Spursnél maximálisan bevált, így a londoni klub Premier League-történetének legjobb helyezését érheti el.

Csak egyetlen csapat tudott háromgólos előnyt szerezni az Európa Liga nyolcaddöntőjében, éppen az, amelynek papíron az egyik legkeményebb ellenfele volt. A Tottenham hazai pályán 3-0-ra verte az Internazionalét, ezzel a sorozat egyik esélyesévé lépett elő, ráadásul a Spursnek a bajnokságban is remekül megy, hiszen 28 forduló után a harmadik helyen áll, márpedig a Premier League-ben még sohasem tudott a dobogón végezni. A londoniak mestere, André Villas-Boas tehát hatalmas sikert érhet el, pedig nem olyan régen még bukott edzőnek tartották a Chelsea-től való távozása miatt.

Terryék erősebbek voltak

Fiatal kora ellenére Villas-Boas már annyi mindent megélt, amire másoknak évtizedekre volt szükségük. Alig múlt 33 éves, amikor megnyerte az Európa Ligát az FC Portóval 2011-ben, ezután szerződtette őt a Chelsea, ahonnan azonban kilenc hónappal később dicstelenül távozott. Roman Abramovics tulajdonos tőle várta, hogy levezényelje a klubnál sokak szerint szükséges stílus- és generációváltást, azonban a kulcsemberek ellenállása erősebbnek bizonyult. Amikor tavaly februárban a Napoli elleni BL-nyolcaddöntő első, idegenbeli meccsén kihagyta a kezdők közül Ashley Cole-t, Frank Lampardot és Michael Essient, állítólag még maga Abramovics is kérdőre vonta Villas-Boast, pár héttel később pedig felállította a kispadról.

Villas-Boas menesztésekor a Chelsea ötödik volt állt a tabellán, három ponttal lemaradva a negyedik Arsenaltól. Az idény végén csak a hatodik helyen zárt, viszont megnyerte a Bajnokok Ligáját, vagyis Abramovics döntését ebből a szempontból igazolták az eredmények. Az viszont, hogy már Villas-Boas utódját, Roberto di Matteót is menesztették, és a következő szezonban a Chelsea a csoportjából sem jutott tovább a BL-ben, ráadásul jelenleg a Villas-Boas által irányított Tottenham mögött áll a bajnokságban, azt mutatja, hogy nem feltétlenül az edzővel volt a legnagyobb probléma.

Jó edző holtig tanul

Ezt persze a nyáron még senki sem tudta, rizikósnak tűnt tehát a Tottenham-vezetők döntése, miszerint Harry Redknapp utódja Villas-Boas lesz. A Chelsea-nél történtek alapján ugyanis a portugálról azt gondolták Angliában, hogy lehet bármennyire is képzett taktikailag, nem tud bánni a rutinos focistákkal, nem adja meg nekik a kellő tiszteletet. A Chelsea játékosainak egy része arról panaszkodott, hogy Villas-Boas rendre csak az utolsó pillanatban tájékoztatta őket a kezdő 11-ről, sokan pedig arrogánsnak is tartották.

Forrás: AFP/Jure Makovec
A Chelsea-nél nem sok oka volt mosolyogni

Ehhez jött még az a tény, hogy a Spurs az előző években remekül szerepelt Redknapp irányításával, viszont a nyáron olyan alapemberek mentek el, mint Luka Modric, Rafael van der Vaart, a csapatkapitány Ledley King pedig visszavonult. Az első három bajnoki után a Tottenham még nyeretlen volt, sokan azt gondolhatták, hogy Villas-Boas nem fogja sokáig húzni, csakhogy a portugál nagyon sokat tanult a Chelsea-nél eltöltött időszakból, a bevallása szerint is: "Teljesen más ember, és más edző vagyok. Mindenki megpróbál tanulni a hibáiból, én megpróbáltam jobban alkalmazkodni a klub szokásaihoz. A játékosok kezelése, a mérkőzésekre való felkészülés, az edzésmunka egyaránt a tapasztalat része."

Nincsenek kedvencek

Villas-Boas a White Hart Lane-en sokkal befogadóbb közegre talált, ahol az a tény, hogy senkivel sem kivételez, sokkal pozitívabb reakciót váltott ki, mint a Chelsea-nél. Amikor a csapat a nyáron az Egyesült Államokban edzőtáborozott, a saját zsebéből meghívta a teljes szakmai stábot és a keretet egy közös vacsorára, és ugyanezt tette karácsonykor is.

Redknappel ellentétben sokkal jobban forgatja a keretet, megfelelő edzésmunkával bárki bekerülhet a csapatba. A legjobb példa erre a középhátvéd, Michael Dawson, akinek Villas-Boas a nyáron kerek-perec megmondta, hogy csak ötödik ember a posztján, megfelelő ajánlat esetén távozhat. A bekk azonban maradt, és a tréningek során bizonyította, hogy lehet rá számítani, az elmúlt hetekben pedig már rendszeresen ott volt a kezdő tizenegyben.

Forrás: AFP/Linsdey Parnaby
Dawson meggyőzte Villas-Boast

"Őszintén megmondta, hogy nem tudja garantálni, hogy rendszeresen játszani fogok, de sohasem hagyott magamra. Rendszeresen beszélt velem akkor is, amikor kihagyott a keretből, és sikerült megváltoztatnom a véleményét" - mondta Dawson, míg egy másik védő, Steven Caulker így fogalmazott: "Jó tudni, hogy ha az ember jól edz, és jól játszik, akkor ott lesz a csapatban. Nem valami örvendetes, amikor vannak kedvencek a keretben."

Az Arsenal előtt

Ami az edzésmódszereket illeti, Villas-Boas ebből a szempontból nem is különbözhetne jobban elődjétől, aki sohasem számított egy taktikai gurunak. A portugál ezzel szemben ügyel a legapróbb részletekre is, minden edzést alaposan megtervez, és külön hangsúlyt fektet a sérülések megelőzésére. Az ősszel a csapat többször is az utolsó percekben kapott gólt, változtatott a tréningeken, és a foglalkozások második felére tette a nehezebb, nagyobb odafigyelést igénylő, intenzívebb feladatot annak érdekében, hogy fejlessze a játékosok koncentrációját. A dolog bevált, hiszen a Spurs december közepe óta egyetlen gólt sem kapott a találkozók hajrájában.

Forrás: AFP/Ian Kington

A bajnokságban a csapat immár 12 mérkőzés óta veretlen, a klubnak még sohasem volt ilyen hosszú veretlenségi sorozata a Premier League-ben, mint ahogyan a negyedik helynél sem végzett soha előrébb. Jelenleg a harmadik helyen áll, és ami a Tottenham-drukkerek számára fontosabb, a helyi rivális Arsenalt is megelőzi a tabellán. Már szinte biztosnak tűnik: a Spurs 1995 óta először az Ágyúsok előtt végez a tabellán.

www.globalsoccerapp.com