Vágólapra másolva!
Bár Eb-re és vébére régóta nem jutott ki magyar fociválogatott, matekozásban régóta erősek vagyunk. Ami biztosnak tűnik, hogy Romániában legalább egy pontot kéne szerezni, de az igazán megnyugtató a győzelem lenne, különben lehet, hogy a törökök segítségén vagy a gólkülönbségen múlik majd a továbbjutás. Így érhetünk oda a második helyre.

Négy mérkőzés van még hátra a csoportkörből, és a magyar válogatott jelenleg pontelőnnyel áll a második helyen, a románokat egy, a törököket négy ponttal megelőzve. A holland csapat kimagaslik a csoportból, velük kapcsolatban már csak az a kérdés, lehozzák-e ezt a selejtezősorozat is veretlenül, az észtek és az andorraiak pedig csak távolról figyelhetik a második helyért vívott harcolt.

A csoport állása hat forduló után

1.Hollandia660020-218
2.Magyarország632113-811
3.Románia631210-1010
4.Törökország62137-77
5.Észtország62043-96
6.Andorra60060-170





Romániában utoljára 1958-ban győzött csapatunk, azóta két döntetlen és két vereség szerepel a statisztikában, de ha a legutóbbi, 2-2-es döntetlenből indulunk ki, akkor nem tűnik lehetetlen feladatnak Mutuék legyűrése, az egy pontot pedig mindenképp megelőlegezzük. Most sajnálhatjuk igazán, hogy a hazai meccsen a 92. percben gólt kaptunk a románoktól, azzal a két ponttal most nagyon kedvező helyzetben lenne a válogatott, de a sorsunk még így is a saját kezünkben van.

A romániai rangadó után négy nappal az észteket fogadjuk hazai pályán, és ha komolyan gondoljuk, hogy oda akarunk érni a második helyre, akkor nem hibázhatunk. A tavaly őszi, idegenbeli meccs bizonyította (1-0-ra nyertünk),hogy az észtek kellemetlen ellenfelek, nincsenek tele labdazsonglőrökkel, de kemények és végigdarálják a 90 percet, de ha ott sikerült nyerni, akkor itthon is mennie kell.

Az utolsó előtti vb-selejtezőnk Hollandiában lesz, ahol 2004 október 13-a még gólt sem lőtt vendégcsapat vb-selejtezőn. A hollandok a románokat 4-0-ra, a törököket 2-0-ra nyomták le hazai pályán, minket Budapesten gyalultak le 4-1-re, úgyhogy nem lehetnek merész álmaink a kinti meccsen. Igaz, amikor a legutóbbi Eb-selejtezősorozatban is egy csoportban szerepeltünk, akkor Amszterdamban jobban megszorongattuk őket, mint a Puskás-stadionban, 2-1-nél még vezettünk is Gera góljával, de a vége 5-3 lett a későn az Eb-n csúnyán lebőgő hollandoknak.

Ha érvényesül a papírforma, és vereséggel zárul a hollandiai túra, akkor is biztos, hogy győzelemmel zárja a csoportkört a válogatott, Andorra éppen ideális ellenfél arra, hogy a csapat és a szurkolók ünnepeljenek egy jót. Kérdés, hogy csak az andorraiak elleni sikernek, vagy esetleg a továbbjutásnak is örülhetünk-e majd, de ha bekalkuláljuk a romániai pontszerzést, és a két itthoni győzelmet, a 18 pont akár elég is lehet.

Ha nem verjük meg a románokat, a törököknek is be kell segíteniük

A románok utánunk a törökökkel játszanak, majd mennek Andorrába, és az észtekkel meccselnek zárásként, azaz némileg könnyebb a sorsolásuk, egyrészt a három hazai meccs, másrészt amiatt, hogy a hollandoktól már nem kell tartaniuk. Mivel Észtország és Andorra ellen keleti szomszédainknak is kötelező a győzelem, a román-magyar és a román-török csaták lesznek a sorsdöntőek. Ha feltételezzük, hogy Bukarestben tudunk fogni egy pontot, akkor utána azért kell szurkolnunk, hogy a török csapat is legalább egy döntetlenre jó legyen Romániában, ellenkező esetben bajban leszünk.

Ha nyolc pontot számolunk a románoknak, akkor a zárásnál ugyanúgy 18 ponttal állhatnak majd, mint mi, ez esetben pedig a gólkülönbség dönthet. Jelenleg a magyar csapatnak plusz ötös (13-8), a románoknak nullás (10-10) a gólaránya, úgyhogy nagyon oda kell figyelni Hollandiában, és minél jobban megverni az észteket és Andorrát.

A törököknek példátlan sorozat kéne a továbbjutáshoz

A törökök csúnyán elrontották a selejtező elejét, kikaptak mindhárom nagy riválistól, és bár kedden nagyon kellett volna nekik a három pont, Böde szemfüles gólja miatt be kellett érniük eggyel. Ahhoz, hogy odaérjenek a második helyre az kéne, hogy mind a négy meccsüket behúzzák, ami azért sem tűnik valószínűnek, mert játszanak még a hollandokkal és a románokkal is. Hat pontot azért beírhatunk nekik az észt, andorrai páros ellen, és bár egy jó napot kifogó török csapat tudna nyerni Romániában, vagy elkaphatná az addigra már továbbjutó hollandokat, a nyolc vagy a tíz pont valószínűbb, mint a tizenkettő.

A második helyre hajtó csapatok hátralévő meccsei:
Magyarország: Románia (idegenben), Észtország (otthon), Hollandia (i), Andorra (o)
Románia: Magyarország (o), Törökország (o), Andorra (i), Észtország (o)
Törökország: Andorra (o), Románia (i), Észtország (i), Hollandia (o)

Tippünk a továbbjutásra:
Magyarország 45%
Románia 45%
Törökország 10%