Vágólapra másolva!

A spanyolok a pótselejtezőhöz, a bosnyákok a vébéhez kerültek közelebb

A vendégcsapatok fordulóját rendezték az európai vb-selejtezőkben pénteken, hiszen a 24 találkozóból csak haton született hazai győzelem. A spanyolok nehéz helyzetbe kerültek a Finnország elleni hazai pontvesztéssel, viszont négy olyan ország is közelebb került kvalifikációhoz, amely még sohasem szerepelt nagy tornán.

Az E csoportban minden borult a pénteki eredményeknek köszönhetően. Az egyáltalán nem meglepetés, hogy Svájc áll az élen (ráadásul Ottmar Hitzfeld csapata csak szombaton játssza le soros mérkőzését Ciprus ellen, és ha nyer, négy pont lesz az előnye), azonban a második helyért jelenleg nem az erre legesélyesebbnek tartott két együttes, azaz Norvégia és Szlovénia küzd, hanem két olyan válogatott, amely még sohasem járt nagy világversenyen.

Izland és Albánia egyaránt kilenc-kilenc ponttal rendelkezik, köszönhetően annak, hogy bravúrgyőzelmeket arattak: az izlandiak a szlovéneket, az albánok pedig a norvégokat verték.

Izland Szlovéniában győzött 2-1-re:

A bosnyákok végre odaérhetnek

Nehéz eldönteni, hogy az izlandi vagy az albán győzelem a nagyobb meglepetés, mert egyik csapatra sem jellemző az idegenbeli siker, pláne nála magasabbra taksált együttessel szemben. Albániának például ez volt története mindössze ötödik idegenbeli győzelme tétmeccsen, legutóbb 2007-ben tudott vendégként három pontot szerezni, akkor Luxemburgban.

A jelek szerint azonban olasz szövetségi kapitányuk, Giovanni de Biasi megtanította őket védekezni (öt meccsen eddig csak öt gólt kaptak), és Oslóban egy remek szabadrúgás-kombinációt követően a győztes gólt is megszerezték. Most bánhatják csak igazán, hogy tavaly októberben otthon kikaptak Izlandtól, amely most Szlovéniában tudott hátrányból fordítani a Tottenham Hotspurben szereplő Gylfi Sigurdsson két találatával.

Két volt jugoszláv tagállam, Bosznia-Hercegovina és Montenegró is közelebb került története legnagyobb sikeréhez. A bosnyákok esetében ez kisebb meglepetést jelent, hiszen a csapat már kétszer is eljutott a pótselejtezőig, ráadásul most rendkívül kedvező csoportba került. Mindez persze semmit sem von le érdemeikből, hiszen Edin Dzekóék öt mérkőzésen már 18 gólt szereztek, és most annak a Görögországnak lőttek hármat hazai pályán, amely legutóbbi hat mérkőzésén egyetlen gólt kapott - azt is tizenegyesből.


Zvjezdan Misimovic egyébként ki is hagyott egy tizenegyest, de a kipattanót Vedad Ibisevic bevágta, és Dzeko is betalált két alkalommal - a Manchester City csatára néhány napja ünnepelte 27. születésnapját, és most nem csak önmagát, hanem az egész országot megajándékozta.

A szokásos meddő spanyol mezőnyfölény

Ami Montenegrót illeti, a legfiatalabb európai válogatott már a 2012-es Eb előtt is pótselejtezőt játszhatott, és a jelek szerint ezt minimum teljesíteni fogja most is - sőt, egyelőre vezeti csoportját Anglia előtt. Moldova ellen ezúttal szenvedett a csapat, ráadásul Milorad Pekovic kiállítása miatt bő fél órát emberhátrányban játszott, de Mirko Vucinic találata elég volt ahhoz, hogy begyűjtse a három pontot.


A Videoton montenegrói kapusának, Mladen Bozovicsnak kedden persze alighanem több dolga lesz, amikor Anglia látogat Podgoricába, ráadásul az angolok most alaposan belőtték magukat, hiszen 8-0-ra verték San Marinót - az angol válogatott 1987 óta nem nyert ilyen nagy arányban, akkor szintén a miniállamot intézte el. Jellemző adat a meccsről: a kapura tartó próbálkozások száma 18-0, a szögletarány pedig 15-1 volt az angoloknak.

San Marino mellett Kazahsztán és Andorra sem tudott meglepetést okozni, Finnország viszont pontot szerzett Spanyolországban, alaposan megnehezítve ezzel a világ- és Európa-bajnok dolgát. A meccs gyakorlatilag a megszokott menetrend szerint zajlott: a finnek tíz emberrel bekkeltek, a spanyolok pedig az első félidőben vérbeli középcsatár nélkül, Frances Fabregasszal a "hamis kilences" pozíciójában játszottak - de ezúttal nem volt ott mögötte Xavi, de még Xabi Alonso sem, így a hazai mezőnyfölénye meddő volt.

A szünet után a spanyolok változtattak, David Villa bement centernek, majd beállt Álvaro Negredo is, de a vezetéshez a 100. válogatottságát ünneplő, és a csapatkapitányi karszalagot is viselő Sergio Ramos fejese kellett. Finnországnak azonban az egyetlen komoly ellentámadásából sikerült egyenlíteni, így hiába volt a spanyolok 78 százalékos labdabirtoklása, és 30 gólszerzési kísérlete, a végeredmény 1-1 lett, ami azt jelenti, hogy a franciák megelőzték őket - a keddi Franciaország-Spanyolország találkozón így a vendégeknek mindenképpen nyerniük kell, ha nem akarnak pótselejtezni.


Mihajlovic rosszul variált

A játéknap hat hazai győzelme közül öt gyakorlatilag papírforma eredménynek számít. Az egyetlen kivételt a horvát-szerb rangadó jelentette, amely részben az óriási biztonsági intézkedéseknek és a vendégszurkolók hiányának köszönhetően különösebb balhé nélkül lezajlott - amihez alighanem az is hozzájárult, hogy a hazaiak viszonylag simán nyertek.


Horvátország már az első félidőben kétgólos előnyhöz jutott két nagy szerb védelmi hibát követően, és a vendégek szövetségi kapitánya, Sinisa Mihajlovic magára vállalta a felelősséget a vereség miatt. A szakember főleg a középpályán forgatta fel megszokott együttesét, és három olyan játékost is betett a csapatba (Ivan Radovanovic, Alen Stevanovic, Marko Scepovic), akik eddig egyetlen selejtezőn sem voltak kezdők (hármójuknak nyolc válogatottsága volt) - miközben a rutinos, negyvenhétszeres válogatott Zdravko Kuzmanovic a kispadról nézte végig a meccset.

A horvátok azonban győzelmük ellenére sem vezetik a csoportot, az élen ugyanis szintén 13 ponttal a belgák állnak, akik ezúttal Macedóniában szerezték meg a három pontot. Úgy tűnik, hogy ezúttal tényleg beérik fiatal generációjuk: a kezdő tizenegyben egyedül a két középhátvéd, Daniel van Buyten és Thomas Vermaelen volt idősebb 25 évnél, a gólokat pedig a 21 éves Kevin de Bruyne és a 22 esztendős Eden Hazard érték el.

www.globalsoccerapp.com